سنای آکادمیک دانشگاه‌های ایالتی کالیفرنیا (شامل۲۳دانشگاه در ایالت کالیفرنیا) در حمایت از جنبش زن-زندگی-آزادی و دانشجویان، استادان، و دانشگاهیان آزادیخواه ایران قطعنامه‌ای صادر کرده و خواهان اعلام همبستگی فوری با مردم ایران شده است. جامعه دانشگاهی آمریکا می‌گویند که تصویب چنین قطعنامه‌ای دست‌آورد مهمی در حمایت از دانشگاهیان و دانشجویان ایران به حساب می‌‌آید.

نیره توحیدی استاد و رئیس سابق دپارتمان جنسیت و زنان و مدیر برنامه مطالعات خاورمیانه و اسلام‌شناسی در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا – نورتریج در گفت‌وگو با زمانه در مورد اهمیت این قطعنامه می‌گوید:

شاید برای اولین‌بار است که در تاریخ روابط ایران و آمریکا به‌ویژه روابط در سطح جامعه مدنی، یکباره یک سیستم دانشگاهی که بزرگترین سیستم دانشگاهی در آمریکا است و در ۲۳ دانشگاه خود مجموعا نزدیک به نیم میلیون دانشجو و بیش از ۵۰ هزار عضو هیات علمی دارد چنین قطعنامه‌ای را تصویب می‌کند.

به گفته نیره توحیدی این قطعنامه محصول کارمشترک تمام ۲۳ دانشگاه‌ها با همدیگر است و استادان ایرانی این دانشگاه‌ها در تماس با روسای دانشگاه‌هایشان با ارائه فکت‌ها، اسناد و گزارش‌های نشریات و سازمان‌های حقوق بشری آن‌ها را ازماهیت جنبش و آنچه در ایران می‌گذرد و فشاری که بر دانشجوها، استادان و کارکنان جامعه دانشگاهی ایران واردشده آگاه کرده‌اند.

سنای مرکزی دانشگاه ایالتی کالیفرنیا این قطعنامه را در ماه نوامبر تصویب کرد و شکل نهایی آن اواخر ژانویه بین دانشگاه‌ها توزیع شد.

دراین قطعنامه سنای آکادمیک دانشگاه‌های ایالتی کالیفرنیا از ریاست دانشگاه و دانشگاه‌های زیر مجموعه خواسته تا از نمایندگان منتخب و دولت آمریکا بخواهند که “بحران حقوق بشر” در ایران را که در جریان آن  ۱۴ هزار نفر زندانی و بیش از ۴۰۰ نفر کشته (تا تاریخ تصویب این قطعنامه) و بسیاری محکوم به مرگ شده‌اند مد نظر قرار داده و با ایرانی‌ها و دانشجویان، اعضای هیات علمی و جامعه ایرانیان آمریکایی‌تبار اعلام همبستگی کنند.

به گزارش سایت خبری هرانا از ۲۶ شهریور  تا روز ۱۶ بهمن بیش از ۱۹۶۰۰ نفر بازداشت، ۵۲۷ نفر کشته  و ۴ معترض در ایران اعدام شده‌اند. نزدیک به ۱۱۱ نفر دیگر از متهمان با اتهاماتی مواجه هستند که ممکن است با مجازات مرگ همراه باشد.

چنانچه نیره توحیدی می‌گوید مرحله بعدی پس از تصویب این قطعنامه، عملی کردن بندهای مختلف آن در این ۲۳ دانشگا‌ه است.

نیره توحیدی استاد و رئیس سابق دپارتمان جنسیت و زنان و مدیر برنامه مطالعات خاورمیانه و اسلام شناسی در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا – نورتریج
نیره توحیدی استاد و رئیس سابق دپارتمان جنسیت و زنان و مدیر برنامه مطالعات خاورمیانه و اسلام شناسی در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا – نورتریج

Ad placeholder

نیره توحیدی می‌گوید:

برخی دانشگاه‌ها حتی پیش از تصویب این قطعنامه نهایی کارهای خود را شروع کردند و برای فعال کردن انجمن دانشجویان ایرانی و یا انجمن اساتید اقدام کرده‌اند.  البته این اساتید فقط ایرانی نیستند و همکاران آمریکایی هم هستند که با ما همکاری می‌کنند.

سنای آکادمیک دانشگاه‌های ایالتی کالیفرنیا از دفتر ریاست کل دانشگاه ایالتی کالیفرنیا و سنای هر یک از دانشگاه‌های مجموعه می‌خواهد تا از برنامه‌های مختلف با تمرکز بر مطالعات خاورمیانه حمایت کنند.

