مسعود نیکخواه، فعال صنفی معلمان که ۱۱ اردیبهشت ماه در مریوان بازداشت شد همچنان در بازداشتگاه ۲۰۹ زندان اوین نگهداری می‌شود و بنا بر گزارش شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی معلمان «۲۲ روز است که هیچ گونه تماسی با خانواده نداشته است».

نیکخواه یازدهم اردیبهشت، همزمان با تجمع سراسری معلمان در روز جهانی کارگر به همراه شعبان محمدی و اسکندر لطفی در مریوان بازداشت شد. ماموران امنیتی او و دو عضو دیگر انجمن صنفی معلمان مریوان را به دلیل دیدار با سیسل کولر و ژاک پاریس، دو عضو انجمن آموزشی و تحصیلی فرانسه که به ایران سفر کرده بودند، به «ارتباط با نیروی خارجی با هدف براندازی نظام» متهم کرده‌اند.

محمد حبیبی، رسول بداقی و جعفر ابراهیمی سه عضو کانون صنفی معلمان در اسلامشهر و تهران هم که یک روز قبل از تجمع سراسری معلمان در روز جهانی کارگر بازداشت شدند و در زندان اوین ممنوع الملاقات شده‌اند، به اتهامی مشابه برای «اعتراف اجباری» و تن دادن به سناریو نهادهای امنیتی، تحت فشار قرار دارند.

https://www.radiozamaneh.com/721562

در استان فارس نیز محمدعلی زحمتکش، بازرس کانون صنفی معلمان این استان در اعتراض به تداوم بازداشت غیرقانونی خود و دیگر اعضای تشکل‌های صنفی و عدم رعایت اصل تفکیک جرایم در زندان، از هفتم تیر دوباره اعتصاب غذا کرده است.

علاوه بر زحمتکش، مژگان باقری، ایرج رهنما، محمدرضا عالیشوندی، اصغر امیرزادگان، عبدالرزاق امیری، غلامرضا غلامی و حمید عباسی نیز که طی ماه‌های اردیبهشت و خرداد بازداشت شدند، همچنان در زندان نگهداری می‌شوند.

نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی ایران از آغاز نیمه دوم سال گذشته که دور تازه اعتراضات معلمان به تعدیل لایحه رتبه‌بندی حقوق فرهنگیان و همچنین سرکوب فعالان صنفی و خصوصی سازی آموزش و پرورش آغاز شد، بیش از ۲۰۰ معلم را در شهرهای مختلف بازداشت و ده‌ها معلم را به مراجع قضایی و امنیتی احضار کرده‌اند.

در آخرین دور اعتراضات معلمان که در ۲۵ خرداد برگزار شد، دستکم ۶۵ معلم در شهرهای مختلف بازداشت شدند. بسیاری از معلمان بازداشت شده به قید وثیقه و به صورت موقت آزاد شده‌اند اما حمید قندی از تهران، هیوا قریشی، کاوه محمدزاده، امید شامحمدی، پرویز احسنی، زهرا اسفندیاری، حسام الدین مظلومی، مرتضی رشیدی، رمضان بونصری و ناصر موسوی که همزمان با تجمع سراسری معلمان و یا در روزهای بعد بازداشت شدند، همچنان در بازداشتگاه و زندان‌ها نگهداری می‌شوند.

اعتصاب غذای رضا شهابی و حسن سعیدی

علاوه بر ده‌ها معلم که در بهار امسال بازداشت شدند، حسن سعیدی و رضا شهابی دو عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران هم در اردیبهشت ماه بازداشت شدند. ده عضو دیگر سندیکا که به دنبال اعتصاب دو روزه رانندگان اتوبوس درون شهری تهران بازداشت شده بودند، به قید وثیقه آزاد شده‌اند، شهابی و سعیدی اما در زندان اعتصاب غذا کرده‌اند.

بنا بر گزارش کانال تلگرامی سندیکای اتوبوسرانی، رضا شهابی در روز ۱۱ تیر همزمان با بیستمین روز اعتصاب غذا تماس تلفنی «بسیار کوتاهی که فقط به قصد رساندن صدایش بوده» برقرار کرده است. در این تماس تلفنی خانواده شهابی به دلیل وضعیت جسمانی او «نتوانسته‌اند از وضعیت سلامتی او پرسش کنند» اما به گزارش سندیکای کارگران اتوبوسرانی، صدای ضعیف رضا شهابی «گویای وخامت جسمانی» اوست که «مشخص نیست در زندان چه مقدار وزن از دست داده است».

https://www.radiozamaneh.com/721120

حسن سعیدی نیز ۱۱ روز است که اعتصاب غذا کرده و بنا بر اعلام سندیکای کارگران اتوبوسرانی «در یکی از سلول‌های انفرادی» و «تحت بازجویی است»، « به شدت کاهش وزن داشته و شرایط جسمانی خوبی ندارد».

سندیکای اتوبوسرانی هدف نیروهای امنیتی از ادامه بازداشت غیرقانونی این دو عضو خود را «تکمیل کردن پرونده برای اعتراف‌گیری جهت پیشبرد سناریوسازی علیه تشکل مستقل سندیکای کارگران شرکت واحد» دانسته است.

شهابی نیز به دلیل دیدار با سیسیل کولر و ژاک پاریس به «ارتباط با نیروی خارجی با هدف براندازی نظام» متهم شده است. اتهامی که پیش از این نیز دستگاه امنیتی و قضایی ایران بارها علیه فعالان صنفی و مدنی به کار برده و به گفته شورای هماهنگی تشکل های صنفی معلمان «نخ نما شده و رنگ باخته» است.

احضار فعالان کارگری به زندان

کیوان مهتدی و آنیشا اسداللهی، پژوهشگر و مترجم مدافع حقوق کارگران نیز دو تن دیگر از بازداشت‌شدگان مرتبط با پرونده فعالان کارگری اند که از ۱۹ اردی‌بهشت ماه در زندان اوین نگهداری می‌شوند. خانواده مهتدی و اسداللهی در روزهای گذشته با انتشار ویدیوهایی خواستار اعتراض فعالان مدنی و نویسندگان به ادامه بازداشت این دو و دیگر فعالان صنفی و مدنی شده‌اند.

به‌رغم نامه‌نگاری نهادهای غیردولتی بین‌المللی و فعالان صنفی و سیاسی داخل ایران با مقام‌های جمهوری اسلامی در اعتراض به سرکوب فعالان صنفی و کارگری، حکومت ایران به آزار و سرکوب فعالان کارگری ادامه می‌دهد.

در روز شنبه نسرین جوادی، فعال کارگری و از اعضای هیئت دبیران اتحادیه آزاد کارگران برای اجرای حکم حبس به زندان اوین فراخوانده شد. ژاله روحزاد، معلم بازنشسته نیز به دادگاه تهران احضار شده است.

بنا بر گزارش فعالان دانشجویی، شماری از اعضای تشکل‌های دانشجویی نیز که پیشتر به زندان محکوم شده بودند، برای اجرای حکم به زندان احضار شده‌اند.

بازداشت گسترده فعالان کارگری و صنفی همزمان با اجرای سیاست‌های آزادسازی قیمت کالاها که می‌تواند در ماه‌های آینده به شورش و اعتراض گسترده‌تر از آنچه که در اردی‌بهشت ماه رخ داد، بیانجامد و با هدف کنترل و پیشگیری از اعتراض های مردمی انجام می‌شود.