چند گروه دانشجویی و محله‌محور و تشکل‌های کارگری مردم را به اعتراض و اعتصاب در روزهای ۲۸ تا ۳۰ آذر فراخوانده‌اند. سرکوب حکومتی شدت بیشتری گرفته و شمار معترضان بازداشت شده طی روزهای گذشته بیشتر شده است. به روایت کاربران شبکه‌های اجتماعی دسترسی به اینترنت از قبل دشوارتر شده است. دستگاه قضایی نیز به سرعت در حال صدور احکام زندان بلندمدت برای معترضان است.

صبح دوشنبه با وجود فضای امنیتی شدید، در بوکان پیکر محمد حاجی رسول‌پور با حضور شمار زیادی از شهروندان در روستای آلی‌کند به خاک سپرده شد. محمد حاجی رسول‌پور، زندانی سیاسی سابق از آغاز اعتراضات به قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی دو مرتبه بازداشت شد. بار اول در نهم مهر ۱۴۰۱. ۲۵ مهر او را با قرار وثیقه آزاد کردند اما به فاصله کوتاهی در دوم آذر بار دیگر او را بازداشت و در بازداشتگاه شکنجه کردند. حاجی‌رسول‌پور بر اثر شکنجه به کما رفت و ۲۲ آذر به بیمارستان منتقل شد. شامگاه ۲۷ آذر او در بیمارستان بر اثر «شدت جراحات ناشی از شکنجه» جان باخت.

پیکر او در روستای آلی‌کند از توابع بوکان با حضور شمار زیادی از مردم به خاک سپرده شد. در ویدئوهایی که از مراسم خاکسپاری او در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، یکی از حاضران سرود دلالو را خواند که به یاد جعفر شفیعی، پزشک کشته شده‌ی عضو کومله است. جمعیت حاضر نیز شعار داد: شه‌هید نامری.

شبکه حقوق بشر کردستان در روزهای گذشته از انتقال ۱۰۰ تن از بازداشت‌شدگان در شهرهای کرد به بازداشتگاه‌های مخفی و شکنجه شدید آن‌ها خبر داده بود.

نیروهای امنیتی از آغاز اعتراضاتی که به قیام ژینا شهره شد، دست‌کم ۳۷ نفر را در بوکان کُشته‌اند.

در مهاباد نیز گروهی از شهروندان به مناسبت چهلم فایق مام‌قادری در آرامگاه این شهر جمع شدند. فايق مام‌قادری هجدهم آبان ماه بر اثر شدت جراحات ناشی از اصابت گلوله در بیمارستان جان باخت.

حاضران در مراسم چهلم او به مانند دیگر شهرهای کرد سرودی ای شهید را از سرودهای انقلابی در نخستین سال‌های پس از سال ۵۷ است، خواندند و شعار دادند: «هەتا کوردێک بمێنێ، کوردستانیش دەمێنێ» ـ تا یک کرد زنده است، کردستان می‌ماند و کاک فایق قهرمان است، شهید کردستان است.

در مهاباد نیز از آغاز خیزش “ژن، ژیان، ئازادی” دست‌کم ۲۴ تن به ضرب گلوله، باتون یا شکنجه ماموران حکومتی کشته شدند.

Ad placeholder

بازار در چند شهر بسته ماند

اتحادیه آزاد کارگران صبح دوشنبه ۲۸ آذر چند ویدئو از بسته ماندن مغازه‌ها و بازار در چند شهر منتشر کرد. در کامیاران، واقع در استان کردستان به روایت یک ویدئو تمامی مغازه‌ها بسته بودند.

در سقز زادگاه ژینا امینی هم بخشی از مغازه‌داران به نشانه اعتراض کرکره‌ها را بالا نزدند. در سنندج، مرکز استان کردستان نیز همزمان با مراسم چهلم متین نصیری، بخش بزرگی از مغازه‌ها و بازار بسته ماند. در یک ویدئو از سنندج صدای راوی زمان را ظهر ۲۸ آذر اعلام می‌کند و می‌گوید به غیر از بانک‌ها و نهادهای دولتی همه مغازه‌ها و بازار به صورت کامل تعطیل هستند

همچنین از روانسر هم یک ویدئو که از بسته ماندن بخشی از بازار و مغازه‌ها حکایت داشت، منتشر شد.

در استان ایلام نیز حداقل در یک شهر، ایوان غرب، مغازه‌داران و کسبه به نشانه اعتراض مغازه‌هایشان را باز نکردند.

https://twitter.com/SedayeShahrivar/status/1604755706766413829

یک ویدئو منسوب به کرمان هم در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد بخشی از مغازه‌ها در این شهر به نشانه اعتراض بسته مانده‌اند.

تصاویر منتشر شده از شهر شاهین‌شهر در استان اصفهان نیز از تعطیلی گسترده مغازه‌ها و بازار حکایت داشتند.

اعتراضات به قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی از ۲۶ شهریور آغاز شد. بر اساس گزارش سازمان‌های حقوق بشری نیروهای امنیتی بالغ بر ۱۸ هزار را بازداشت کرده و نزدیک به ۵۰۰ نفر را کشته‌اند. شماری از بازداشت‌شدگان به اعدام محکوم و چند تن دیگر نیز به محاربه یا افساد فی‌الارض که می‌تواند به صدور حکم اعدام منتهی شود، متهم شده‌اند.

پس از حدود سه هفته کاهش دامنه اعتراضات شبانه و محله‌محور چندین گروه دانشجویی، صنفی و محله‌محور در فراخوان‌های مشترک و جداگانه مردم را به اعتراض و اعتصاب در روزهای ۲۸ تا ۳۰ آذر فراخوانده‌اند.

Ad placeholder