به گفته معاون محیط طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان وضعیت تالاب هورالعظیم در تابستان بحرانی خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲، سید عادل مولا با اشاره به وضعیت آبگیری تالاب هورالعظیم گفت:
با توجه به آورد رودخانه کرخه و بارندگیهای کم در این حوضه، میزان آبگیری تالاب هورالعظیم حدود ۵۰ درصد است. در حال حاضر مخازن شماره ۱، ۴ و ۵ هور وضعیت خوبی دارند و مخازن ۲ و ۳ به دلیل سطح بالاتر، بیشتر در معرض خطر هستند.
به گفته این مقام مسئول با وجود شرایط بحرانی هورالعظیم اگر حقآبه هورالعظیم رهاسازی نشود در تابستان تنشهای زیادی در تالاب از جمله آتشسوزیها، مرگ و میر آبزیان و حیوانات، خیزش گرد و غبار و تصرفات در منطقه رخ میدهد و این نگران کننده است.
مولا در ادامه گفت که مشکلات بسیاری در خصوص آبگیری تالاب هورالعظیم وجود دارد؛ یکی از موضوعاتی که به جد پیگیری میشود تامین حقآبه تالاب است. به گفته او در پی آورد کم از حوضه بالادست، وزارت نیرو امسال حقآبه هورالعظیم را تامین نکرده است.
او با اشاره به ادامه پیگیری تامین حقآبه تالاب هورالعظیم، بیان کرد:
در قانون پس از تامین آب شرب، اولویت دوم تامین حقآبه زیست محیطی تالابها است اما اکنون مشاهده میشود که پس از تامین آب شرب، اولویت به آب کشاورزی داده شده است.
معاون محیط طبیعی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان با تاکید بر لزوم مدیریت آب موجود در تالابها افزود که اکنون بهترین فصل برای تامین حقآبه تالاب هورالعظیم است و مکاتباتی با وزارت نیرو برای این کار انجام شده است و همچنان در حال پیگیری هستیم.
هورالعظیم یکی از کانونهای گرد و غبار است که در معرض شورهزار شدن قرار دارد. فعالان محیط زیست بارها نسبت به تخلیه پسابهای شور، صنعتی و کشاورزی در این تالاب هشدار دادهاند. یک سوم تالاب مرزی هورالعظیم در جنوب غربی خوزستان، در ایران و دو سوم آن در عراق است.
به دلیل تمرکز نامعقول بر خودکفایی گندم و غلبه کشاورزی صنعتی و ناپایدار در سیاستگذاریهای حوزه کشاورزی ایران، بیش از ۹۰ درصد آب شرب به کشاورزی اختصاص یافته است. این در حالی است که بخشهای دیگر محیط زیست همچون تالابها در حال خشک شدن هستند.