بهگزارش رویترز، روسیه و ایران، هر دو تحت تحریمهای غرب، روابط نزدیکتری برقرار میکنند تا از اقتصاد هم پشتیبانی کرده و تحریمهای غرب را که هم مسکو و هم تهران آنها را ناموجه میدانند، تضعیف کنند.
به دلیل حمله روسیه به اوکراین که مسکو آن را «عملیات ویژه نظامی» مینامد، تحریمهای غرب بر فرآوردههای نفتی روسیه بازارهای جهانی سوخت را تغییر داده است. تانکرهای صادرکنندگان سوخت مسیرهای طولانیتر و مقصدها و راههای حملونقل پیچیدهتری انتخاب میکنند.
ایران سالهاست تحت تحریمهای غرب است و دسترسی محدودی به بازارهای جهانی دارد.
منابع آگاه به رویترز گفتهاند که پاییز گذشته، الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه از آغاز توزیع فرآوردههای نفتی به ایران خبر داد اما ارسال محمولههای سوخت تنها در سال جاری آغاز شده است.
دو منبع آگاه در زمینه صادرات به رویترز گفتهاند که روسیه در ماه فوریه و مارس سال جاری میلادی ۳۰ هزار تُن بنزین و گازوئیل به ایران عرضه کرده است.
منبع سوم این معاملات را تأیید کرد اما نتوانست میزان آن را تأیید کند.
تمام محمولهها از طریق راهآهن از روسیه و از مسیر قزاقستان و ترکمنستان ارسال شدهاند. یکی از این منابع گفت برخی محمولههای بنزین از ایران با کامیون به کشورهای همسایه از جمله عراق ارسال شدهاند.
یک تاجر فرآوردههای نفتی در آسیای میانه گفت ایران تولیدکننده نفت است و پالایشگاههای خود را دارد، اما بهتازگی مصرف آن بهویژه در استانهای شمالی این کشور از تولید سوخت داخلی بیشتر شده است.
دو تاجر مطلع گفتند که روسیه همچون سال ۲۰۱۸ حجم کمی از سوخت را با نفتکش از طریق دریای خزر به ایران رسانده است.
در حال حاضر شرکتهای نفتی روسیه علاقهمندند تا صادرات گازوئیل و بنزین به ایران از طریق راهآهن انجام دهند زیرا صادرات از طریق دریا با نرخهای بالای حملونقل و سقف قیمت اعمالشده توسط کشورهای گروه ۷ مواجه است.
بهگفته این منابع آگاه، صادرات با قطار در طول مسیر با تنگناهایی روبهروست. یکی از منابع آگاه در صادرات سوخت به ایران گفت:
ما انتظار داریم که عرضه سوخت به ایران در سال جاری افزایش یابد، اما در حال حاضر به دلیل ازدحام در راهآهن شاهد مشکلات متعددی در زمینه لجستیکی (تدارکاتی) هستیم و این ممکن است از رونق صادرات جلوگیری کند.