همزمان با نشست گروه هفت در دامنه آلپ و در آستانه نشست سالانه ائتلاف نظامی ناتو در مادرید اسپانیا، گزارشها از حمله موشکی روسیه به کییف، پایتخت اوکراین و برخی مناطق دیگر از جمله چرکاسی در مرکز این کشور خبر دادهاند.
ویتالی کلیچکو، شهردار کییف صبح یکشنبه ۲۶ ژوئن/۵ تیر در کانال تلگرام خود اعلام کرد چندین انفجار در منطقه شوچنکیفسکی کییف شنیده شده است. او از مصدومشدن دستکم دو نفر خبر داد و گفت:
«خدمه آمبولانس و امدادگران به محل حادثه اعزام شدند. مردم زیر آوار هستند. تعدادی از ساکنان تخلیه شدند و دو مصدوم در بیمارستان بستری شدند.»
طبق گزارش خبرگزاری فرانسه یک مجتمع مسکونی در حمله موشکی روسیه مورد اصابت قرار گرفته و در آتش سوخته است. سرویس اضطراری دولتی اوکراین هم حمله موشکی را تأیید و اعلام کرد که یک ساختمان مسکونی ۹ طبقه در انفجاری که ساعت ۶:۳۰ صبح به وقت محلی رخ داده به صورت کامل آسیب دیده است.
همزمان، سخنگوی سابق دولت اوکراین در توییتر از کشتهشدن یک نفر در این حمله خبر داد. پلیس اوکراین در ادامه این خبر را تایید و اعلام کرد عملیات امدادگران برای نجات ساکنان از زیر آوار ادامه دارد.
ایهور کلیمنکو، رئیس پلیس اوکراین در تلویزیون دولتی از زخمیشدن پنج نفر خبر داد و گفت زمین بازی یک مهدکودک خصوصی نیز هدف حمله موشکی قرار گرفته است.
شهردار کییف هم ساعاتی بعد و پس از بازدید از صحنه انفجار موشک، روسیه را به «ارعاب اوکراینیها» در روزهای منتهی به نشست ناتو متهم کرد و گفت تاکنون ۲۵ نفر از ساکنان از زیر آوار بیرون کشیده شده و چهار نفر از جمله یک دختر هفت ساله در بیمارستان بستری شدند.
به گفته سخنگوی نیروی هوایی اوکراین چهار تا شش موشک دوربرد از بمبافکنهای روسی و از فاصله بیش از هزار کیلومتری در جنوب روسیه در منطقه آستاراخان در جوار دریای خزر، شلیک شده و برخی از موشکها توسط پدافند هوایی اوکراین سرنگون شدهاند.
در عینحال گزارشهایی نیز از حمله به حومه کیف و چرکاسی در جنوب شرقی پایتخت منتشر شده است. این حملات بهعنوان پیامی از مسکو به رهبران گروه هفت تلقی میشود که برای تحکیم جبهه متحد علیه روسیه به آلمان رفتهاند.
در سههفته اخیر بهرغم بهصدا درآمدن مرتب آژیرهای حمله هوایی درکییف، پایتخت اوکراین هدف قرار نگرفته بود. در پنجم ژوئن یک مرکز تعمیر واگن ریلی در حومه شهر مورد اصابت قرار گرفت و آخرین حمله بزرگ نیز به گلوله باران ساختمان محل سکونت یک تهیه کننده رادیو در ماه آوریل/اردیبهشت بر میگردد.
ارتش روسیه همزمان با بازدید آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد از اوکراین هم که در ماه آوریل انجام شد، کییف را با دو موشک هدف قرار داده بود.
به گفته مقامهای اوکراین، روسیه پیش از حمله به کییف، حملات موشکی به اوکراین را تشدید کرده بود. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در یک سخنرانی، ضمن وعده بازپسگیری تمام شهرهای مناطق شرقی لوهانسک و دونتسک، از جمله سورودونتسک، گفت ارتش روسیه روز شنبه ۴۵ موشک به مناطق وسیعی از جمله شمال، جنوب و غرب اوکراین شلیک کرده تا به گفته او علاوه بر تخریب زیرساختها، بهطور حسابشده به بدبینی و فشار روانی مردم دامن بزند.
