ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه جمعه ۲۷ خرداد / ۱۷ ژوئن در جریان سخنرانی خود در مجمع اقتصادی سن پترزبورگ با شدت به کشورهای غربی تاخت. او گفت قدرتهای غربی و بهویژه آمریکا هنوز در همان چهارچوبهای قرن گذشته فکر میکنند و با کشورهای دیگر مانند مستعمرات رفتار میکنند.
مجمع اقتصادی در سن پترزبورگ با نام «داووس روسیه» نیز شناخته میشود. سخنرانی رئیس جمهوری روسیه به دلیل حمله هکری دیر آغاز شد. کرملین گفت این حمله به سامانه خدماتی صورت گرفته است.
پوتین: اوج تورم را پشت سر گذاشتیم
پوتین در سخنرانی خود هشدار داد که هیچ چیز در سیاستهای بینالمللی هرگز مثل قبل نخواهد بود. او گفت:
«رهبران غرب در دنیای رؤیایی خود زندگی میکنند و نمیخواهند تغییرات نوظهور در جهان را باور کنند.»
او در مورد اتحادیه اروپا نیز گفت:
«اتحادیه اروپا حاکمیت سیاسی خود را از دست داده است، نخبگان آن با آهنگ دیگران میرقصند و به مردم خود آسیب میرسانند.»
پوتین همچنین تأکید کرد که تلاش برای حمله به اقتصاد روسیه شکست خورده است:
«تحریمهای غرب بر این فرض نادرست استوار بود که روسیه از نظر اقتصادی مستقل نیست. این کشور سامانه بانکی خود را تثبیت کرده و در حال حاضر اوج تورم را پشت سر گذاشته است».
«نابرابری در اتحادیه اروپا افزایش خواهد یافت»
رئیس جمهوری روسیه افزود:
«تحریمها بهویژه به کسانی که آنها را اعمال کردند آسیب رساند. رهبران اتحادیه اروپا ضربه جدی به اقتصاد کشورهای خود وارد کردند که سبب تورم بالا شد. در نتیجه اتحادیه اروپا ممکن است ۴۰۰ میلیارد دلار ضرر کند.»
پوتین با بیان اینکه «نابرابری در کشورهای اروپایی همچنان افزایش خواهد یافت»، افزود مشکلات اقتصادی کنونی هیچ ربطی به جنگ او کراین ندارد. او از جنگی تجاوزکارانه که از سوی روسیه آغاز شده همچنان بهعنوان «عملیات ویژه» یاد میکند.
رئیس جمهور روسیه گفت مشکلات موجود در اروپا «ممکن است منجر به افزایش افراطیگری و تغییر رهبران حاکم بر اتحادیه اروپا شود».
«روسیه مسئول بحران غذایی نیست»
پوتین در بخش دیگری از سخنان خود به کمبود غلات در جهان و افزایش شدید قیمت مواد غذایی اشاره کرد و آن را نتیجه سیاستهای آمریکا و اتحادیه اروپا دانست و گفت:
«روسیه نمیتواند مسئول این وضع باشد. ایالات متحده پول چاپ کرده و مواد غذایی خریداری کرده است. روسیه میتواند صادرات غلات و کودهای شیمیایی خود را افزایش دهد تا عرضه جهانی غذا را تضمین کند.»
بهگفته پوتین، روسیه مواد غذایی به آفریقا و آسیا ارسال خواهد کرد.
پوتین در اینباره افزود این خطر وجود دارد که اوکراین از فروش غلات برای خرید سلاح استفاده کند.
او «عملیات ویژه» روسیه را در خدمت دفاع از مردم دونباس دانست و گفت «روسیه به این هدف خواهد رسید».
موافقت با نامزدی اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا
ولادیمیر پوتین در حالی علیه کشورهای غربی سخن میگوید که روز گذشته، پنجشنبه ۲۶ خرداد / ۱۶ ژوئن اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا به اوکراین رفتند و در آنجا به ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین وعده کمکهای بیشتر نظامی دادند و از پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا حمایت کردند. کییف این دیدار را موفقیتآمیز خواند.
کمیسیون اروپا عصر جمعه ۲۷ خرداد / ۱۷ ژوئن با درخواست اوکراین و مولداوی برای پیوستن به کشورهای عضو اتحادیه اروپا موافقت کرد.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا ضمن اعلام این خبر خواستار اصلاحات در این کشورها نیز شد.
فون در لاین گفت:
«اوکراین تمایل خود را برای تطبیق با ارزشها و استانداردهای اروپایی ابراز کرده است و بنابراین باید نامزدی این کشور [برای عضویت در اتحادیه اروپا] پذیرفته شود.»
قرار است اجلاس سران اروپا در روزهای دوم و سوم تیر (۲۳ و ۲۴ ژوئن) موضوع نامزدی اوکراین و مولداوی را مورد بحث قرار دهد و رهبران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا درباره آن تصمیمگیری کنند.
در صورت موافقت سران اتحادیه اروپا، روند پیوستن این کشورها به اتحادیه اروپا کوتاه نخواهد بود و کلیه قوانین این کشورها باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرند.