سیلویو برلوسکونی، نخستوزیر اسبق ایتالیا گفته ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه برای حمله به اوکراین تحت فشار قرار گرفت و میخواست «افراد شایسته» را در راس امور کیف قرار دهد.
برلوسکنی، رهبر حزب «فورزا ایتالیا» متعلق به یک ائتلاف راستگراست که انتظار میرود در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه ۲۵ سپتامبر پیروز شود. برلوسکنی دوست دیرینه پوتین است و اظهارات او احتمالاً متحدان غربی این کشور را نگران میکند.
برلوسکونی روز پنجشنبه با استفاده از عبارت رسمی روسی درباره حمله به اوکراین به تلویزیون ایتالیا گفت:
«مردم روسیه، حزب و وزرای پوتین او را تحت فشار قرار دادند تا این عملیات ویژه را انجام دهد.»
او گفت طرح روسیه در ابتدا این بود که کییف را «در یک هفته» فتح کند و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری منتخب اوکراین را با «دولتی متشکل از مردم شریف» جایگزین کند و «یک هفته بعد» از آن خارج شود.
برلوسکونی ۸۵ ساله که زمانی پوتین را مانند برادر کوچکتر خود توصیف کرده، گفت:
«من حتی متوجه نشدم چرا نیروهای روسی در اوکراین پخش شدند. در ذهن من آنها فقط باید اطراف کیاف میماندند.»
اهداف جنگی اعلام شده پوتین در طول جنگ هفت ماهه متفاوت بوده است. اوکراین در ابتدا نیروهای خود را از منطقه کییف و اخیراً از بخشهایی از شمال شرق در نزدیکی مرز روسیه خارج کرد. پوتین اکنون میگوید هدف اصلی تامین امنیت سرزمینی در منطقه دونباس است که بخشی از آن در کنترل جداییطلبان طرفدار روسیه قرار دارد.
این اظهاران برلوسکونی با محکومیت گسترده از سوی مخالفان روبهرو شد. او روز جمعه ۲۳ سپتامبر بیانیهای منتشر کرد و گفت دیدگاههای او «سادهسازی» شده است.
او گفت:
«تجاوز به اوکراین غیرقابل توجیه و غیرقابل قبول است، موضع (فورزا ایتالیا) روشن است. ما همیشه در کنار اتحادیه اروپا و ناتو خواهیم بود.»
انریکو لتا، رهبر حزب دموکرات چپ میانه، اظهارات برلوسکونی در مورد جنگ را «رسوایی» توصیف کرد.
کارلو کالندا، رهبر حزب میانهرو، یکی دیگر از رقبای انتخاباتی برلوسکنی، در رادیو ۲۴ گفت که برلوسکونی «مانند یکی از ژنرالهای پوتین» صحبت کرده است.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس جمهوری اوکراین در پاسخ به سوالی درباره اظهارات برلوسکونی گفت که معتقد است نخست وزیر سابق ایتالیا دوست دارد «طرف برندگان را بگیرد و برنده قطعا روسیه و پوتین نیست.»
پودولایاک به رویترز گفت:
«من معتقدم مردم ایتالیا و بهویژه آقای برلوسکونی عملگرا هستند و میدانند که بر اساس شرایط سیاسی داخلی فعلی روسیه و بر اساس وضعیت جبهه، حمایت از روسیه در میان مدت اشتباه خواهد بود.»
دو نفر از دو آژانس نظرسنجی در گفتوگو با رویترز به این موضوع اشاره کردند که اظهارات برلوسکونی ناشی از محاسبات انتخاباتی است.
رناتو مانهایمر، رئیس آژانس نظرسنجی اییومترا (Eumetra) گفت: «این نوع اظهارات آرای بسیار کمی را جابهجا میکند، مردم علاقه زیادی به سیاست خارجی ندارند.»
آنتونیو نوتو، رئیس آژانس نوتو سونداگی (Noto Sondaggi) گفت: «من فکر می کنم او چیزی را گفت که به آن اعتقاد دارد اما نمیخواست با صدای بلند بگوید.»
در زمان ماریو دراگی، نخست وزیر مستعفی، ایتالیا از حامیان سرسخت تحریمهای غرب علیه روسیه پس از حمله به اوکراین بوده است.
جورجیا ملونی، از حزب راست افراطی «برادران ایتالیا» که نخستوزیر بعدی تلقی میشود، متعهد شده به این موضع پایبند باشد.
برلوسکونی روز پنجشنبه گفت که تصمیم مسکو برای حمله به اوکراین به دنبال درخواست جدایی طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین صورت گرفته که گفته میشود به پوتین گفتهاند: «لطفا از ما دفاع کن، زیرا اگر از ما دفاع نکنی، نمی دانیم به کجا میرسیم.»
یک همهپرسی از روز جمعه در چهار منطقه اوکراین که عمدتاً در اختیار نیروهای روسی از جمله جداییطلبان است، آغاز شده است. این همهپرسی، آغاز طرح پوتین برای الحاق بخش بزرگی از اوکراین به روسیه است.