در حالی که تنش‌ها بر سر تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت همچنان ادامه دارد، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در نشست ماه آینده گروه ۲۰ در اندونزی «هیچ برنامه‌ای» برای دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی ندارد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید یکشنبه ۱۶ اکتبر/۲۴ مهر در مصاحبه با شبکه سی ان ان گفت، بایدن در تصمیم‌گیری درباره نحوه واکنش به عربستان سعودی درباره کاهش تولید نفت و گزینه‌هایی که شامل تغییرات در کمک‌های امنیتی آمریکا می‌شود، «روشمند» عمل خواهد کرد.

سالیوان در ادامه گفت‌وگو با سی ان ان گفت هیچ تغییری در روابط ایالات متحده و عربستان سعودی «قریب‌الوقوع» نیست زیرا بایدن جوانب رابطه دوجانبه با عربستان را مجدداً در رایزنی با نمایندگان کنگره آمریکا ارزیابی می‌کند. مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت:

«رئیس‌جمهوری قرار نیست شتاب‌زده عمل کند. او روشمند و راهبردی و در مشورت و رایزنی با اعضای هر دو حزب عمل می‌کند و همچنین به نمایندگان کنگره هم فرصت می‌دهد تا بتوانند با او روی گزینه‌ها کار کنند.»

روابط آمریکا و عربستان سعودی بر سر کاهش تولید نفت سرد شده است. هفته گذشته ۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش ( موسوم به ائتلاف اوپک‌پلاس) در سی‌وسومین نشست خود با کاهش روزانه ۲ میلیون بشکه‌ تولید نفت خام از  نوامبر/آبان سال جاری تا دسامبر/‌آذر سال ۲۰۲۳ به توافق رسیدند. این بیشترین میزان کاهش تولید نفت خام اوپک پلاس از زمان همه‌گیری ویروس کرونا تاکنون است. ایالات متحده به سبب تحریم نفتی روسیه خواهان افزایش تولید نفت است. انتظار می‌رود این اقدام به افزایش قیمت نفت منجر شود که به روسیه کمک می‌کند بخشی از هزینه حمله نظامی به اوکراین را بپردازد.

فضایی برای انعطاف

شاهزاده خالد بن سلمان روز یکشنبه در سخنانی گفت تصمیم اوپک پلاس به اتفاق آرا و به دلایل صرفا اقتصادی گرفته شده است.  وزیر دفاع عربستان گفت:

«از اتهامات مطرح شده علیه ریاض در حمایت از روسیه در جنگ اوکراین تعجب می‌کنیم. این اتهامات نادرست را حتی خود دولت اوکراین هم مطرح نکرده است.»

وزیر دفاع سعودی در ادامه سخنانش گفت:

 «تصمیم اوپک پلاس درباره کاهش تولید نفت صرفا با انگیزه‌های اقتصادی اتخاذ شده اما برخی عربستان سعودی را به حمایت از روسیه متهم کرده‌اند. ایران نیز عضو اوپک بوده ایا این به این معنا خواهد بود که عربستان نیز در کنار ایران ایستاده است؟»

بایدن به عربستان سعودی هشدار داده است که «عواقب» نامشخصی برای جانبداری از روسیه در حمایت از کاهش تولید در انتظار ریاض است. اقدام اوپک پلاس برنامه‌های کشورهای غربی برای اعمال محدودیت بر قیمت نفت روسیه در پاسخ به جنگ مسکو در اوکراین را تضعیف می‌کند.

این اقدام می‌تواند به افزایش قیمت حامل‌های انرژی در آمریکا منجر شود و نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا در نوامبر سال جاری را به نفع جمهوری‌خواهان تحت تأثیر قرار دهد.   

 روسیه اوپک پلاس را به خاطر موافقت با کاهش تولید نفت و مبارزه با آنچه که ایجاد آشفتگی در بازارهای جهانی انرژی نامید، تحسین کرد.

هیثم الغیس، دبیرکل کویتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روز یکشنبه در پاسخ به سوالی درباره بررسی کاهش تولید نفت خام گفت:

«در اوپک همیشه فضایی برای انعطاف وجود دارد.»

او همچنین در ادامه یک نشست خبری تأکید کرد که تصمیمات اوپک پلاس کاملاً «فنی» است و تولیدکنندگان نفت صرفاً برای جلوگیری از کاهش قیمت، تصمیم به کاهش تولید گرفته‌اند.

در همان حال نواف سعود الصباح، مدیر اجرایی شرکت نفت کویت نیز از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید استقبال کرد و گفت که این کشور مایل است تعادل در بازارهای نفت را حفظ کند.

فروش تسلیحات متوقف می‌شود؟

آمریکا اقدام اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت پس از سفر بایدن به عربستان سعودی برای دیدار با ولیعهد عربستان در ژوئیه/ تیر گذشته را به عنوان یک سیلی دیپلماتیک درک کرده است.

 باب منندز، سناتور دموکرات که ریاست کمیته روابط خارجی سنای آمریکا را بر عهده دارد، خواستار توقف بیشتر فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان سعودی پس از اقدام اوپک پلاس شد.

اختلافات آمریکا و عربستان به مذاکرات وزیران دارایی و رئیسان بانک مرکزی گروه ۲۰ در واشنگتن منجر شد که روز پنجشنبه بدون بیانیه مشترک پایان یافت. این گروه قبلاً بر سر درگیری در اوکراین با یکدیگر اختلاف داشتند.

عراق، عمان و بحرین روز یکشنبه در بیانیه‌های جداگانه‌ای از کاهش تولید نفت اوپک پلاس حمایت کردند. وزیر انرژی الجزایر تصمیم ۵ اکتبر اوپک پلاس را «تاریخی» خواند.