دانشمندان نخستین جنین مصنوعی انسانی راخلق کردهاند. این جنین که بدون استفاده از اسپرم یا تخمک تولید شده سوالهایی را در مورد اخلاقی بودن تولید مصنوعی جنین انسان به همراه آورده است.
جنینهای مصنوعی- که تنها چند روز یا حداکثر چند هفته عمرخواهند کرد- به پژوهشگران کمک کرده تا اولین مراحل رشد ونمو انسان، اختلالات ژنتیکی و دلایل بیولوژیکی سقط جنینهای مکرر را مورد مطالعه و بررسی قرار دهند.
هنوز هیچ کس پیشنهاد نداده که این جنینهای مصنوعی را تا مرحله تبدیل آنها به نوزاد پیش ببرند و برنامهای هم برای چنین کاری وجود ندارد.
با وجود این پیشرفت سریعی که در راه تولید جنین مصنوعی پیش آمده سوالات اخلاقی و قانونی بسیاری را با خود به همراه آورده است.
پیشرفت در تولید جنین مصنوعی انسان در نشست سالانه انجمن بینالمللی تحقیقات برای سلولهای بنیادی در شهر بوستون اعلام شد.
جنین مصنوعی که همچنین به «مدلهای جنین» شناخته میشود اکنون فقط به منظور مطالعه و پژوهش درست میشوند.
جنین تولیدی دانشمندان که محصول مشترک پژوهشگرانی از دانشگاه کمبریج بریتانیا و موسسه فناوری کالیفرنیا است، به جنین طبیعی در مراحل اولیه رشد شباهت بسیاری دارد.
این جنین مصنوعی قلب تپنده و مغز اولیه را ندارند، اما شامل سلولهایی میشوند که معمولا جفت، کیسه زرده و خود جنین را تشکیل میدهند.
نتیجه کامل این پژوهش هنوز در مجلات علمی منتشر نشده و مورد بررسی دیگر دانشمندان قرار نگرفته است. از همین رو پژوهشگران قادر به اظهار نظر در مورد اهمیت این گزارش نیستند. اما به زبان ساده جنین مصنوعی از یک سلول بنیادی، بدون نیازی به اسپرم و تخمک در آزمایشگاه ساخته شده است.
مورد اخیر تلاش برای تولید جنین یا رویان مصنوعی تنها تلاش دانشمندان برای شبیهسازی جنین انسان نیست، چندین آزمایشگاه در نقاط مختلف جهان پیش از این در حال تلاشهای مشابهی بودهاند. اما به نظر میرسد سرعت پیشرفت پژوهشگران دانشگاه کمبریج و موسسه فناوری کالیفرنیا در این پژوهش بسیار بیش از دیگران بوده است.
پژوهشگران همچنین در زمینه ساخت جنین مصنوعی موش و میمون با استفاده از سلولهای بنیادی به پیشرفتهای نسبی دست یافتهاند.
از جمله مسایلی که با ساخت این جنین مصنوعی در محافل علمی و حقوقی مطرح شده علاوه بر حدود اخلاقی و قانونی این پژوهش،مساله جلو افتادن علم از قانون است.