ریاست جمهوری تونس اعلام کرد که قیس سعید، رئیس جمهور تونس، نجلا بودن، نخست وزیر این کشور را بدون هیچ توضیحی برکنار و احمد الحچانی، مدیر سابق بانک مرکزی را جایگزین وی کرده است.
بودن، اولین زنی بود که ریاست دولت در تونس را برعهده گرفت. او اندکی پیش از نیمه شب سه شنبه ۱ اوت/۱۰ مرداد برکنار شد. جایگزین او مدیر سابق منابع انسانی بانک مرکزی تونس است. احمد الحچانی مدیری کمتر شناخته شده در سیاست تونس است.
هیچ توضیح رسمی در مورد دلایل برکناری بودن ارائه نشده است، اما چندین رسانه تونس نارضایتی قیس سعید از کمبود نان در نانواییهای یارانهای را برجسته کردند.
به نظر میرسد که دولت بودن نتوانسته بر بحران اقتصادی و اجتماعی تونس غلبه کند و کاهش منابع مالی و افزایش سرسامآور قیمتها در این کشور آفریقای شمالی همچنان ادامه دارد.
نجلا بودن، چهرهای دانشگاهی است که با بانک جهانی کار کرده بود. او در اکتبر ۲۰۲۱ به نخست وزیری منصوب شد. دو ماه و نیم پس از آن که رئیس جمهوری تونس با برکناری نخست وزیر وقت و تعلیق پارلمان، اختیارات گستردهای به خود اعطا کرد.
سعید از زمان تصاحب قدرت، که مخالفان آن را کودتا خواندهاند، راه و رسم دیکتاتوری در این کشور را مجددا احیا کرده است.
دولت نجلا بودن در مدت فعالیتش نتوانست بحران اقتصاد تونس را کنترل کند و ترس از اینکه تونس نتواند بدهیهای خارجی خود را بپردازد هم روز به روز افزایش یافت.
او از برنامه اصلاحات اقتصادی که پیششرط دریافت وام ۱٫۹ میلیارد دلاری از صندوق بینالمللی پول بود حمایت میکرد اما قیس سعید هرگونه اصلاحاتی را که شامل قطع یارانههای غذا و انرژی باشد رد کرد و گفت که انجام این کار میتواند باعث تنشهای اجتماعی حاد شود.
کاربران تونسی در شبکههای اجتماعی با بی تفاوتی نسبت به اخراج بودن واکنش نشان دادند.
یکی از کاربران تونسی در توییتر نوشت: «نجلا بودن به همان روشی که منصوب شد، رفت. وقتی توسط کودتاچیای منصوب میشوید که قانون اساسی، قانون و نهادهای دولتی تونس را به هم ریخته است، و همکار جنایتکاران و قاتلان میشوید، تعجب آور نیست که روزی هم با اشاره چشمی برکنار شوید.»
برخی دیگراز کاربران به نخستوزیر جدید و بیاعتباریاش در پست جدید پرداختند. از جمله کاربری که نوشت: «او در بانک مرکزی مسئول بخش منابع انسانی بود و کاری به اقتصاد نداشت. این آقا پنج سال است که بازنشسته شده او چه تجربهای دارد؟»
بحران سیاسی تونس با مشکلات جدی اقتصادی آن عجین شده است. بدهیهای خارجی مرتبا انباشته میشوند، رشد اقتصادی در سطح منفی ۲ درصد است، فقر افزایش یافته و بیکاری در سطح بالای ۱۵ درصد است.
این کشور آفریقای شمالی حدود ۸۰ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) بدهی دارد و به دنبال جلب کمکهای خارجی برای سرپا نگه داشتن اقتصادش است.
به گفته رسانهها، سعید که اخیراً گفته بود «نان برای تونسیها خط قرمز است» از تکرار شورشهای نان که در سال ۱۹۸۴ در زمان حبیب بورقیبه، «پدر استقلال تونس» منجر به کشته شدن ۱۵۰ نفر شد، هراس دارد. شورشی که میتواند طومار حکومتش را در هم بپیچد.