تعداد تلفات چند روز درگیریهای قبیلهای در جنوب سودان به حداقل ۲۲۰ نفر رسیده است. این یکی از مرگبارترین خشونتهای قومی در سودان در سالهای اخیر است.
درگیریها در استان نیل آبی، که هم مرز با اتیوپی و سودان جنوبی است، در ماه جاری به دلیل اختلاف بر سر مالکیت زمینها دوباره شعلهور شد. مردم هاوسا که ریشه در غرب آفریقا دارند در مقابل جامعه برتا قرار گرفتهاند.
تنشها در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در شهر واد الماحی در مرز با اتیوپی تشدید شد. این ناآرامی به مصائب کشوری که در درگیریهای داخلی و هرج و مرج سیاسی فرو رفته است افزود.
فتح الرحمان باخیت، مدیر کل وزارت بهداشت نیل آبی، روز یکشنبه گفت که مقامات حداقل ۲۲۰ کشته را شمارش کردهاند. او گفت که این رقم میتواند بسیار بیشتر باشد زیرا تیمهای پزشکی نتوانستهاند به مرکز درگیری برسند.
باخیت گفت که اولین کاروان کمکهای بشردوستانه و پزشکی اواخر روز شنبه برای ارزیابی وضعیت، از جمله شمارش «تعداد زیاد اجساد» و ده ها زخمی به واد الماحی رسید.
او گفت: «در این گونه درگیریها همه شکست میخورند. ما امیدواریم که به زودی به پایان برسد و دیگر تکرار نشود، اما برای رسیدن به این هدف به مداخلات قوی سیاسی، امنیتی و مدنی نیاز داریم.»
فیلمهای گرفته شده از محل، خانههای سوخته و اجساد سوخته را نشان میدهد. برخی دیگر زنان و کودکان را در حال فرار با پای پیاده نشان دادند.
بیطرف بمانید!
بسیاری از خانهها در این درگیریها سوختهاند و حدود ۷ هزار نفر به شهر روسیاریس گریخته و آواره شدهاند. به گفته دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، برخی دیگر به استانهای همجوار رفتهاند.
به طور کلی حدود ۲۱۱ هزار نفر در سال جاری به دلیل خشونت قبیلهای و سایر حملات در سراسر سودان آواره شدهاند.
مقامات دستور منع آمد و شد شبانه در واد الماحی را صادر و سربازان را به منطقه اعزام کردند. خبرگزاری دولتی SUNA گزارش داد که آنها همچنین یک کمیته حقیقت یاب را برای بررسی درگیری تشکیل دادند.
الجزیره در گزارشی از از خارطوم نوشت که مردم از واکنش دولت ناراضی هستند.
این رسانه نوشت: «مردم از فرماندار منطقه میخواهند که به دلیل ناکارآمدی در رسیدگی به اوضاع استعفا دهد.آنها میگویند که نیروهای امنیتی بیطرف نبودهاند و برخی از آنها در درگیریها مشارکت موثر به نفع یک طرف درگیری داشتهاند. آنها از نیروهای امنیتی میخواهند که موضعی بی طرف داشته باشند و به خشونت پایان دهند.»
درگیری بین این دو گروه ابتدا در اواسط ژوئیه آغاز شد و در اوایل اکتبر حداقل ۱۴۹ نفر کشته شدند. این امر باعث اعتراضات خشونتآمیز و دامن زدن به تنش بین دو گروه قومی در نیل آبی و سایر استانها شد.
آخرین درگیریها در زمان حساسی برای سودان اتفاق میافتد، درست چند روز قبل از اولین سالگرد کودتای نظامی که کشور را بیشتر در آشفتگی فرو برد.
کودتا، گذار کوتاهمدت کشور به دموکراسی را پس از نزدیک به سه دهه حکومت سرکوبگرانه عمر البشیر، که در آوریل ۲۰۱۹ در نتیجه یک خیزش مردمی برکنار شد، از مسیر خارج کرد.
در هفتههای اخیر، ارتش و جنبش دموکراسیخواه برای یافتن راهی برای برونرفت از این وضعیت، مذاکراتی را آغاز کردهاند. جنبش حامی دموکراسی هفته گذشته گفت که ژنرالها موافقت کردهاند که به غیرنظامیان اجازه دهند تا یک نخست وزیر را برای رهبری کشور از طریق انتخابات طی ۲۴ ماه آینده تعیین کنند.
خشونت در نیل آبی احتمالاً این تلاشها را کند میکند. گروههای معترض که توافق با ژنرالهای حاکم را رد میکنند، خود را برای تظاهرات ضدنظامیان در روز سهشنبه، سالگرد کودتا آماده میکنند.