این نهاد همچنین به طور خاص دفتر ریاست دانشگاه و سناهای هر کدام از دانشگاه‌ها را تشویق می‌کند تا روند رسمی برای کمک به دانشجویان و پژوهشگران در ایران که به دلیل پاسخ خشونت‌بار به ابراز نارضایتی‌شان در فضای عمومی به آمریکا پناه آورده‌اند- را پیش گیرند.

توحیدی در ادامه به زمانه گفت:

به عنوان مثال به ایرانی‌ها و دانشجوهایی که اخراج شده‌اند و می‌خواهند مطالعاتشان را در خارج ادامه دهند و یا اساتیدی که در خطرند و پناهجو هستند کمک می‌کنیم و دست‌کم برای یک سال برای این ها امکان سکونت از طریق کمک دانشگاهی فراهم می‌کنیم. البته ما قبلا هم این کارها را می‌کردیم و سابقه دارد.

به گفته توحیدی متعاقب تصویب این قطعنامه دانشگاه موظف شده منابعی در اختیار بگذارد تا به دانشجوهای ایرانی بیشتری برای ورود به دانشگاه کمک شود و از اساتید مهمان و پناهجو حمایت‌های لازم به عمل آید.

نیره توحیدی می‌گوید که به جز جنبه آموزشی و کمک‌های عملی ابراز همبستگی و فشار سیاسی این قطعنامه نیز اهمیت دارد:

اما اهمیت بیشتر آن در جنبه مدنی و «شهروند به شهروند» است. یعنی روابط شهروندان آمریکایی را با شهروندان ایرانی گسترده‌تر می‌کند. اطلاعات آشنایی و حساسیت نسبت به مسائل ایران افزایش پیدا می‌کند و صدای مردم ایران بیشتر می‌شود.

تا کنون دانشگاه‌های متعددی از مجموعه دانشگاه ایالتی کالیفرنیا قطعنامه‌ای در حمایت از جنبش «زن، زندگی‌، آزادی» تصویب کرده‌اند. از آن جمله می‌توان به بیانیه‌های دانشگاه سان خوزه، دانشگاه سان فرانسیسکو ، دانشگاه سونوما و  دومینیگزهیل اشاره کرد.

دانشگاه‌های ایالتی کالیفرنیا شامل۲۳دانشگاه در ایالت کالیفرنیا
دانشگاه‌های ایالتی کالیفرنیا شامل۲۳دانشگاه در ایالت کالیفرنیا است که در نقشه مشخص شده‌اند

Ad placeholder

از زمان آغاز جنبش زن، زندگی آزادی در ایران بسیاری از اعضای جامعه دانشگاهی در جهان و به‌ویژه در آمریکا به نوعی با این جنبش اعلام همبستگی و از این اعترضات حمایت و سرکوب معترضان ایرانی را محکوم کرده‌اند.

روز ۹ نوامبر در اقدامی نادر  پیتر سالووی رئیس دانشگاه ییل – یکی از هشت دانشگاه معتبر مجموعه آیوی لیگ ایالات متحده – در پیامی سرکوب معترضان در ایران را محکوم کرد و نوشت:

«من در کنار تمام کسانی که شجاعانه به دنبال حفاظت از حقوق زنان و حقوق بشرهستند، ایستاده‌ام.»

در قطعنامه سنای آکادمیک دانشگاه‌های ایالتی کالیفرنیا با اشاره به این‌که پس از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران بیش از ۴۰ درصد ایرانی‌هایی که به آمریکا مهاجرت کردند در کالیفرنیا به ویژه لس‌آنجلس سکونت گزیدند، آمده است که بر اساس آمارهای سال ۲۰۲۱ وزارت امورخارجه ایران یک میلیون و ۵۰۰ هزار ایرانی متولد ایران (نسل اول مهاجر) اینک ساکن آمریکا هستند که به عنوان دیاسپورای ایرانی (جامعه دور از وطن) شناخته می‌شوند. این گروه متشکل از بزرگترین شمار ایرانیان خارج از ایران است، که بسیاری از آن‌ها عضوی از دانشگاهی ایالتی کالیفرنیا چه به عنوان عضو هیات علمی، استاد، کارمند و دانشجو هستند.

دانشگاه ایالتی کالیفرنیا با ده‌ها شعبه یکی از بزرگ‌ترین سامانه‌های دانشگاهی ایالات متحده است که بیش از ۴۸۵ هزار دانشجو در این دانشگاه و شعبه‌های متعدد آن مشغول به تحصیل هستند.

Ad placeholder