جنگ بین ارتش سودان و شبهنظامیان «نیروهای پشتیبانی سریع» (RSF) که تاکنون بیش از یکهزار و ۱۰۰ نفر کشته بر جای گذاشته، باعث بحران انسانی در خارطوم و شهرهایی همچون العبید، نیالا، الفاشر و الجنینه شده است.
خمیس اباکار، فرماندار ایالت دارفور غربی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی الحدث از الجنینه، در حالی که صدای تیراندازی و توپخانه شنیده میشد، خواستار مداخله بینالمللی در آنچه او «نسلکشی» توصیف کرد، شد.
اباکار گفت: «غیرنظامیان بهشکل تصادفی و در شمار زیاد کشته میشوند.» او افزود «نیروهای پشتیبانی سریع» و شبهنظامیان متحدشان ابتدا مناطقی از الجنینه را که اعضای قبیله «ماسالیت» در آن زندگی میکنند هدف قرار دادند و اکنون این حملات به کل شهر گسترش یافته است.
او افزود: «ما ندیدیم که ارتش پایگاههای خود را برای دفاع از مردم ترک کند.»
منطقه دارفور سودان از اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی شاهد دورههایی از درگیری بوده است. در این درگیریها میلیونها نفر آواره و ۳۰۰ هزار نفر در اثر حملات شبهنظامیان موسوم به جنجاوید کشته شدند. «نیروهای پشتیبانی سریع» از میان این شبهنظامیان شکل گرفتند و در سال ۲۰۱۷ به یک نیروی حکومتی قانونی در کنار ارتش تبدیل شدند.
یک سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز گذشته سهشنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن گفت که «بهشدت نگران افزایش ابعاد قومی خشونتها و همچنین گزارشهایی مبنی بر خشونت جنسی است». فولکر پرتس، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سودان، جنگ در دارفور غربی را به گردن «شبهنظامیان عرب و برخی مردان مسلح در لباس نیروهای پشتیبانی سریع» انداخت.
«نیروهای پشتیبانی سریع» در بیانیهای جنگ در الجنینه را درگیری قبیلهای خواندند و رژیم سابق این کشور را مسئول شعلهور کردن آتش درگیریها دانستند. این شبهنظامیان گفتند که تلاشهایی برای رساندن کمک به مردم دارفور انجام دادهاند.
اقدامات دیپلماتیک با میانجیگری آمریکا و عربستان سعودی به دلیل نقض مکرر آتشبسها با شکست مواجه شده است. روز سهشنبه، مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا گفتند که در حال بررسی رویکرد جدیدی برای روزهای آینده هستند.
نبرد در سراسر دارفور
کانون وکلای دارفور، یک گروه محلی که نبردها را زیر نظر دارد، امروز چهارشنبه ۲۴ خرداد / ۱۴ ژوئن اعلام کرد که حملات توپخانهای خانههای غیرنظامیان در نیالا، مرکز دارفور جنوبی و یکی از بزرگترین شهرهای سودان را هدف قرار دادند. او افزود شبهنظامیان «نیروهای پشتیبانی سریع» از دریافت نکردن حقوق شکایت کردهاند.
مردم احساس امنیت نمیکنند و ساکنان محل میگویند هر لحظه ممکن است حملات دوباره شروع شوند.
کانون وکلای دارفور گفته است که شهر زالنجی، مرکز دارفور مرکزی در محاصره قرار دارد. بهگفته این کانون، شهر الفاشر، مرکز دارفور شمالی آرامتر بوده است، اما شهر «کُتُم» که تحت کنترل «نیروهای پشتیبانی سریع» قرار دارد شاهد موج آوارگی مردم بوده است.
در همین حال ساکنان شهر العبید، واقع در بین خارطوم و دارفور گفتهاند که ارتش حملات هوایی و توپخانهای را علیه مواضع «نیروهای پشتیبانی سریع» آغاز کرده است. شبهنظامیان جادههای منشعب از شهر را کنترل کرده و با رهبران قبیلههای محلی برای ایمنسازی منطقه از باندهای مسلح به توافق رسیدهاند.
در خارطوم، ساکنان در روز چهارشنبه از حملات هوایی و توپخانهای به مناطق جنوبی و شرقی شهر خبر دادند.
سازمان ملل شب گذشته اعلام کرد که حدود ۱,۷ میلیون نفر در داخل سودان آواره شدهاند و بیش از ۵۰۰ هزار نفر این کشور را ترک کردهاند.
یکی از مقاصد مردمی که خانههای خود را ترک میکنند، بندر سودان در دریای سرخ است که تحت کنترل ارتش آرام مانده است.
در این بندر روز چهارشنبه، دانشآموزان مقطع میانی تحصیلی در امتحانات شرکت کرده و زائران مکه سفرهای حج خود را آغاز کردند.
اتحادیه پزشکان سودان اعلام کرد که از زمان آغاز درگیریها در ۱۵ آوریل گذشته، بر سر ادغام «نیروهای پشتیبانی سریع» در ارتش، ۹۵۸ نفر کشته شدهاند، اما گفت این تعداد قطعاً کمتر از شمار واقعی است.