شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پنج‌شنبه ۲۶ آبان / ۱۷ نوامبر قطعنامه‌ای را با ۲۶ رأی موافق و ۵ رأی ممتنع علیه جمهوری اسلامی تصویب کرد. تنها روسیه و چین رأی مخالف دادند و دو کشور نیز در این رأی‌گیری غایب بودند.

در این قطعنامه که پیش‌نویس آن را آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان تهیه و ارائه کردند، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کرده است که «ضروری و فوری است» ایران منشاء ذرات اورانیوم را توضیح دهد و به‌طور کلی به همه پرسش‌های آژانس پاسخ‌های مورد نیاز را بدهد.

خبرگزاری رویترز، پیش از این از پیش‌نویس این قطعنامه خبر داده بود.

اگرچه این اولین قطعنامه‌ای نیست که شورای حکام در این‌باره علیه ایران تصویب می‌کند اما متن آن قوی‌تر از گذشته است و به تشدید تنش دیپلماتیک اشاره دارد. همچنین احتمال می‌رود پرونده ایران به دلیل عدم پایبندی به تعهدات هسته‌ای خود، به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده شود.

قطعنامه دیگری نیز در ماه ژوئن سال جاری علیه ایران در شورای حکام تصویب شده بود.

به گفته دیپلمات‌ها در این نشست، ایالات متحده پیش از تصویب قطعنامه در بیانیه خود به هیئت رئیسه گفت:

«وعده‌های توخالی دیگر کافی است؛ ایران اکنون باید همکاری لازم را انجام دهد.»

رویترز نوشته است که با تصویب این قطعنامه ایران باید بداند که اگر همکاری‌های لازم برای حل‌وفصل این مسائل را فراهم نکند، شورای حکام بر اساس اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید برای انجام اقدامات بیشتر آماده شود. گزینه ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل از این جمله است.

در صورت ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت تحریم‌های گسترده جهانی در انتظار جمهوری اسلامی خواهد بود.

در ماه ژوئن، ایران تجهیزات نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از جمله دوربین‌های نصب‌شده بر اساس توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ را حذف کرد.

ایران اعلام کرد که نشست با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌منظور پایان دادن موضوع منشاء آثار اورانیوم را که قرار بود در اواخر ماه جاری برگزار شود، لغو خواهد کرد.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته، چهارشنبه ۱۶ نوامبر/ ۲۵ بهمن گفته بود:

«فعلاً سفری از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران در دستور کار نیست. آن‌چه به سازمان انرژی اتمی مربوط می‌شود این است که موارد ادعایی و اتهامی پاسخ داده شود و اگر حسن نیت می‌داشتند و قرار بود که مذاکرات را تداوم بخشند طبیعی بود که قطعنامه‌ای با این ابعاد را ارائه نمی‌کردند.»

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران در وین در واکنش به سخنان محمد اسلامی گفت از لغو سفرش به تهران بی‌اطلاع است.