دو روز پس از آن که روسیه رگبار موشکی به سوی شهرهای اوکراین را تشدید کرد، انفجارها خرسون و ملیتوپل، شهرهای جنوبی را که توسط روسیه اشغال شده، لرزاند و آژیرهای حمله هوایی بر فراز کی‌یف به صدا درآمد.

روسیه از اوایل سپتامبر برخی از مناطقی را که در اوکراین اشغال کرده بود از دست داد و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور، تحت فشار داخلی به‌دلیل تشدید جنگ، دستور حملات موشکی روز دوشنبه را در پاسخ به حمله ادعایی اوکراین به پل اتصالی کریمه به روسیه، صادر کرد.

در هفته‌های اخیر، مسکو پس از همه‌پرسی‌هایی که به‌طور گسترده غیرقانونی خوانده شد، اقدام به الحاق بخش‌های جدیدی از اوکراین کرد. کرملین صدها هزار روس را برای جنگ بسیج و مکرراً تهدید به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای کرد و در غرب هشدارهایی را برانگیخت.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌ان‌ان گفت:

«پوتین یک بازیگر منطقی است که به‌طور قابل توجهی اشتباه محاسباتی کرده است.»

بایدن در پاسخ به این پرسش که استفاده پوتین از سلاح هسته‌ای تاکتیکی چقدر واقع بینانه است پاسخ داد:

«فکر نمی‌کنم او این کار را انجام دهد.»

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز سه‌شنبه در بروکسل گفت در پی تهدیدهای روسیه این ائتلاف نظامی هیچ تغییری در موضع مسکو مشاهده نکرده است.

ارتش اوکراین اعلام کرد که نیروهای این کشور نیروهای روسی را از چندین شهرک در نزدیکی بریسلاو در منطقه خرسون که توسط روسیه اشغال شده است، بیرون راند.

هنوز مسئولیت انفجارها در خرسون یا ملیتوپل را که رسانه‌های روسی گزارش کرده‌اند، کسی برعهده نگرفته است.

الکساندر استاروخ، فرماندار منطقه در شبکه تلگرام گفت در طول شب در جنوب کشور، موشک‌های روسیه ساختمان‌هایی را در منطقه زاپوریژیا منهدم کردند اما گزارشی از تلفات گزارش نشده است.

در حالی که ساکنان کی‌یف پس از حملات روز دوشنبه مشغول پاکسازی شهر بودند، آژیرهای حمله هوایی برای سومین روز متوالی بر فراز پایتخت اوکراین به صدا درآمد.

حملات روز دوشنبه ۱۹ کشته، بیش از ۱۰۰ زخمی و قطع برق در سراسر کشور را در پی داشت. این بزرگترین حمله هوایی مسکو از زمان آغاز تهاجم این کشور در ۲۴ فوریه بود.

دستیار ریاست جمهوری اوکراین گفت حملات موشکی روز سه‌شنبه هفت نفر را در شهر زاپوریژیا واقع در جنوب شرقی این کشور کشت و بخشی از شهر غربی لویو را بدون برق گذاشت.

هرمان هالوشچنکو، وزیر انرژی اوکراین به سی‌ان‌ان گفت:

«حدود ۳۰ درصد از کل سیستم انرژی اوکراین بر اثر حملات موشکی روسیه در دو روز گذشته آسیب دیده است.»

کمک‌های پدافندی به اوکراین

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهوری اوکراین گفت انتظار دارد که در روز چهارشنبه متحدان غربی در بروکسل به درخواست‌های او برای افزایش سریع کمک‌های نظامی پاسخ مثبت بدهند، زیرا شهرهای این کشور با حملات موشکی بیشتر روسیه مواجه شده‌اند.

زلنسکی روز سه‌شنبه از رهبران گروه ۷ درخواست قابلیت‌های دفاع هوایی بیشتری کرد. گروه ۷ متعهد شد که «تا زمانی که جنگ ادامه یابد» از کی‌یف حمایت خواهد کرد.

یک ائتلاف به رهبری ایالات متحده متشکل از ۵۰ کشور موسوم به گروه تماس دفاعی اوکراین روز چهارشنبه در حاشیه نشست وزیران دفاع ناتو در بروکسل دیدار خواهد کرد.

الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین از ورود چهار سامانه موشکی توپخانه با تحرک بالای HIMARS از ایالات متحده استقبال کرد. دقت و برد بیشتر این سامانه پدافندی به اوکراین این امکان را داده است که برتری توپخانه‌ای روسیه را کاهش دهد.

رزنیکوف در توییتر نوشت:

«این دوران خوبی برای اوکراینی‌ها و زمان بدی برای اشغالگران است.»

یک منبع وزارت دفاع آلمان نیز گفت اوکراین روز سه‌شنبه نخستین سامانه از چهار سامانه پدافند هوایی IRIS-T را دریافت کرد.آلمان وعده داده بود این پدافند هوایی را تأمین کند.

آمریکا اعلام کرد که در حال تسریع ارسال سامانه دفاع هوایی NASAMS به اوکراین است. واشنگتن تاکنون بیش از ۱۶,۸ میلیارد دلار کمک امنیتی به اوکراین در طول جنگ ارائه کرده است.

«تنش‌های کنترل‌نشده»

گروه ۷ ، شامل آمریکا، آلمان، فرانسه، ژاپن، بریتانیا، ایتالیا و کانادا، در بیانیه متعهد شد که به «حمایت مالی، بشردوستانه، نظامی، دیپلماتیک و حقوقی… [اوکراین] تا زمانی که جنگ طول بکشد» ادامه دهد.

این گروه همچنین «حملات بی‌رویه به غیرنظامیان بی‌گناه» را به‌عنوان جنایات جنگی محکوم کرد و گفت پوتین پاسخگو خواهد بود.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه‌ای با تلویزیون دولتی این کشور گفت مسکو آماده گفت‌وگو با ایالات متحده یا ترکیه در مورد راه‌های پایان دادن به جنگ است، اما هنوز هیچ پیشنهاد جدی برای مذاکره دریافت نکرده است.

واشنگتن چنین پیشنهادهایی را رد کرد.