نمایندگیهای دیپلماتیک و کنسولی «جمهوری اسلامی افغانستان» با انتشار بیانیهای از بازداشت مهاجران افغانستانی در پاکستان ابراز نگرانی کرده و گفتهاند که این اقدامات ناقض معیارهای بینالمللی حقوق بشر و مغایر اصول روابط دو کشور است.
در بیانیه نمایندگیهای دیپلماتیک دولت پیشین افغانستان ضمن تشکر از پاکستان برای میزبانی از تعداد زیادی از پناهجویان اهل افغانستان آمده است که پناهندگان افغانستانی سختیهای زیادی را متحمل شدهاند و نیاز به مهماننوازی کشورهای همسایه دارند.
نمایندگیهای دیپلماتیک افغانستان در ادامه گفتهاند از گزارشهایی مبنی بر بازداشت پناهجویان افغانستانی در پاکستان بهشدت نگران هستند.
در بیانیه این نمایندگیها آمده است: «این اقدامات ناقض استانداردهای بینالمللی حقوق بشر و مغایر با اصول مهربانی و همبستگی است که مشخصه روابط بین کشورهای ماست.»
نمایندگیهای دیپلماتیک افغانستان از مقامهای پاکستانی خواستهاند که از احترام به حقوق و حیثیت پناهجویان افغانستانی در چارچوب قوانین بینالمللی و اصول بشردوستانه اطمینان حاصل کنند.
آنها از کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان و سایر سازمانهای بینالمللی خواستهاند تا با مدیریت مؤثر از وضعیت پناهندگان افغانستانی حمایت کنند و تاکید کردهاند که این موضوع نیاز به توجه و حل فوری دارد.
اواخر هفته گذشته منابعی از میان مهاجران افغانستان در اسلامآباد، پایتخت پاکستان خبر دادند که پلیس این کشور در کمتر از یک هفته اخیر دهها مهاجر را بازداشت و زندانی کرده است.
بهگفته این منابع، پلیس اسلامآباد شهروندان مهاجر افغانستان را در مکانهای مختلف متوقف میکند و از آنان اسناد قانونی اقامت میخواهد.
این منابع گفتند که پلیس پاکستان برای بازداشت مهاجران اهل افغانستان حتی به محل سکونت آنان هجوم برده و مردان و زنان را بازداشت میکنند.
سفارت طالبان در اسلامآباد اعلام کرده که ۲۵۰ تن از شهروندان افغانستان توسط پلیس پاکستان بازداشت شدهاند. منابع رسانهای میگویند تعداد بیشتر از اینهاست و از هر ساختمان در نواحی مختلف اسلام آباد و راولپندی، دهها تن بازداشت شدهاند.پلیس اسلامآباد آماری دقیق از بازداشتشدگان ارایه نکرده است.
پلیس پاکستان پس از اعتراضهای سراسری ضد دولتی در این کشور، روند بررسی مدارک قانونی مهاجران افغانستان را آغاز کرده است. براساس اعلان سال گذشته این کشور، کسانی که اسناد قانونی اقامت نداشته باشند، زندانی و اخراج میشوند.
بیشتر مهاجران افغانستان به دلیل مشکلات اقتصادی و کاغذبازی ادارههای دولتی نتوانستهاند ویزای اقامتشان را تمدید کنند و اکنون با خطر زندانی شدن و اخراج اجباری روبهرو هستند.