فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH) و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران (LDDHI)، شنبه ۱۶ مهر/ ۸ اکتبر، با انتشار گزارشی مشترک اعلام کردند که خواستار آغاز تحقیقات مستقل بینالمللی در مورد قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی و استفاده نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از «نیروی مرگبار» در سراسر کشور هستند.
گزراش این دو نهاد حقوق بشری در روز شنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۱، در حالی منتشر شد که همزمان معترضان در شهرهای مختلف بهویژه در شهرهای مناطق کُردنشین بار دیگر به خیابانها آمدند و در مواجه با برخورد خشونتآمیز نیروهای امنیتی به شدت مورد سرکوب قرار گرفتند. تا این لحظه دستکم هویت دو تن از کشتهشدگان در سنندج به نامهای پیمان منبری و داریوش علیزاده از سوی آژانس خبررسانی «کردپا» تأیید شده است.
به نوشته فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH) و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران (LDDHI)، سرکوب معترضان از زمان آغاز خیزش زن، زندگی، آزادی تا روز شنبه ۱۶ مهر، منجر «به کشته شدن ۱۹۳ تن از جمله ۱۸ کودک، مجروح شدن بسیاری دیگر و دستگیری و بازداشت صدها معترض اغلب صلحآمیز و فعالان جامعه مدنی شده است که خواستار عدالت و پاسخگویی در مورد مرگ مهسا امینی بودند».
در بخشی از گزارش مشترک این دو نهاد حقوق بشری، آمده است:
«اعتراضهایی که با خواست عدالت برای مهسا امینی، انحلال گشت ارشاد پلیس امنیت اخلاقی و الغای حجاب اجباری آغاز شد، اکنون به جنبشی برای آزادی و دموکراسی تبدیل شده است. زنان در بسیاری از موارد در خط مقدم اعتراضها بودهاند. بسیاری از آنها حجاب خود را برداشته، روسری خود را سوزانده و موهای خود را بریدهاند. برخی از زنان با حجاب و چادر کامل نیز به اعتراضها پیوستهاند».
همچنین در این گزارش با بیان اینکه پلیس و مأموران لباس شخصی با استفاده از گلولههای جنگی، ساچمه، گاز اشکآور، شلنگ آب و باتوم، معترضان را بهطرز «وحشیانهای» سرکوب کردهاند، انتقال برخی از پرسنل نظامی و بازداشتشدگان با استفاده از آمبولانس نیز تأیید شده است.
علاوه بر این، فدراسیون بینالمللی حقوق بشر و جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران، به روز ۸ مهر امسال و سرکوب شدید و خونین معترضان بلوچ در زاهدان اشاره کردند.
در این روز که از آن به عنوان «جمعه خونین» زاهدان یاد میشود، نیروهای حکومتی با استفاده از گلولههای جنگی مردم معترض و نمازگزاران را به خون کشیدند.
بنا بر گزارش کمپین فعالان بلوچ مأموران امنیتی دستکم ۹۵ تن از شهروندان بلوچ را کشتهاند و بیش از ۳۰۰ نفر را مجروح کردهاند. این کمیپن هویت هر ۹۵ تن از کشتهشدگان را احراز کرده است. همچنین این کمپین تأکید کرده که آمار واقعی به مراتب بیشتر از این تعداد است.
جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران نوشته، نام دستکم ۱۹۳ معترض را که تاکنون در جریان اعترضهای مردمی در شهرهای مختلف کشته شدهاند، از جمله دستکم نام ۱۸ کودک را ثبت کرده است:
«این آمار، به استناد مدارکی که فعالان بلوچ منتشر کردهاند، ۸۵ قربانی از جمله شش کودک را در زاهدان در برمیگیرد. شمار واقعی قربانیان در اعتراضها احتمالاً بیشتر است، زیرا بسیاری از قربانیان هنوز شناسایی نشدهاند و اطلاعات کافی برای تأیید گزارشهای برخی از کشتهها در دسترس نیست».
در بخش پایانی این گزارش به کشتار معترضان در اعتراضهای گسترده قبلی (آبان ۹۸) اشاره شده که تاکنون مورد رسیدگی قرار نگرفته است و تحقیقات در مورد آن «جنایت»ها نیز مدتهاست به تعویق افتاده است:
«سازمانهای ما همچنین از اتحادیه اروپا میخواهند که تحریمهای هدفمندی را علیه مقامهای مسئول سرکوب وحشیانه معترضان برقرار کند و دوباره از جامعه بینالمللی میخواهند دولتمردان ایران را زیر فشار بگذارند تا به تعهدهای خود در حقوق بینالمللی حقوق بشر، با احترام به حقوق زنان، پایبند باشند.»
با وجود فشارها، سرکوب گسترده و خشونتآمیز نیروهای امنیتی در شهرهای مختلف ایران، شامگاه روز شنبه ۱۶ مهرماه ۱۴۰۱، اعتراضها به قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی در شهرهای مختلف ادامه داشته است و در تصاویر و ویدئوهای منتشر شده به وضوح دیده میشود که نیروهای سرکوب به سمت معترضان با سلاحهای کشنده تیراندازی میکنند.