گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره میزان غنی‌سازی اورانیوم در ایران که به‌تازگی خبرگزاری بلومبرگ آن را منتشر کرد همچنان با واکنش‌هایی از سوی مقامات جمهوری اسلامی روبه‌روست. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی دوشنبه یکم اسفند در مورد این گزارش گفت: «ایران متعهد به ان‌پی‌تی (پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) است. همکاری حرفه‌ای با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک اصل مهم برای ایران در مناسبات خودش با آژانس است. البته ما به‌طور متقابل انتظار داریم آژانس رفتار حرفه‌ای داشته باشد و به اصول و چارچوب همکاری حرفه‌ای پایبند باشد.»

کنعانی از «استفاده سیاسی از آژانس» سخن گفت و افزود: «طرح این‌چنین مباحثی در رسانه‌ها که می‌بایست در دیدارهای دوجانبه قرار گیرد نشانه‌ای از فاصله گرفتن آژانس از رفتار حرفه‌ای است.»

پیش از سخنگوی وزارت خارجه، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز در واکنش به این گزارش گفته بود «تاکنون مبادرت به غنی‌سازی بالای ۶۰ درصد نکرده‌ایم» و «وجود ذره یا ذرات بالاتر از ۶۰ درصد در فرآیند غنی‌سازی به‌معنی تولید با غنای بالای ۶۰ درصد نیست».

کمالوندی گزارش بلومبرگ را «سیاه‌نمایی و تحریف حقایق» دانسته و افزوده بود: «آن‌چه آژانس با ایران مطرح کرده در خصوص وجود ذره یا ذراتی از اورانیوم با غنای بالای ۶۰ درصد در محل شیر برداشت محصول از طریق نمونه‌برداری متداول است.»

خبرگزاری بلومبرگ روز گذشته، یکشنبه ۳۰ بهمن / ۱۹ فوریه به نقل از دو دیپلمات بلندپایه اعلام کرد که هفته گذشته بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران اورانیوم ۸۴درصد غنی‌شده را شناسایی کرده‌اند.

بلومبرگ افزوده بود که تاکنون این بالاترین میزان یافت‌شده اورانیوم غنی‌شده توسط بازرسان آژانس در ایران است و این غلظت (۸۴ درصد) تنها ۶ درصد کمتر از حد لازم برای ساخت سلاح هسته‌ای است. برای ساخت سلاح هسته‌ای، اورانیوم باید حداقل تا ۹۰ درصد غنی شود.

یک دیپلمات ارشد اروپایی به وال استریت ژورنال گفت اگر این گزارش‌ها تأیید شود، تحول مهمی خواهد بود. این دیپلمات گفت: «پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی بر این‌که ایران ممکن است اورانیوم را تا سطوح بالای ۸۰ درصد غنی‌سازی کرده باشد، ما در تماس نزدیک با شرکای خود هستیم. اگر [این گزارش‌ها]  تأیید شود، تحولی بی‌سابقه و بسیار جدی خواهد بود.»

ساعاتی پس از انتشار این گزارش‌ها، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز روز گذشته در صفحه توئیتر خود نوشت «آژانس در مورد گزارش‌های اخیر برخی رسانه‌ها درباره غنی‌سازی اورانیوم در ایران آگاه است». آژانس تأکید کرد که «رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید آژانس درباره نتایج فعالیت‌های راستی‌آزمایی اخیر با ایران در حال گفت‌وگوست و در صورت لزوم این مسئله را به شورای حکام آژانس گزارش خواهد داد».

نخستین بار در سال ۲۰۲۱ گزارش شد که ایران در حال غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است که در آن زمان بالاترین سطح اورانیوم غنی‌شده در ایران محسوب می‌شد.

جمهوری اسلامی ایران از زمان خروج آمریکا از برجام برنامه هسته‌ای خود را گسترش داده است.

در همین رابطه، شامگاه یکشنبه ۳۰ بهمن / ۱۹ فوریه جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با یکدیگر تلفنی گفت‌وگو کردند.

بورل در صفحه توئیتر خود درباره گفت‌وگو با امیرعبداللهیان نوشت: «با حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفت‌وگو کردم. دوباره موضع اتحادیه اروپا را در قبال رفتار ایران مورد تأکید قرار دادم: [جمهوری اسلامی] باید نقض حقوق بشر را متوقف کند، دست از حمایت از جنگ متجاوزانه روسیه بکشد و بازداشت شهروندان اتحادیه اروپا را متوقف کند.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه نوشت: «ایران باید فوراً با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.»

امیرعبداللهیان نیز در پیامی توئیتری درباره موضوعات مورد بحث در این گفت‌وگو نوشت: «امشب در گفت‌وگوی تلفنی با جوزپ بورل در خصوص روابط ایران و اتحادیه اروپا، توافق برای رفع تحریم‌ها، همکاری ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تحولات اوکراین بحث و تبادل نظر کردیم.»