اوکراین در روزهای گذشته با عقبنشینی، یک منطقه راهبردی مهم در شرق را به ارتش روسیه واگذار کرد. شهردار سورودونتسک روز شنبه از اشغال کامل این شهر توسط نیروهای روسیه خبر داد و بزرگترین شکست اوکراین پس از ماهها نبرد برای حفظ این شهر استراتژیک را تایید کرد. سورودونتسک یکی از آخرین بخشهای لوهانسک بود که روسیه و طرفداران جداییطلباش تصرف نکرده بودند.
از سوی مقابل روسیه بدون اظهارنظر رسمی درباره حمله به کیف، تأیید کرد که اهداف نظامی در چرنیهیو، ژیتومیر و لویو را هدف قرار داده است. روسیه حمله به غیرنظامیان را تکذیب میکند.
خبرگزاریهای روسی یکشنبه به نقل از وزارت دفاع این کشور اعلام کردند مراکز آموزشی ارتش اوکراین در مناطق چرنیهیو، ژیتومیر و لویو، با استفاده از تسلیحات بسیار دقیق مورد حمله قرار گرفتهاند.
در این میان سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم اوکراین را به تلاش برای لغو تاریخ روسیه متهم کرد و در توییتر نوشت: «اوکراین بدون روسیه اصلاً تاریخی ندارد».
تقویت موضع قدرتهای اقتصادی گروه هفت مقابل روسیه
پس از حمله موشکی روسیه به کییف، دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین از کشورهای گروه هفت خواست با اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه و ارائه تسلیحات سنگین بیشتر به اوکراین به این حملات پاسخ دهند.
جو بایدن، رئيس جمهوری ایالات متحده هم که برای شرکت در نشست گروه هفت به آلمان سفر کرده در دیدار با اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان خواهان اتحاد میان اقتصادهای برتر جهان و ائتلاف نظامی ناتو شد و گفت گروه هفت و ناتو باید مقابل جنگ روسیه «کنار هم بمانند».
بایدن گفت: ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه امیدوار بود «ناتو و گروه هفت به نوعی از هم جدا شوند، اما ما این کار را نکردهایم و نخواهیم کرد».
افزون بر این، دفتر بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا هم روز یکشنبه و در آستانه شروع نشست گروه هفت از توافق با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، برای حمایت بیشتر از اوکراین خبر داد. سخنگوی دولت بریتانیا گفت: «آنها توافق کردند که این یک لحظه حیاتی در روند درگیری است و فرصتی برای تغییر جزر و مد جنگ وجود دارد».
ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، ژاپن و کانادا هم از توافق برای ممنوعیت واردات طلا از روسیه خبر دادند. رئیس جمهوری ایالات متحده در توییتر خود نوشت: « در گروه هفت با هم ممنوعیت واردات طلای روسیه را اعلام میکنیم؛ صادرات عمدهای که دهها میلیارد دلار برای روسیه به همراه دارد».
دولت بریتانیا هم در بیانیه جداگانهای اعلام کرد که این محدودیت برای طلای تازه استخراجشده یا تصفیهشده اعمال خواهد شد و بر طلایی که منشأ روسیه دارد و قبلاً صادر شده است تأثیر نخواهد گذاشت.
نشست هفت قدرت اقتصادی جهان از یکشنبه ۲۶ ژوئن تا سهشنبه ۲۸ ژوئن در آلمان برگزار میشود. پس از آن رهبران ۳۰ کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری برای اجلاس سالانه خود، در مادرید گرد هم میآیند.
بهنظر میرسد توقف گسترش ائتلاف نظامی ناتو و «حوزه نفوذ غرب» که یکی از اهداف اعلام شده پوتین برای آغاز جنگ اوکراین بود، وارد روند معکوس شده است. جنگی که تاکنون هزاران نفر را کشته، شهرها را به آوار و میلیونها شهروند را به آواره تبدیل کرده، به نزدیکتر شدن فنلاند و سوئد و هموارتر شدن راه برای عضویت اوکراین و مولداوی در اتحادیه اروپا منجر شده است.
انسان چقدر زود دچار اشتباه وحقارت میشود
نه تنها پوتین بلکه تمامی دولتمردان روس حقارت ؛حماقت سیاسی و ترس و بزدلی خود را نه تنها به جهان بلکه خصوصا به هموطنان خود نشان دادند
صدیق / 26 June 2022