جمعه ۱۸ فروردین در بیستوششمین هفته اعتراضی مردم بلوچ، زاهدان بار دیگر شاهد تظاهرات اعتراضی بود. این تظاهرات پس از برگزاری نماز جمعه برگزار شد و همچون هفته گذشته بهدلیل همزمانی با ماه رمضان با «سکوت» تظاهرکنندگان همراه بود.
جمعه هفته گذشته، عبدالحمید اسماعیل زهی (مولوی عبدالحمید)، امام جمعه زاهدان بهدلیل ماه رمضان از مردم خواسته بود تا دست به راهپیمایی «سکوت» بزنند.
وبسایت «نت بلاکس» که محدودیت دسترسی به اینترنت در جهان را رصد میکند، جمعه ۱۸ فروردین از اختلال شدید اینترنت در زاهدان خبر داد.
این وبسایت نوشت:
دادههای شبکه اختلال قابل توجهی را در اتصال به اینترنت در زاهدان نشان میدهد. این رویداد همچنان به الگوی هفتگی قطع اینترنت منطقهای با هدف اعتراضات مردمی در نماز جمعه ادامه میدهد.
امام جمعه زاهدان در خطبههای نماز جمعه این هفته خواستار آزادی همه زندانیان سیاسی زن و مرد شد و از حکومت خواست که صدای مردم را بشنود و با مردم کنار بیاید و «بهدنبال یک طیف و قشر و مذهب خاصی نباشند» چرا که بهگفته او «مذهبگرایی کشور را به بنبست رسانده است».
او همچنین خواستار صدور شناسنامه برای شهروندان بلوچ شد و گفت آنها به دلیل اینکه شناسنامه و مدارک هویتی ندارند به ناحق بازداشت میشوند و از حقوق اجتماعی خود محروم هستند.
عبدالحمید اسماعیل زهی (مولوی عبدالحمید) همچنین به موضوع حجاب زنان که این روزها به دغدغه اصلی مسئولان حکومتی تبدیل شده است پرداخت و گفت:
آمران به معروف نباید به زنان بیحرمتی و با خشونت رفتار کنند باید ببینند که چرا زنان اعتراض میکنند حتماً در حق زنان ظلم شده است.
او با اینکه گفت زنان ایرانی «عصبانی هستند چرا که احساس میکنند حق و حقوقشان رعایت نمیشود»، به زنان توصیه کرد که حجاب اسلامی را «مراعات کنند».
امام جمعه اهل سنت زاهدان اعتراضات را «حق مردم» خواند و افزود:
نباید حکومت مردم را بهدلیل اعتراض هدف تیراندازی قرار دهد. حکومت باید ببیند مردم چه میخواهند و نظر مردم را اعمال کنند تا کشور از این بحران خارج شود.
عبدالحمید اسماعیل زهی همچنین از وضعیت معیشتی مردم انتقاد کرد و گفت:
وقتی فقر وجود داشته باشد مردم دینگریز میشوند اکثر مردم ایران معتقدند با این شیوه حکومت داری و زندانی کردن مردم مشکلات حل نخواهد شد.
روز چهارشنبه ۱۶ فروردین محمد سرگزی، نماینده سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی، گفت:
فقر ریشهدار در استان و شرایط بغرنج مالی باعث شده مردم بهجز نان امکان استفاده از دیگر اقلام خوراکی را ندارند و در این شرایط شاهدیم که سرانه آرد مردم استان نیز کمتر از دیگر نقاط کشور است.
بهگفته او در حال حاضر غذای غالب مردم سیستان و بلوچستان نان است و «آب و رب و نان را بهعنوان غذا مصرف میکنند» و «مردم به لحاظ معیشتی و قیمت بالا نمیتوانند برنج تهیه کنند».
امروز جمعه ۱۸ فروردین مردم بلوچ و ترکمن در گالیکش استان گلستان نیز همچون هفتههای گذشته در حمایت از مولانا محمدحسین گرگیج، امام جمعه عزلشده اهل سنت تجمع کردند. آنها با سر دادن شعارهایی از این روحانی بلوچ پشتیبانی کرده و خواستار رفع حصر خانگی او شدند. محمد حسین گرگیج بهرغم حصر خانگی در نماز جمعه گالیکش شرکت کرده و سخنرانی میکند.