نبرد طولانی و خونین برای تصرف باخموت، واقع در منطقه دونباس شرقی اوکراین اکنون شهری با خاک‌ یکسان‌ شده را برجای گذاشته است. این شهر پیش از تهاجم نظامی روسیه ۸۰ هزار نفر جمعیت داشت. ده‌ها هزار نفر از آن گریخته‌اند و طبق اعلام کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، غیرنظامیانی که هنوز شهر را ترک نکرده‌اند هم زیر گلوله‌باران شدید و در پناهگاه‌های زیرزمینی محصور شده‌اند.

در ادامه ۱۵ ماه جنگ خونین بر سر کنترل باخموت، اوکراین در ابتدای ماه مه مدعی شد که نیروهای روسیه را از برخی مواضعشان بیرون رانده است. ۹ روز بعد فرمانده نیروی زمینی اوکراین هم گفت یگان‌های روسی تا دو کیلومتر از باخموت عقب‌نشینی کرده‌‌اند.

سه روز پیش اوکراین اعلام کرده بود حملات نیروهای روسی را که در تلاش برای بازپس‌گیری مناطق حومه باخموت بودند دفع کرده اما همزمان یوگنی پریگوژین، فرماندۀ گروه مزدوران وابسته به روسیه واگنر اعلام کرد که «نبردهای سنگین و خونین» همچنان ادامه دارد و افرادش در آستانه تصرف کامل باخموت‌اند.

نبردها در روز شنبه ۲۰ مه/۳۰ اردیبهشت به آن‌جا رسید که پریگوژین اعلام کرد نیروهای واگنر باخموت را به‌طور کامل تصرف کرده‌اند.

از سوی مقابل اوکراین بدون تأیید سقوط این شهر گفت وضعیت در باخموت بحرانی است و نیروهایش همچنان از بخش جنوب غربی شهر دفاع می‌کنند.

هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین ابتدا در تلگرام اعلام کرد: «نبردهای سنگین در باخموت ادامه دارد. وضعیت بحرانی است. همزمان، نیروهای ما در منطقه لیتاک دفاع می‌کنند.»

او در ادامه، به فاصله کمی پس از انتشار سخنان ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه مبنی بر این‌که «نبرد در باخموت با پیروزی روسیه به پایان رسیده است»، مدعی شد اوکراین باخموت را «نیمه محاصره» کرده و نوشت: «نیروهای اوکراین تا حدی شرق باخموت را در امتداد جناحین محاصره کرده‌اند و همچنان کنترل بخش خصوصی شهر را حفظ کرده‌اند».

یک سخنگوی ارتش اوکراین هم در واکنش به اظهارات پریگوژین به خبرگزاری رویترز گفت: «این درست نیست. واحدهای ما در باخموت در حال ‌جنگند.»

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین هم که برای شرکت در اجلاس گروه ۷ به هیروشیمای ژاپن رفته تا حمایت قدرت‌های اقتصادی را برای «پایان‌دادن به جنگ در اوکراین» جلب کند، روز یکشنبه گفت که باخموت توسط روسیه اشغال نشده است. او پیشتر به خبرنگاران گفته بود که «چیزی» از شهر شرقی باقی نمانده و روس‌ها «همه چیز را ویران کرده‌اند».
از سوی مقابل ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه به نیروهای خود و گروه مزدور واگنر برای تصرف باخموت تبریک گفت. کرملین اعلام کرد عملیات «آزادسازی» شهر به پایان رسیده است.

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای تک خطی اعلام کرد: «در نتیجه اقدامات تهاجمی واحدهای حمله واگنر با پشتیبانی توپخانه و هوانوردی گروه نیروهای جنوب، آزادسازی آرتیوموفسک (نام باخموت در زمان شوروی سابق) کامل شد.

یوگنی پریگوژین هم در ادامه اعلام کرد نیروهایش را برای استراحت به مدت پنج روز از باخموت خارج می‌کند و ویرانه‌ها را به ارتش روسیه تحویل می‌دهد.

فرمانده مزدوران واگنر در یک ویدیو، در حالی‌که مقابل صفی از نیروها که پرچم روسیه و بنر واگنر را در دست داشتند ایستاده بود، گفت: «امروز، ساعت ۱۲ ظهر، باخموت به طور کامل تصرف شد. ما به طور کامل کل شهر را خانه به خانه گرفتیم.»

تعداد کشته‌شدگان و زخمی‌ها مشخص نیست. با این‌حال در شبکه‌های اجتماعی تصاویر زیادی منتسب به قربانیان دو طرف جنگ در باخموت منتشر شده است. هر دو طرف تلفات طرف مقابل را بالا برآورد کرده‌اند.

شهر باخموت در استان دونتسک اوکراین قرار دارد. استانی که مسکو از ابتدا قصد داشته با «عملیات ویژه نظامی» آن‌را ضمیمه خاک خود کند. شهر باخموت از نظر حمل و نقل و لجستیک منطقه‌ای یک نقطه راهبردی محسوب می‌شود و سقوط آن، دو شهر بزرگتر دونتسک یعنی اسلوویانسک و کراماتورسک را در تیررس توپخانه‌ای روسیه قرار خواهد داد.