نیل کورلت، رئیس سرویس مطبوعاتی پارلمان اروپا روز جمعه اعلام کرد در حالی که بیش از ۱۰۰ عضو در تلاش هستند تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کنند، این نهاد قانونگذاری هفته آینده برای بررسی تحریمها علیه ایران تشکیل جلسه خواهد داد.
کورلت گفت که این نشست قرار است روز سهشنبه ۱۷ ژانویه برگزار شود و جوزپ بورل، کمیسر امور خارجه اتحادیه اروپا نیز در آن حضور خواهد داشت.
کورلت افزود: «اتحادیه اروپا در حال حاضر در حال بحث در مورد دور چهارم تحریمها به دلیل سرکوب رژیم و حمایت نظامی ایران از روسیه است. رأیگیری درباره قطعنامه نیز روز پنجشنبه انجام خواهد شد.»
قانونگذاران اروپایی هفته گذشته خواستار شناسایی سپاه به عنوان یک سازمان تروریستی و اعمال تحریمهای دیگر، در پی سرکوب اعتراضات سراسری ایران شدند.
بیش از ۱۰۰ عضو روز چهارشنبه نامهای خطاب به بورل را امضا کردند و خواستار اقدامات شدیدتر علیه تهران شدند.
از جمله اقدامات پیشنهادی در این نامه میتوان به معرفی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان گروه تروریستی، گسترش فهرست تحریم مقامات ایران در اتحادیه اروپا و تشدید تحریمهای اتحادیه اروپا بر مواد و تجهیزات دو منظوره اشاره کرد.
رأیگیری در مورد قطعنامه الزامآور نخواهد بود، اما فشار سیاسی بر کشورهای عضو اتحادیه اروپا وارد میکند. فشارها از سوی فرانسه، هلند و آلمان نیز افزایش یافته است و چندین فراکسیون پارلمانی در این کشورها خواستار قرار دادن سپاه در لیست سیاه هستند.
آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان در این ماه در توییتی نوشت که قرار است فشارها بر ایران افزایش یابد: «ما به فشار بر ایران و به ویژه سپاه پاسداران ادامه میدهیم. از ماه اکتبر، ما تحریمهای شخصی را علیه دهها تن از افرادی که مسئول قتل، شکنجه و دیکتاتوری بودند، اعمال کردیم.»
وزارت خارجه فرانسه روز سهشنبه اعلام کرد که قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی رد نمیکند. طی چند هفته گذشته، وزارت خارجه فرانسه اعدامها در ایران و سرکوب تظاهرکنندگان ایرانی را محکوم کرده است.
وزرای خارجه اروپا قرار است روز ۲۳ ژانویه در بروکسل دیدار کنند. انتظار می رود که آنها درباره نقض حقوق بشر ایران و دور چهارم تحریمهای احتمالی علیه تهران گفتوگو کنند. با این حال، به نظر نمیرسد هفته آینده تصمیمی برای قرار گرفتن کل سپاه در لیست سیاه گرفته شود. در عوض، پولیتیکو روز پنجشنبه گزارش داد که اتحادیه اروپا به دنبال تحریم ۱۷ شهروند ایرانی دیگر، با مسدود کردن داراییهای آنها یا ممنوعیت سفر آنها به اروپاست. این افراد شامل فرمانداران مناطق، یک نماینده مجلس، یک وزیر و یکی از مقامات ارشد سازمان صدا و سیمای جمهوری ایران هستند.
آمریکا پیش از این سپاه را به فهرست تروریستی خود اضافه کرده بود. گزارشها حاکی از آن است که بریتانیا ممکن است در هفتههای آینده همین کار را انجام دهد. الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل روز چهارشنبه این موضوع را با طارق احمد، وزیر بریتانیا در منطقه خاورمیانه در میان گذاشت. به گفته وزارت امور خارجه اسرائیل، کوهن از قصد بریتانیا برای انجام این کار تمجید کرده و آن را «پیام روشنی برای رژیم ترور ایران» خواند.
به موازات آن، این هفته گزارشهایی در مورد برنارد فیلان، تبعه ایرلندی-فرانسوی زندانی در مشهد منتشر شد. گفته میشود فیلان در حال اعتصاب غذاست. گزارش های روز جمعه حاکی از آن است که دوبلین و پاریس برای کمک به این گردشگر ۶۴ ساله که از ماه اکتبر در ایران زندانی است، بسیج شدهاند. اتهام او تبلیغ علیه نظام است. وزارت امور خارجه فرانسه روز جمعه از اظهار نظر در مورد این موضوع خودداری کرد.