سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز پنج شنبه گفت که مسکو از آمریکا و متحدانش برای یافتن راه‌حلی برای توافق اتمی با جمهوری اسلامی ایران حمایت می‌کند. او در عین حال نسبت به تهدید یک مسابقه تسلیحاتی «برگشت ناپذیر» هشدار داد.

سرگئی لاوروف در مصاحبه‌ای با خبرگزاری دولتی ریانووستی گفت:

«برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) هیچ بدیل معقولی ندارد. از نظر ما گمانه‌زنی در مورد «راه حل ب» و دیگر گزینه‌های غیر قابل قبول، غیر مسؤولانه است»

لاوروف همچنین گفت که اگر توافقی حاصل نشود نتیجه آن بالاگرفتن (تنش‌ها)، مسابقه تسلیحاتی و درگیری با عواقبی برگشت ناپذیر خواهد بود. 

روسیه تا کنون نقش اساسی در تلاش‌ها برای احیای برجام بازی کرده و روابط گرم مسکو و تهران از زمان حمله روسیه به اوکراین حتی از پیش هم قوی‌تر شده است.

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری در روز جمعه ۱۶ دسامبر/ ۲۵ آذر‌ماه در مورد مذاکرات برجام  گفت «برجام در حال حاضر تمرکز ما نیست.» او افزود که گفته‌های مقام‌های ایرانی در مورد برجام و مذاکراتشان با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد سوالات پادمانی برای آمریکا قابل اعتماد نیستند.

در همین حال محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران  ۲۸ دسامبر/ ۸ دی و همزمان با مصاحبه لاوروف گفت :

«آنها  (آمریکا) برنامه هسته‌ای ایران را غیرمسالمت‌آمیز جلوه دادند و گفتند که “ایران به‌دنبال ساختن بمب اتمی است” و به همین بهانه تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی طی ۲۰ سال اعمال کردند.»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به برجام  افزود: «این معامله بین ایران و۵+۱ امضا شد و کشور ما به تمام تعهدات خود عمل کرد و خود را با توافق‌نامه انطباق داد اما آنها پس از چند ماه از برجام خارج شدند …اکنون آنها تصمیم گرفتند که به برجام برگردند و مذاکراتی که در حال انجام است در همین راستا است اما ادعا می‌کنند که موارد پادمانی از برجام جداست درحالی که این دو یک بحث هستند.»

با وجود تلاش‌های آشکار روسیه برای احیای برجام، مذاکرات از سپتامبر و پس از آن که اواخر ماه اوت ایران خواهان افزودن تغییراتی در پیش‌نویس طرح برجام جدید شد، متوقف شده است. 

به تازگی ویدئویی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده که مربوط به ماه نوامبر است و در آن بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا از «مرگ» توافق می‌گوید.

یک سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا نیز به خبرگزاری فاکس گفت :«برجام ماه‌هاست که در دستور کار نبوده. (برجام) موضوع تمرکز ما نیست.»

لاوروف در مصاحبه اخیر خود با ریانووستی آمریکا و اروپا را در زمینه توقف مذاکرات مقصر دانست و گفت تلاش‌های این کشورها «به شدت کاهش یافته، و بر اوضاع سیاسی داخلی ایران معطوف شده است»

دولت بایدن به طور رسمی اعلام نکرده که مذاکرات هسته‌ای به پایان رسیده است. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت کاخ سفید چندی پیش در یک نشست خبری صرفاً گفته بود که دولت بایدن در حال حاضر بر دیپلماسی متمرکز نیست، و تمرکز اصلی را بر «شیوه برخورد» جمهوری اسلامی با معترضان گذاشته است.

رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران ماه اکتبر در نشستی در کارنگی به نوعی به مرگ برجام اشاره کرده و گفته بود که رئیس جمهوری بایدن آماده استفاده از ابزار نظامی به عنوان آخرین راه حل برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

مالی گفت اما فعلا ایالات متحده بر استفاده از تحریم‌ها و سایر ابزارهای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی برای مقابله با حمایت ایران از روسیه و سرکوب اعتراضات تمرکز خواهد کرد.