جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات احیای برجام میان ایران و قدرتهای جهانی دوشنبه ۱۴ شهریور / ۵ سپتامبر به خبرنگاران در بروکسل گفت:
«امروز نسبت به ۲۸ ساعت قبل نسبت به همگرایی در روند مذاکرات [احیای برجام] اطمینان کمتری دارم. اگر این روند به هم نزدیک نشود، کل فرآیند در خطر خواهد بود.»
بورل به پاسخ اخیر ایران به طرح نهایی احیای برجام که به اتحادیه اروپا و آمریکا ارسال شده و خواستههای تهران از واشنگتن را سختتر کرده است، اشاره کرد و گفت:
«در مورد آخرین پاسخی که گرفتم باید بگویم که اگر هدف به نتیجه رساندن سریع توافق باشد، این اتفاق رخ نخواهد داد.»
ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، چین و روسیه بیش از یک سال است که با ایران برای احیای برجام مذاکره میکنند اما این مذاکرات همچنان بینتیجه مانده است. اسرائیل و بسیاری از اعضای کنگره آمریکا با توافق با ایران بهشدت مخالفت کردهاند.
توافق بر سر احیای برجام میتواند بر قیمت نفت در جهان تأثیر بگذارد زیرا به ایران اجازه میدهد تولید نفت خود را افزایش دهد.
اظهارات جوزپ بورل بازتابدهنده نظرات وزارت امور خارجه آمریکا است که هفته گذشته گفت پاسخ ایران به پیشنویس اتحادیه اروپا «سازنده» نبود.
هماهنگکننده مذاکرات احیای برجام با بیان اینکه پاسخهای اخیر ایران و آمریکا نشاندهنده بیشتر شدن اختلافهای آنهاست، درباره خواست ایران مبنی بر بسته شدن پروندهاش در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره منشاء ذرات اورانیوم در سه سایت اعلامنشده گفت:
«اگر جمهوری اسلامی خواهان دستیابی به توافق سریع در احیای برجام است، این درخواست کمکی به موضوع نمیکند.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی امروز دوشنبه ۱۴ شهریور در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت:
«ایران همواره تلاش کردهاست که بهصورت حرفهای با آژانس همکاری کند. بنابراین بحث بستهشدن پرونده پادمانی هم برای ایران مهم است.»
کنعانی در مورد دادن تضمین درباره توافق برجام گفت:
«مهمترین دستور وزارت امور خارجه در مذاکرات، اخذ تضمین است. هر توافقی و اتفاقی شکل بگیرد اگر تضمینی وجود نداشته باشد، امکان دارد مجدداً نقض شود.»
تأسف جوزپ بورل از عدم دستیابی به توافق بر سر احیای برجام کمتر از یک هفته پس از آن ابراز میشود که او گفته بود امیدوار است ظرف چند روز دو طرف به توافق برسد.