به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد، خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه و هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعات ملی این کشور (MIT)، در مسکو با علی محمود عباس، وزیر دفاع سوریه و علی مملوک، رئیس اطلاعات سوریه و سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه دیدار و گفتوگو کردند.
وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد راههای حل بحران سوریه، مشکل پناهجویان و همچنین تلاشهای مشترک برای مبارزه با گروههای افراطی در سوریه در این مذاکرات مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وزارت دفاع روسیه همچنین افزود: پس از این دیدار، وزیران دفاع سه کشور ضمن اشاره به ماهیت سازنده این گفت وگو بر لزوم ادامه گفتوگوها برای ثبات بیشتر اوضاع در سوریه و سراسر منطقه تاکید کردند.
عادیسازی روابط آنکارا و دمشق
با توجه به انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در سال آینده عادیسازی روابط آنکارا با دمشق در دستور کار حزب اسلامگرای عدالت و توسعه قرار گرفته است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه اواسط اوت/ مرداد سال جاری فاش کرد که در حاشیه نشست «جنبش غیرمتعهدها» در اکتبر ۲۰۲۱ با فیصل المقداد، همتای سوری خود «دیدار کوتاهی» داشته است. این نخستین تماس دیپلماتیک بین دو کشور بعد از آغاز جنگ داخلی سوریه بود.
آنکارا اعلام کرده است که دمشق میبایست در گفتوگو با مخالفان اسد به یک راهکار دیپلماتیک دست یابد و زمینه را برای بازگشت آوارگان فراهم آورد. ترکیه میزبان بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از آوارگان سوریست.
کنفرانس مبارزه با «تروریسم»
قرار است سال آینده کنفرانسی برای «مبارزه با تروریسم» با مشارکت ترکیه و سوریه در روسیه برگزار شود. این احتمال وجود دارد که در این کنفرانس زمینه دیدار و گفت وگوی اردوغان و اسد فراهم آید.
هم ترکیه و هم سوریه بارها اعلام کردهاند که تماسها و گفتوگوهای امنیتی بین دو طرف قطع نشده است. دیدار وزیران دفاع و روسای سازمانهای امنیتی ترکیه و سوریه زمینهساز برگزاری این کنفرانس است.
اردوغان همزمان با احتمال برگزاری کنفرانس مسکو تأکید کرده بود که مسیر عادیسازی روابط آنکارا با دمشق از طریق تماس در سطح سازمانهای اطلاعاتی آغاز شده و به تدریج از طریق وزیران خارجه و بعدا نشست سران پیش خواهد رفت.
آنکارا و دمشق به نیروهای سوریه دموکراتیک به چشم دشمن مشترک نگاه میکنند. دمشق اما از آنکارا میخواهد که همه نیروهای خود را از شمال و شمال شرقی سوریه خارج کند.
از سوی دیگر یگانهای مدافع خلق کرد نیروهای ترکیه را «نیروهای اشغالگر» میدانند و میخواهند قبل از شروع هر گفتوگویی از سوریه خارج شوند.