حوثی‌های یمن و نیروهای دولتی روز یکشنبه ۱۶ آوریل / ۲۷ فروردین، ۹۰ زندانی را به عنوان بخشی از برنامه بزرگتر تبادل ۹۰۰ اسیر جنگی آزاد کردند. این اقدام یکی از قدم‌های طرفین برای پایان‌دادن به جنگی است که هشت سال به طول انجامیده است.

به گزارش کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، در آخرین روز از فرایند سه‌روزه تبادل اسرا، هواپیماهای حامل زندانیان به طور همزمان از صنعا، پایتخت تحت کنترل حوثی‌ها، و شهر مأرب در شمال یمن، که تحت کنترل دولت رسمی یمن است، برخاستند. جسیکا موسان، مشاور رسانه‌ای صلیب سرخ، به آژانس خبری فرانسه گفت که «۴۸ زندانی سابقه در پرواز مأرب به صنعا و ۴۲ زندانی سابق در پرواز صنعا به مأرب حضور داشتند.»

انتظار می‌رود طی امروز سه پرواز دیگر نیز انجام شود. به این ترتیب، وعده‌ای که دو طرف در ماه گذشته در سوییس بر سر آن به توافق رسیده بودند و بنابر آن قرار بود ۱۸۱ نیروی دولتی با ۷۰۶ زندانی حوثی مبادله شوند، محقق خواهد شد. همچنین، به گزارش میدل ایست آی و به نقل از ماجد فضایل، نماینده دولت در مذاکرات، چهار روزنامه‌نگاری که حوثی‌ها آنان را به مرگ محکوم کرده بودند بخشی از این تبادل هستند.

طبق گزارش آژانس خبری یمنی «سبا»، مهدی المشاط، رهبر سیاسی حوثی‌ها، اعلام کرده که دور بعدی گفت‌وگوها با عربستان سعودی که رهبری ائتلاف ضد حوثی‌ها را بر عهده دارد، پس از تعطیلات عید فطر و احتمالاً روز ۲۱ آوریل / یکم اردیبهشت برگزار خواهد شد. مذاکرات چهار روزه میان سعودی‌ها و حوثی‌ها پیشتر در صنعا و با حضور نمایندگان عمانی برگزار شد. چند ساعت پس از آن، ۳۱۸ زندانی در طی چهار پرواز بین شهر عدن (تحت کنترل دولت) و صنعا مبادله شدند.

با وجود این‌که توافق بر سر ترک مخاصمه میان دو طرف هنوز نهایی نشده است، دو طرف مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده‌اند و بر سر ادامه مذاکرات اتفاق نظر داشته‌اند. همچنین، ائتلاف تحت فرماندهی عربستان سعودی هفته گذشته اعلام کرد که به هشت سال مسدود کردن مسیر واردات کالاها به بنادر جنوبی یمن خاتمه خواهد داد. این اقدام یکی از نشانه‌های جدی پیشرفت مذاکرات صلح تلقی می‌شود.

روز شنبه ۱۵ آوریل / ۲۶ فروردین، ۳۵۷ زندانی جنگی نیز بین شهر أبها در عربستان سعودی و صنعا مبادله شدند. در میان اسرای مبادله‌شده ۱۶ سعودی و سه سودانی حضور داشتند. شمار زندانیانی که هر یک از طرفین در اختیار دارد همچنان نامعلوم است.

در مارس ۲۰۱۵، ائتلاف تحت فرماندهی پادشاهی عربستان سعودی، که امارات متحده عربی را نیز شامل می‌شد، به نمایندگی از دولت وقت یمن به این کشور حمله کرد تا حوثی‌ها را که آن زمان موفق به تصرف صنعا شده بودند عقب براند. جنگ دو طرف از آن زمان شدت گرفت و به مرگ صدها هزار نفر و نیز بحران انسانی کم‌سابقه‌ای در تاریخ انجامید.

با این‌همه، این بار طرفین مذاکرات صلح را به طرز جدی‌تری دنبال می‌کنند. آتش‌بس شش‌ماهه‌ای که در ماه اکتبر ۲۰۲۲ به میانجی‌گری سازمان ملل برقرار شد همچنان به طور رسمی در جریان است و کاهش چشمگیر تلفات را به دنبال داشته است. برای حوثی‌ها، که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار دارند و اکثریت بخش‌های شمال یمن را کنترل می‌کنند، رسیدن به توافق صلح می‌تواند راهی به سمت به‌رسمیت شناخته‌شدن دائمی و نیز دستاوردهای سرزمینی بیشتر باشد. 

گفتگوهای میان حوثی‌ها و سعودی‌ها تنها چند هفته پس از آشتی جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی سعودی به میانجی‌گری چین آغاز شد. خبرنگار میدل ایست آی در تهران گزارش کرده است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، به عنوان بخشی از مصالحه با عربستان سعودی، تعهد کرده که تأمین تسلیحات برای حوثی‌ها را متوقف کند.

Ad placeholder