طالبان از توافق با یک شرکت سهامی ایرانی برای صادرات ۳۵۰ هزار تن نفت به افغانستان خبر داد.
وزارت مالیه این گروه که از میانه اوت ۲۰۲۱ به دنبال فرار محمداشرف غنی احمدزی بار دیگر بر افغانستان تسلط یافت، یکم مرداد در اطلاعیه ای اعلام کرد: قرارداد خریداری ۳۵۰ هزار تن نفت در جریان سفر هیأتی از طالبان به ایران با یک شرکت سهامی ایرانی امضا شده است. نام شرکت ایرانی فاش نشده است و به گفته طالبان «روند واردات نفت به افغانستان در روزهای آینده آغاز میشود».
طالبان گفت که یک هیئت ویژه مرکب از شرکت دولتی نفتوگاز، وزارت خارجه، وزارت تجارت، بانک مرکزی و اداره نورم و استاندرد این گروه که خود را امارت اسلامی افغانستان میخواند، برای خریداری نفت از ایران به تهران رفته است.
بنا بر اعلام این گروه تروریستی که قدرت را در افغانستان به دست گرفته است، در جریان این سفر یک کمیته مشترک برای امضای قراردادهای سی ان جی، کار ساخت خطوط لوله مواد نفتی به افغانستان و همچنین قراردادهای بلندمدت تشکیل شده است.
ایران جزئیاتی از سفر هیئت ویژه افغانستانی به تهران و قرارداد فروش نفت به این گروه منتشر نکرده است. تنها محمدعلی صادقی که تجارت نیوز او را «کارشناس بازار نفت» معرفی کرد، گفت به نظر میرسد قرارداد خرید ۳۵۰ هزار تن نفت طالبان از ایران بیشتر برای ایجاد امنیت انرژی است.
او نیاز نفتی افغانستان را سالانه دو میلیون تن اعلام کرده و مدعی شده است که بخش خصوصی افغانستان هم مشتری نفت ایران است. محمدعلی خطیبی، نماینده پیشین ایران در اوپک اما این ادعا را رد کرد. او گفت:
«پیش از این بخش خصوصی افغانستان مشتری نفت ایران بود اما در حال حاضر خود طالبان به طور مستقیم برای خرید نفت مذاکره و اقدام به امضای قرارداد کرده است.»
بنا بر گفته خطیبی، افغانستان به همسایگانش برای تأمین انرژی وابسته است. صادقی هم ادعا کرد که ۹۵ درصد انرژی افغانستان توسط ایران تأمین میشود.
او گفت که مبادلات مالی این قراردادها از طریق صرافی انجام میشود. ایران و طالبان هر دو تحت تحریم قرار دارند و امکان تبادل مالی از مسیر بانکی را ندارند.
مشخص نیست که ایران هر بشکه نفت را به چه قیمتی به گروه طالبان فروخته است. وزارت مالیه طالبان گفته که ۳۵۰ هزار تن را که معادل شش میلیون بشکه نفت می شود، به منظور کاهش قیمت مواد سوختی خریده است.
قیمت بنزین در افغانستان به ۹۸ افغانی و گازوئیل به ۱۱۸ افغانی رسیده که بالاترین رقم در ۲۰ سال گذشته است. رشد قیمت سوخت در افغانستان متأثر از وضعیت جهانی انرژی است.
قیمت نفت در بازار جهانی پس از حمله روسیه به اوکراین به بیش از ۱۰۰ دلار برای هر بشکه رسید و همچنان در کانال ۹۰ تا ۱۱۰ دلار در نوسان است.
ایران به واسطه تحریمهای آمریکا که در ماههای گذشته سختتر هم شده، بخش بزرگی از مشتریان نفتی خود را از دست داده است.
مسئولان حکومتی در ایران اما ادعا میکنند که فروش و درآمد حاصل از صادرات نفت از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ افزایش چشمگیری یافته است. با این حال مؤسسههای بینالمللی ناظر بر بازار انرژی، همچنان میزان صادرات ایران را کمتر از یک میلیون بشکه در روز برآورد میکنند.
میانگین صادرات روزانه نفت ایران در بهار امسال ۷۳۰ هزار بشکه برآورد شده است. بنا بر ادعای مؤسسههای بینالمللی، شرکت ملی نفت ایران نفت را با تخفیف ویژه و ارزانتر از قیمت بازار به مشتریان تحویل میدهد.
جمهوری اسلامی ایران از محدود دولتهایی است که حکومت طالبان در افغانستان را به رسمیت شناخته و با گروه حاکم بر این کشور روابط اقتصادی و سیاسی برقرار کرده است. قطر که میزبان مذاکرات طالبان با نمایندگان آمریکا بود، امارات متحده اسلامی، پاکستان، عربستان سعودی، چین، روسیه، ترکیه و همسایگان افغانستان در شمال از دیگر دولتهایی هستند که با طالبان همکاری میکنند.