کاخ سفید اعلام کرد، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا شامگاه چهارشنبه ۳۱ اوت/۹ شهریور در پی خشونت‌ها و ناآرامی‌ها در بغداد، با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر موقت عراق تلفنی گفت‌وگو کرد.

رییس‌جمهوری آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی با نخست‌وزیر عراق از رهبران این کشور خواست برای تهیه نقشه برون‌رفت از بحران سیاسی عراق با یکدیگر وارد گفت‌وگو شوند.  

بر اساس بیانیه دفتر نخست‌وزیری عراق، بایدن در این تماس تلفنی اعلام کرد آمریکا بر اساس توافقنامه چارچوب استراتژیک بین دو کشور از عراق مستقل، دارای حاکمیت ملی حمایت می‌کند.

 کاخ سفید نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد:

«رئیس جمهوری از رهبری نخست‌وزیر کاظمی در طول تشدید تنش‌ها و خشونت‌ها در یک بازه زمانی ۲۴ ساعته در اوایل این هفته قدردانی کرد و افزود که دو رهبر در هفته آینده همچنان با هم در تماس می‌مانند.»

در روزهای اخیر پس از آن‌که مقتدی صدر اعلام کرد از سیاست کناره‌گیری خواهد کرد، شهرهای عراق شاهد بدترین تنش‌ها در سال‌های اخیر بودند. طرفداران صدر به خیابان‌ها آمدند و در منطقه سبز بغداد به کاخ ریاست جمهوری یورش بردند.

درگیری شبه‌نظامیان طرفدار صدر و حشد الشعبی و نیروهای امنیتی منجر به کشته‌شدن دست‌کم ۳۰ نفر و زخمی شدن ۷۰۰ نفر از جمله ۱۱۰ نفر از نیروهای امنیتی شد و ارتش مقررات منع رفت‌وآمد سراسری برقرار کرد. این درگیری‌ها سه‌شنبه گذشته  پس از آنکه مقتدی صدر از طرفداران خود خواست به اعتراضات پایان دهند، خاتمه یافت.

صدر با عذرخواهی از عراقی‌ها پس از کشته شدن ۲۲ نفر در درگیری‌های یک گروه مسلح وفادار به او و گروه‌های مسلمان شیعه رقیب تحت حمایت ایران، این تنش‌ها را محکوم کرد و به پیروان خود دستور داد که متفرق شوند.

صدر گفت که تصمیم او به دلیل شکست سایر رهبران و احزاب شیعه در اصلاح نظام حکومتی عراق بوده است. ایالات متحده این ناآرامی را نگران کننده توصیف کرده بود.

کاخ سفید در ادامه بیانیه خود افزود که بایدن و نخست وزیر عراق «از بازگشت امنیت به خیابان‌ها استقبال کردند.»

کاخ سفید  همچنین اعلام کرد که رئیس جمهوری آمریکا «عملکرد نیروهای امنیتی عراق را ستود و به خانواده‌های کشته شده در درگیری‌های اخیر تسلیت گفت.»

 در بیانیه کاخ سفید نامی از صدر در میان نیامده است.

درگیری‌ها در بغداد و سایر شهرهای عراق در پی ۱۰ ماه بن‌بست سیاسی پس از انتخابات پارلمانی صورت گرفت. صدر خواهان انحلال پارلمان و برگزاری مجدد انتخابات پارلمانی‌ست.

 برهم صالح رئیس‌جمهوری عراق نیز هشدار داده که بحران پایان نیافته و خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شده است.

چارچوب هماهنگی شیعیان عراق، متشکل از ائتلاف «دولت قانون» به رهبری نوری المالکی، «ائتلاف الفتح» به رهبری هادی العامری، «عصائب اهل حق» به رهبری قیس خزعلی، ائتلاف «نیروهای دولت ملی» به رهبری عمار الحکیم و ائتلاف «عقد الوطنی» به رهبری فالح الفیاض، سه‌شنبه شب ۸ شهریور / ۳۰ اوت در بیانیه‌ای خواستار از سرگیری فعالیت‌های پارلمان عراق شد.

صالح محمد العراقی، سخنگوی مقتدی صدر یک روز بعد با انتشار بیانیه‌ای شدیدالحن «چارچوب هماهنگی» و شبه‌نظامیان شیعه نزدیک به ایران را «وقیح» خواند و گفت آن‌ها «در برابر اراده ملت و مرجعیت و طایفه‌ها می‌ایستند و اعلام می‌کنند که برای تشکیل دولت وقیح‌شان جلسه پارلمان تشکیل می‌دهند.»