دهها هزار نفر از حامیان اصلیترین حزب مخالف بنگلادش در داکا تجمع کردند تا علیه دولت این کشور به رهبری خانم شیخ حسینه تظاهرات کنند و خواستار برگزاری انتخابات جدید شوند.
معترضان روز شنبه ۱۰ دسامبر/۱۹ آذر در یک استادیوم ورزشی تجمع کردند. این جمعیت در بحبوحه تشدید تنشها در پایتخت بنگلادش شعار «شیخ حسینه دزد رأی است» سر دادند.
این تظاهرات چند روز پس از آن برگزار شد که نیروهای امنیتی روز سهشنبه به مقر اپوزیسیون دولت یعنی حزب ملی گرای بنگلادش (BNP) یورش بردند. در این حمله حداقل یک نفر کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند.
اعتراضات ضد دولتی در ماههای اخیر در سراسر بنگلادش به دلیل قطع برق و افزایش قیمت سوخت آغاز شده است. نخست وزیر درخواستها برای کنارهگیری را رد کرده است.
یکی از مقامات حزب ملیگرای بنگلادش گفت که حدود ۲۰۰ هزار نفر تا میانه روز به تظاهرات پیوستهاند. فاروق احمد، سخنگوی پلیس داکا این ادعا را رد کرد و گفت که این مکان نمیتواند بیش از ۳۰ هزار نفر را در خود جای دهد.
ظهیرالدین سواپان، سخنگوی حزب ملی گرای بنگلادش گفت: «خواسته اصلی ما استعفای شیخ حسینه و انحلال پارلمان و تشکیل یک دولت موقت بی طرف برای برگزاری یک انتخابات آزاد و عادلانه است.»
احمد گفت که تظاهرات مسالمتآمیز بوده است، اما تیمهای عملیات ویژه، واحدهای ضد تروریسم و جوخههای پلیس با سگهایشان در آمادهباش بودند. پلیس همچنین ایستهای بازرسی در جادههای شهر ایجاد کرده و تدابیر امنیتی را افزایش داده است.
مقامات حزب ملی گرای بنگلادش، دولت را به راهاندازی یک اعتصاب فرمایشی در حوزه حمل و نقل برای جلوگیری از پیوستن مردم به این تجمع اعتراضی متهم کردند.
این تظاهرات یک روز پس از آن برگزار شد که دو رهبر حزب ملیگرای بنگلادش به اتهام تحریک خشونت دستگیر شدند. بیش از دو هزار فعال و حامی حزب اپوزیسیون از روز ۳۰ نوامبر برای جلوگیری از حضور آنها در تظاهرات بازداشت شدهاند.
دولتهای غربی، سازمان ملل و سازمانهای حقوق بشر نگرانیهای خود را در مورد فضای سیاسی و نقض حقوق بشر در بنگلادش مطرح کردهاند.
ناظران مستقل گزارش کردهاند که در دو انتخابات عمومی گذشته توسط دولت حسینه تقلب شده است و آرای حزب ملیگرای بنگلادش دستکاری شده است.
روز سهشنبه، ۱۵ سفارت غربی با صدور بیانیهای مشترک، از بنگلادش خواستند تا اجازه آزادی بیان، اجتماعات مسالمتآمیز و انتخابات عادلانه را بدهد. سازمان ملل متحد یک روز بعد اعلامیه مشابهی را صادر کرد.
یمینی میشرا از عفو بینالملل گفت که خشونتهای این چند روز نشان داد که مقامات «به قداست زندگی انسانها توجه چندانی نمیکنند و پیامی وحشتناک میفرستند که کسانی که جرأت میکنند از حقوق انسانی خود استفاده کنند با عواقب ناگواری روبهرو خواهند شد.»