امروز جمعه ۲۳ دی، همانند جمعه‌های گذشته معترضان بلوچ در زاهدان دوباره به خیابان‌ها آمدند. در این روز حضور نیروهای نظامی به‌ویژه در تقاطع آزادگان و مزاری زاهدان برجسته بود.

معترضان بلوچ در زاهدان از جمله شعارهای «مرگ بر خامنه ای»، «این آخرین پیامه اعدام کنی قیامه»،  «می‌کشم می‌کشم آن‌که برادرم کشت»، «مرگ بر سپاهی، مرگ بر بسیجی»، «نه سلطنت نه رهبری، دمکراسی، برابری» و «مرگ بر ستمگر، چه شاه باشه چه رهبر» را فریاد می‌زدند.

در این تظاهرات اعتراضی زنان بلوچ، ضمن سر دادن شعارهایی همچون «خامنه‌ای ضحاک، می‌کِشیمت زیر خاک» و «چه یک نفر چه صد نفر، پیش به سوی انقلاب»، خواستار آزادی بازداشت‌شدگان بلوچ در اعتراضات جاری شدند از جمله شعیب میربلوچزهی ریگی، ابراهیم نارویی، کامبیز خروت و منصور دهمرده.

مردم معترض زاهدان همچنین بر کف خیابان نام «علی خامنه‌ای» را نوشته بودند و آن را لگدکوب می‌کردند.

«کمپین فعالین بلوچ» در گزارش‌های خود از تظاهرات زاهدان خبر داد که در بخشی از اعتراضات مردم یک «عامل نفوذی سپاه» را که به میان معترضان آمده و قصد تخریب و شناسایی معترضان را داشت دستگیر کرده و به انتظامات مسجد مکی این شهر تحویل دادند.

معترضان بلوچ همچنین با تشکیل حلقه انسانی در برابر مسجد مکی زاهدان، شعارهایی علیه حکومت سر دادند. این اقدام در اعتراض به سخنان محمدجواد لاریجانی صورت گرفت که مسجد مکی را «مسجد ضرار» خوانده و علیه عبدالحمید اسماعیل‌زهی (مولوی عبدالحمید)، امام جمعه زاهدان، سخنانی گفته بود.

محمدجواد لاریجانی، نماینده پیشین مجلس و از چهره‌های تندرو جمهوری اسلامی جمعه گذشته در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران گفته بود:

«این نیاز امروز وجود دارد که جبهه انقلاب با عبدالحمید تعارف را کنار بگذارد؛ او نمی‌تواند در داخل ایران باشد و بگوید که من ایرانی هستم ولی در کشور سیاست دشمنان ایران را پیش ببرد.»

لاریجانی درباره مسجد مکی که عبدالحمید اسماعیل‌زهی امام جمعه آن است، گفت:

«مسجد مکی امروز به مسجد ضرار تبدیل شده است. از آن‌جا حرف‌های متعفن بیرون می‌آید و حرف‌های اسلامی بیرون نمی‌آید. حرف‌های کسانی از این مسجد بیرون می‌آید که در بیرون مرزها علیه اسلام توطئه می‌کنند. کار جبهه انقلاب در این‌باره کاملاً روشن است و باید در این زمینه محکم ایستادگی کند.  (…) برای پیامبر هم تخریب مسجد ضرار که توسط عده‌ای برای اشاعه افکار انحرافی درست شده بود خیلی سخت بود اما دستور داد تا خرابش کنند.»

سخنان محمدجواد لاریجانی با واکنش عبدالحمید اسماعیل‌زهی در خطبه نماز جمعه امروز روبه‌رو شد و او بدون نام‌بردن از لاریجانی گفت:

«تعجب کردیم چگونه کسی جرأت می‌کند ادعای اسلامی داشته باشد و خانه خدا را “ضرار” بخواند. (…) این‌جا به غیر از خیر مسلمان‌ها، خیر همه مردم، فکر [دیگری] نمی‌شود.»

امام جمعه زاهدان گفتمان اهل سنت سیستان و بلوچستان را «فراقومی و فرامذهبی» خواند و با اشاره به دیدار روز گذشته علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی با مداحان گفت:

«این مشکلات با سخنرانی ائمه جمعه و مداحان حل نمی‌شود و شعرا و مداحان کار دیگری دارند.»

او با اشاره به سرکوب اعتراضات جاری افزود راه برون‌رفت از «مشکلات فراگیر» اعدام نیست و زندانیان سیاسی باید آزاد شوند.

تظاهرات معترضان بلوچ در زاهدان علیه جمهوری اسلامی ـ جمعه ۲۳ دی ۱۴۰۱ ـ عکس از شبکه‌های اجتماعی

امروز معترضان بلوچ در شهر خاش سیستان و بلوچستان نیز به خیابان‌ها آمدند و علیه حکومت شعارهایی سر دادند. همچنین گزارش‌هایی از برگزاری اعتراضات همزمان در شهر راسک نیز منتشر شد.

در روزهای اخیر فشارهای حکومتی بر روحانیان اهل سنت افزایش یافته است و چند تن از آن‌ها احضار شده‌اند. معترضان بلوچ در راسک در حمایت از عبدالغفار نقشبندی، عبدالحمید اسماعیل‌زهی و محمدحسین گرگیج، سه روحانی اهل سنت به خیابان‌ها آمدند.

محمدحسین گرگیج، امام‌جمعه برکنارشده آزادشهر در استان گلستان، در روزهای گذشته از اعدام معترضان انتقاد کرده و با اشاره به گرفتن «اعترافات اجباری» از آن‌ها و عدم دسترسی بازداشت‌شدگان به وکیل انتخابی، حکم‌های صادرشده علیه آن‌ها را فاقد اعتبار دانسته بود. دادگاه روحانیت نیز به دلیل این اظهارات او را احضار کرده بود اما محمدحسین گرگیج به دادگاه روحانیت نرفت.

در پی انتشار این خبرها مردم در مقابل خانه گرگیج تجمع کرده و از او حمایت کردند.

اسماعیل‌زهی در نماز جمعه زاهدان از این اقدام دستگاه قضائی جمهوری اسلامی هم انتقاد کرد. هم‌زمان در گالیکش واقع در استان گلستان، نمازگزاران اهل سنت نیز در اعتراض به برخورد امنیتی با محمدحسین گرگیج راهپیمایی کردند.

براساس آخرین آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران از آغاز اعتراضات سراسری در ۲۶ شهریور تا روز ۲۲ دی ۱۴۰۱، شمار کشته‌شدگان به ۵۲۰ نفر رسیده است. سازمان حقوق بشر ایران می‌گوید سیستان و بلوچستان با ۱۳۱ نفر کشته بیشترین آمار کشته‌ها را دارد.

Ad placeholder