شاهدان گفتند که درگیری‌ها، آتش توپخانه و حملات هوایی در خارطوم، پایتخت سودان، همچنان ادامه دارد. جنگ بین گروه‌های نظامی رقیب وارد یازدهمین هفته خود شده است. درگیری‌هایی که فعلاً ۲,۵ میلیون نفر را آواره کرده و باعث یک بحران انسانی در این کشور آشوب‌زده آفریقایی شده است.

 نیروهای شبه نظامی پشتیبانی سریع سودان (RSF) اعلام کردند که روز یکشنبه مقر یک واحد پلیس را تصرف کردند. آن‌ها گفتند که این مرکز به شدت مسلح بود. توصیفی که بازتاب‌دهنده تلاش آن‌ها برای نشان دادن برتری در جنگ با ارتش در جریان درگیری‌های شدید در پایتخت است.

نیروهای شبه نظامی پشتیبانی سریع سودان در بیانیه‌ای اعلام کردند که کنترل کامل اردوگاه متعلق به پلیس ذخیره مرکزی در جنوب خارطوم را به دست گرفته‌اند و تصاویری از جنگجویان خود را درحالی که تعدادی جعبه مهمات را از یک انبار خارج می‌کنند، منتشر کردند.

این مقر پلیس در بخش جنوبی پایتخت و در حدود ۱۲ کیلومتری از اردوگاه دیگری است که متعلق به نیروهای پشتیبانی سریع است. این اردوگاه در روزهای گذشته بارها هدف حمله ارتش سودان با استفاده از جت‌های جنگنده و توپخانه سنگین قرار گرفته است.

شاهدان همچنین از افزایش شدید خشونت در روزهای اخیر در نیالا، بزرگ‌ترین شهر در غرب منطقه دارفور خبر دادند. سازمان ملل روز شنبه هشدار داد که این درگیری‌ها به پاکسازی قومی و کشتار مردم جامعه ماسالیت در الجنینه در دارفور غربی منجر خواهد شد.

خارطوم و الجنینه از جنگی که در ۱۵ آوریل بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع در گرفت، بدترین آسیب را دیده‌اند، اگرچه هفته گذشته تنش‌ها و درگیری‌ها در دیگر مناطق دارفور و کردوفان در جنوب تشدید شد.

از زمانی که شروط آتش‌بس که در مذاکرات به رهبری ایالات متحده و عربستان سعودی در جده مورد توافق طرفین قرار گرفت، درگیری‌ها تشدید شده است. این مذاکرات هفته گذشته به تعویق افتاد.

همزمان ساکنان خارطوم، خارطوم شمالی و اُم دُرمان، از درگیری شدیدی خبر دادند که از شامگاه شنبه آغاز شد و تا صبح یکشنبه ادامه داشت.

ارتش به رهبری ژنرال عبدالفتاح البرهان از حملات هوایی و توپخانه سنگین برای بیرون راندن نیروهای پشتیبانی سریع به رهبری ژنرال محمد حمدان داگالو، معروف به حمدی، از محله‌های سرتاسر پایتخت استفاده می‌کند.

در نیالا، شهری که با آواره شدن مردم در جریان درگیری‌های قبلی که پس از سال ۲۰۰۳ در دارفور گسترش یافت، به سرعت رشد کرد، شاهدان از وخامت قابل توجهی در وضعیت امنیتی در چند روز گذشته با درگیری‌های خشونت آمیز در محله‌های مسکونی خبر دادند.

همچنین هفته گذشته درگیری بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در اطراف الفاشر، پایتخت دارفور شمالی رخ داد. سازمان ملل می‌گوید این منطقه برای نیروهای کمک‌رسان غیرقابل دسترس است.

در الجنینه که در هفته‌های اخیر تقریباً به طور کامل به شبکه‌های ارتباطی و کاروان‌های کمک‌رسانی دسترسی نداشته است، حملات گروه‌های مسلح عرب و نیروهای پشتیبانی سریع ده‌ها هزار نفر را از مرز به چاد فراری داده است.

به گفته سازمان بین‌المللی مهاجرت، در نتیجه درگیری‌های سودان نزدیک به دو میلیون نفر در داخل کشور آواره شده‌اند و تقریباً ۶۰۰ هزار نفر به کشورهای همسایه گریخته‌اند.

سودان در مسیر انتقال حاکمیت به غیرنظامیان بود که درگیری‌ها بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع آغاز شد و دو طرف ضرب‌الاجل آوریل را بر اساس طرح مورد حمایت بین‌المللی برای آغاز گذار به دموکراسی از دست دادند.

در میان گروه‌های غیرنظامی نگرانی‌هایی وجود دارد که خشونت‌ها فرصتی را برای ارتش فراهم می‌کند تا حکومت خود را مستحکم کند و قدرت را به دستان کسانی که به عمر البشیر مرتبط هستند بازگرداند. دو فرماندهی که اکنون سودان را به جنگ داخلی کشانده‌اند، یعنی فرمانده ارتش و فرمانده گروه پشتیبانی سریع، ژنرال‌هایی هستند که در برکناری عمرالبشیر پس از اعتراضات سراسری در سال ۲۰۱۹ نقش کلیدی داشتند.