بر اساس گزارشی که «کانفلیکت آرمامنت» ( PDF) یک موسسه تحقیقی درباره تسلیحات نظامی و منشأ آن‌ها منتشر کرده است در فاصله بین بین سپتامبر ۲۰۲۱ تا ژوئن ۲۰۲۲، بازرسان این موسسه  بقایای ۱۷ موشک هوا به زمین مورد استفاده در حملات به شمال شرق سوریه را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.

تجزیه و تحلیل اجزای لاشه موشک‌ها نشان داد که این موشک‌ها توسط شرکت «روکستان» Roketsan که یک شرکت تولید سلاح و بخشی از صنایع نظامی در ترکیه است، ساخته شده‌اند.

در این گزارش آمده است که این موشک‌ها شامل قطعات ساخته شده توسط شرکت‌های آمریکایی، چینی و اروپایی، از جمله «ترمزهای الکترومغناطیسی» است با «علامت‌ها و ویژگی‌هایی» که نشان می‌دهد شرکت هلندی کندریون (Kendrion NV) سازنده این قطعات است.   

در این گزارش آمده است نمایندگان کندریون به بازرسان «کانفلیکت آرمامنت» گفته‌اند این شرکت در سال ۲۰۱۸ با عرضه ۲۰ تا ۲۵ هزار قطعه ترمز الکترومغناطیسی به یک شرکت ترکیه‌ای به نام «فمسان» (FEMSAN) با هدف استفاده از آنها در دستگاه‌های آنالیز خون در آمبولانس‌های ویژه موافقت کرده است. این گزارش خاطرنشان کرد پس از اطلاع از استفاده از ترمزهای الکترومغناطیسی در صنایع نظامی، کندریون روابط تجاری خود را با شرکت ترکیه‌ای قطع کرده است.

فمسان با ایران هم در زمینه صنایع تغذیه همکاری می‌کند.

انفجار بمبی در خیابان «استقلال» استانبول در ۱۳ نوامبر سال جاری بهانه‌ای به دست دولت اسلام‌گرای ترکیه برای بمباران شمال سوریه داد. از ۲۰ نوامبر ۲۰۲۲، ترکیه با هواپیماهای جنگنده پایگاه‌های یگان‌های مدافع خلق (ی‌.پ.گ) و حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در شمال سوریه و عراق را بمباران کرده و مناطقی در شمال شرقی سوریه را با موشک‌ هدف قرار داده است.

 آنکارا یگان‌های مدافع خلق را مسئول حمله به استانبول جلوه داده. شبه‌نظامیان «ی پ گ» اما قویاً این اتهام را رد کرده‌اند. در این فاصله ارتش ترکیه آماده حمله زمینی به شمال سوریه است اما دولت آمریکا با این حمله موافقت نکرده است.

تحقیقات موسسه «کانفلیکت آرمامنت» قبل از دور تازه حملات هوایی ترکیه به شمال شرق سوریه انجام شد.  

این گزارش ادعا نمی‌کند که فروشندگان قطعات مورد استفاده در موشک‌ها قانونی را نقض کرده‌اند. «کانفلیکت آرمامنت»  خاطرنشان کرده است:

«اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۱  سوریه را تحت تحریم تسلیحاتی قرار داده، ترکیه اما هرگز مشمول تحریم‌های چندجانبه نبوده است.»

«کانفلیکت آرمامنت» در این گزارش یادآوری کرده است که پرونده «اهمیت حیاتی و پیچیدگی نسبی بررسی صدور برخی قطعات یدکی به ترکیه را برجسته می‌کند.»

بر اساس این گزارش ممکن است از این قطعات در برخی تسلیحات حساس به کار گرفته شود و حتی ممکن است سازنده از آن‌ها آگاه نباشد.