با این حال، به گفته دو منبع، اختلافات قابل توجهی بین طرفین باقی مانده است، از جمله امتناع طالبان از برکناری مقامات سیاسی بانک مرکزی افغانستان از سوی طالبان. این افراد در فهرست تحریمهای آمریکا قرار دارند و طالبان تاکنون این درخواست واشنگتن را رد کرده است.
رویترز مینویسد برخی کارشناسان میگویند برکناری مقامات تحت تحریم بانک مرکزی افغانستان به بازگرداندن اعتماد به این نهاد کمک میکند و سبب میشود بانک مرکزی افغانستان تا حدی از مداخله طالبان که همچنان دولتهای خارجی آنها را به رسمیت نمیشناسند محفوظ بماند.
آزادسازی منابع ارزی افغانستان ممکن است همه مشکلات مالی افغانستان را حل نکند، اما برای کشوری که از کمکهای خارجی محروم مانده، گرفتار خشکسالی بیسابقه است و علاوه بر آن با پیامدهای زمینلرزه ژوئن/ خرداد گذشته که ۱۰۰۰ کشته بر جای گذاشت، درگیر است در حال حاضر ضروری است. میلیونها نفر از شهروندان افغانستانی با فرارسیدن زمستان با قحطی و گرسنگی روبرو میشوند.
یک منبع دولتی طالبان که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت: طالبان با انتقال منابع ارزی به یک صندوق امانی مخالفتی ندارند اما با پیشنهاد آمریکا مبنی بر نظارت بر این صندوق مخالفاند.
به گفته یک منبع آمریکایی که نام او نیز پوشیده مانده، ایالات متحده در حال مذاکره با سوئیس و سایر طرفها در مورد ایجاد ساز وکاری است که بر اساس آن یک هیأت بینالمللی بر پرداختهای صندوق امانی نظارت کند.
این منبع آمریکایی افزود که یکی از پیشنهادها، تشکیل صندوقی مانند صندوق بازسازی افغانستان است که تحت نظارت بانکی جهانی قرار دارد و کشورها کمک نقدی خود را به مردم افغانستان تحویل این صندوق میدهند.
شاه محرابی، استاد اقتصاد افغانستانی-آمریکایی که عضو شورای عالی بانک مرکزی افغانستان است، به رویترز گفت:
«هنوز توافقی حاصل نشده است.»
وزارت امور خارجه آمریکا و سوئیس و همچنین بانک مرکزی افغانستان از اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کردند.
توماس وست، نماینده ویژه ایالات متحده برای افغانستان، روز سهشنبه در کنفرانسی که در ازبکستان با موضوع افغانستان برگزار شد از این گفتوگوها استقبال کرد. وست گفت:
«ما به صراحت اعلام کردهایم که افزایش سرمایه بانک مرکزی افغانستان امکانپذیر است، مشروط بر اینکه گامهای معقول و جدی در جهت کارآمد کردن بانک مرکزی این کشور و ارتقای مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم و استقلال بانک مرکزی افغانستان [از طالبان] برداشته شود.»
حدود ۹ میلیارد دلار ذخایر ارزی در خارج از افغانستان در خارج از آن کشور نگهداری میشود. ۷ میلیارد دلار از این مبلغ در بانکهای ایالات متحده است.
وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد:
«جامعه بینالمللی متعهد به یک افغانستان باثبات، صلحآمیز و فراگیر است که به حقوق بشر و آزادیهای اساسی همه افغانها – از جمله زنان و جوامع قومی و مذهبی – احترام میگذارد و از تهدید تروریستی از خاک افغانستان جلوگیری میکند.»
براساس این بیانیه قرار است چهارشنبه ۲۷ ژوئیه/۵ مرداد در حاشیه نشست تاشکند هیات آمریکا و طالبان به صورت مستقیم برای حل مشکلات اقتصادی افغانستان گفتوگو کنند. در این مذاکرات وزارت خزانهداری آمریکا هم حضور دارد.
مذاکرات پیرامون آزادسازی سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از منابع ارزی طالبان در بانکهای آمریکا متمرکز است.