وزیران امور خارجه ۷ کشور صنعتی جهان، آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا، کانادا و ایالات متحده آمریکا، موسوم به گروه ۷ سهشنبه ۲۹ فروردین / ۱۸ آوریل بیانیه پایانی نشست دو روزه خود را در شهر کارویزاوای ژاپن منتشر کردند.
برنامه هستهای جمهوری اسلامی
این بیانیه که بخش اصلی آن به چین و روسیه اختصاص دارد در بخشی جداگانه به مسائل مربوط به ایران پرداخته و آورده است که:
ما بر عزم صریح خود که ایران هرگز نباید سلاح هستهای تولید کند، تأکید میکنیم.
وزیران خارجه گروه ۷ از ایران خواستهاند تا «تشدید تنشهای هستهای» خود را متوقف و «به تعهدات قانونی و سیاسی خود عمل کند».
آنها گفتهاند که «نگران تشدید بیوقفه برنامه هستهای ایران» هستند که این کشور را «بهطور خطرناکی به فعالیتهای واقعی مرتبط به [تولید] سلاح [هستهای] نزدیک میکند».
بیانیه از جمهوری اسلامی خواسته است تا با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و گفته است که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) همچنان یک مرجع مفید در اینباره است.
این بیانیه خواهان آن شده است که جمهوری اسلامی اطلاعات و دسترسی بیشتر آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تأسیسات هستهای ایران را فراهم سازد و به «تعهدات پادمانی خود پایبند باشد و تعهدات خود را با اقدام سریع و ملموس اعلام کند».
محکومیت «فعالیتهای بیثباتکننده ایران»
در بخش دیگر مربوط به ایران بیانیه آورده است:
ما نگرانی شدید خود را در مورد ادامه فعالیتهای بیثباتکننده ایران ابراز میکنیم. انتقال موشکها، هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) و فنآوریهای مرتبط به نیروهای دولتی و غیردولتی و گروههای نیابتی بر خلاف قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله قطعنامههای ۲۲۳۱ و ۲۲۱۶ است و ایران باید حمایتهای خود را متوقف کند.
وزیران خارجه گروه ۷ از ایران خواستهاند که انتقال سلاح و پهپاد به روسیه را متوقف کند. آنها گفتهاند:
پهپادها در حملات بیرویه علیه زیرساختها و غیرنظامیان اوکراین استفاده شده است.
استقبال از بهبود روابط کشورها در خاورمیانه
بیانیه پایانی نشست وزیران خارجه گروه ۷ همچنین گفته است که از ابتکارات برای بهبود روابط دوجانبه در منطقه خاورمیانه، از جمله توافق اخیر ایران و عربستان سعودی استقبال میکند.
بیانیه در همین حال «بر اهمیت تضمین امنیت دریایی در منطقه» تأکید کرده و افزوده است:
ایران در اعمال قانونی حقوق و آزادیهای کشتیرانی توسط همه کشتیها در آبراههای خاورمیانه، از جمله از طریق تنگه هرمز و باب المندب، دخالت نکند.
نقض حقوق بشر در ایران
وزیران خارجه گروه ۷ در بخش دیگر بیانیه خود آوردهاند:
ما نگرانی عمیق خود را در مورد نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران، بهویژه تلاش برای سرکوب مخالفان مسالمتجو از طریق تهدید و ارعاب تکرار میکنیم.
آنها افزودهاند:
ما هدف قرار دادن افراد از جمله زنان، دختران، گروههای اقلیت و همچنین روزنامهنگاران را محکوم میکنیم. ما از ایران میخواهیم که برای رسیدگی به این مسائل اقدامی مشخص انجام دهد.
بیانیه همچنین بهشدت «هدف قرار دادن افراد دوتابعیتی و خارجی» توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرد و از رهبری ایران خواست تا «به بازداشتهای خودسرانه و همه موارد ناعادلانه پایان دهد».
یوشیماسا هایاشی، وزیر امور خارجه ژاپن روز گذشته (دوشنبه) در جریان نشست وزیران خارجه گروه ۷ به گفتوگوی تلفنی هفته گذشته خود با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اشاره کرده و گفته بود تلاشهای دیپلماتیک بهمنظور جلوگیری از گسترش برنامه هستهای ایران و عدم ارائه پهپاد به روسیه ادامه دارد و ضرورت دارد که جمهوری اسلامی اقداماتی در جهت کاهش تنشها از جمله اجرای کامل و بیقیدوشرط درخواستهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دهد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در توئیتر بر موضع مشترک گروه ۷ در مورد ایران اشاره کرد و نوشت: «تنش زدایی و دیپلماسی همراه با بازدارندگی.»
محکومیت نقض حقوق زنان در افغانستان
وزیران خارجه گروه ۷ در بیانیه پایانی خود همچنین «نقض سیستماتیک حقوق زنان و دختران» افغانستان توسط طالبان و ممنوعیت های این گروه علیه تحصیلات عالی و کار زنان را محکوم کردند.
آنها در بیانیه خود گفتند:
ما خواستار لغو فوری تصمیمهای غیرقابل قبولی که حقوق بشر و آزادیهای اساسی را محدود میکنند، از جمله آخرین ممنوعیتهایی که زنان افغان را از کار برای سازمانهای غیردولتی و سازمان ملل منع میکند، هستیم.
روسیه، چین و دیگر کشورها
وزیران خارجه گروه ۷ همچنین متعهد شدند که تحریمها علیه روسیه را تشدید و همچنان از اوکراین حمایت نظامی کنند. آنها از چین نیز به دلیل اقداماتش در تنگه تایوان و دریای مورد مناقشه چین جنوبی انتقاد کرده و از پکن خواستند «بهعنوان عضوی مسئول در جامعه بینالمللی عمل کند».
آنها همچنین از طرفهای متخاصم در سودان خواستند که به خصومتها پایان دهند و از کره شمالی به دلیل برنامه موشکی هستهای و بالستیک این کشور انتقاد کردند.
محکومیت خشونتها در میانمار نیز بخش دیگری از بیانیه پایانی وزیران خارجه گروه ۷ بود.