به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد ارمنستان اعلام کرد پس از ۴۸ ساعت از درگیری‌ها در منطقه قفقاز، جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر برقراری آتش‌بس با هم به توافق رسیدند.

مسکو که با ارمنستان در چارچوب پیمان امنیت جمعی همکاری می‌کند و روابط دوستانه‌ای هم با جمهوری آذربایجان دارد مدعی شد که توافق آتش‌بس با پادرمیانی روسیه و تلاش‌های این کشور به دست آمده است.

میروسلاو ینکا، دستیار دبیرکل سازمان ملل متحد شامگاه پنجشنبه ۱۵ سپتامبر/۲۴ شهریور گفت:

«جامعه بین‌المللی باید به حل و فصل صلح‌آمیز مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان کاملا متعهد باشد و از هیچ تلاشی برای کاهش تنش‌های کنونی دریغ نکند.»

پولیتیکو گزارش داد که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده، آخر این هفته برای نشان دادن حمایت آمریکا به ارمنستان سفر خواهد کرد. جکی اسپیر، نماینده ارمنی‌تبار کنگره آمریکا پلوسی را در این سفر همراهی خواهد کرد.

دفتر پلوسی اما از تأیید این سفر خودداری و اعلام کرد:

«ما سفرهای بین‌المللی را از قبل به دلیل پروتکل‌های امنیتی تأیید یا تکذیب نمی‌کنیم.»

قبل از اعلام آتش‌بس، نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان گفت نیروهای آذربایجان چندین شهرک ارمنی‌‌نشین در امتداد مرز مشترک در منطقه قره‌باغ را تصرف کرده‌اند. پیش از آن پاشینیان در سخنرانی خود در پارلمان ارمنستان گفته بود که آذربایجان در نتیجه آخرین رویارویی نظامی بر برخی از مناطق ارمنستان «مسلط» شده است. نخست‌وزیر ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری مسکو درخواست کرد تا از ارمنستان در حفظ تمامیت ارضی خود حمایت کند.

روسیه در پی برقراری توازن قدرت در قفقاز بعد از درگیری‌ها

روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که در پی تغییر هرگونه موازنه نظامی است که در اثر درگیری‌ها رخ داده است.   

واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت که به درخواست فرانسه برگزار شد گفت:

«ما با هر دو کشور در ارتباط تنگاتنگ هستیم تا به آتش‌بس پایدار و بازگشت نظامیان آذربایجان و ارمنستان به مواضع خود دست بیابیم.»

معاون وزیر دفاع ارمنستان در مصاحبه با رویترز هشدار داده است که درگیری اخیر ممکن است به یک جنگ تمام‌عیار تبدیل شود.

رویترز می‌نویسد برخی تحلیلگران معتقدند باکو در تلاش است از جنگ روسیه در اوکراین برای پیشبرد موقعیت خود در قفقاز استفاده کند.

جنگ سال ۲۰۲۰ بین دو کشور هزاران کشته بر جای گذاشت و آذربایجان موفق شد با حمایت ترکیه اراضی قابل توجهی در قره‌باغ و اطراف آن را تصاحب کند. دست یافت.

جمهوری اسلامی ایران از تحولات در منطقه قفقاز خشنود نیست. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با جیحون بایرام‌اف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران مرز ایران و ارمنستان را  یک راه ارتباطی تاریخی می‌داند که باید بدون تغییر حفظ شود. وزیر خارجه آذربایجان هم خاطرنشان کرد که کشورش به دنبال ارتقای روابط با همسایگان خود است و با اشاره به نگرانی‌های ایران از مسائل مرزی گفت، جمهوری آذربایجان چشمداشتی به خاک هیچ کشوری ندارد.