کمیته بین‌المللی نجات (IRC) در گزارش خود که چهارشنبه ۲۳ آذر / ۱۴ دسامبر منتشر شد اعلام کرد که سومالی در جایگاه نخست ۲۰ کشور جهان قرار دارد که در بدترین بحران انسانی به‌سر می‌برند.

در این گزارش با عنوان «فهرست نظارت اضطراری ۲۰۲۳» که در نیویورک منتشر شده، گفته شده که در بحبوحه خشکسالی طولانی، زندگی صدها هزار نفر در خطر است.

حدود ۶,۷ میلیون نفر در این کشور واقع در شرق آفریقا از گرسنگی و ناامنی غذایی رنج می‌برند. درگیری‌های نظامی و افزایش قیمت مواد غذایی این دشواری‌ها را تشدید کرده است.

دیوید میلیبند، مدیر کمیته بین‌المللی نجات از چشم‌انداز تیره سال آینده سخن گفت. او نسبت به افزایش فقر، آوارگی و گرسنگی هشدار داد و با اشاره به پیش‌بینی‌های سازمان ملل گفت حدود ۳۴۰ میلیون نفر در سال آینده به کمک‌های بشردوستانه نیاز خواهند داشت.

اتیوپی در رتبه دوم فهرست کمیته بین‌المللی نجات قرار دارد. در این کشور همچون سومالی، میلیون‌ها نفر در معرض خطر خشکسالی قرار دارند. توافق‌نامه صلح امضاشده بین دولت اتیوپی و جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای (TPLF) در ماه نوامبر امیدوارکننده است، اما هنوز مشخص نیست که آیا کمک‌های بشردوستانه کافی به سرعت به مناطق مورد مناقشه قبلی خواهد رسید یا خیر.

به‌گفته سازمان ملل، بیش از پنج میلیون نفر در شمال اتیوپی به کمک نیاز دارند.

جایگاه سوم کشورهای بحرانی را افغانستان به خود اختصاص داده است که سال گذشته در صدر فهرست قرار داشت. در افغانستان حدود ۱۹ میلیون نفر در معرض خطر گرسنگی هستند. بر اساس این گزارش، از زمان به قدرت رسیدن دوباره طالبان در اوت ۲۰۲۱، به‌ویژه بحران اقتصادی در افغانستان برای بسیاری از مردم مشکل‌ساز بوده است.

سمیرا سید رحمان هماهنگ‌کننده ارتباطات در سازمان کمک‌رسانی برای افغانستان گفت بیش از ۹۰۰ هزار شغل از بین رفته است و تقریباً نیمی از مردم با یک وعده غذای در روز زندگی می‌کنند. سید رحمان افزود:

«وقتی در خیابان‌های کابل قدم می‌زنید، معلوم می‌شود که کمبود مواد غذایی وجود ندارد. بسیاری از مردم پولی برای مراقبت از خود ندارند.»

 با توجه به فصل زمستان، او نسبت به تشدید بیشتر وضعیت اضطراری در افغانستان هشدار داد. در بخش‌هایی از این کشور دمای هوا تا منفی ۲۰ درجه سانتیگراد کاهش یافته است. مردم باید بین غذا و دسترسی به گرما یکی را انتخاب کنند.

برای نخستین بار از سال ۲۰۱۷، اوکراین امسال در فهرست کمیته بین‌المللی نجات حضور دارد و در جایگاه دهم است. کارشناسان حملات روسیه به زیرساخت‌های اوکراین برای تأمین انرژی و آواره شدن میلیون‌ها نفر را عامل این وضعیت می‌دانند.

در گزارش کمیته بین‌المللی نجات جمهوری دموکراتیک کنگو، یمن و سوریه نیز با بدترین بحران‌های انسانی در جهان روبه‌رو هستند.

«فهرست نظارت اضطراری» کمیته بین‌المللی نجات هر سال بر اساس ۶۷ شاخص تنظیم می‌شود. این فهرست همچنین بر اساس گزارش‌های کارکنان این کمیته تهیه می‌شود.

دفتر سازمان ملل متحد برای هماهنگی امور بشردوستانه (OCHA) ۱۰ آذر / یکم دسامبر سال جاری با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که نیاز به کمک‌های بشردوستانه در جهان بسیار افزایش یافته است و انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۳ این نیازها به اوج برسد.

بر اساس گزارش سازمان ملل، ۳۳۹ میلیون نفر در سراسر جهان نیازمند کمک هستند و بنا بر برآوردها، نیاز مالی برای ارائه کمک‌های بشردوستانه در گذشته هرگز به اندازه سال میلادی پیش رو نبوده است.