سرهی گایدای، فرماندار استان لوهانسک اوکراین که شهر سیورودونتسک، میدان اصلی نبرد در شرق، در آن واقع شده، گفت نیروهای اوکراینی پس از بازپس‌گیری نیمی از شهر، مواضع خود را حفظ کرده‌اند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهوری اوکراین روز گذشته، یکشنبه ۱۵ خرداد / ۵ ژوئن گفت به لیسیچانسک، در جنوب سیویرودونتسک و سولدار سفر کرده است؛ سفرهایی که از آغاز تهاجم روسیه در ۵ اسفند / ۲۴ فوریه به نزدیک‌ترین مکان‌های خط مقدم جنگ محسوب می‌شود.

زلنسکی در ویدئویی که یکشنبه شب منتشر شد به سربازان اوکراینی گفت:

«آن‌چه که همه شما سزاوار آن هستید پیروزی است – این مهم‌ترین چیز است. اما نه به هر قیمتی.»

لیسیچانسک و سیورودونتسک در لوهانسک و سولدار در منطقه دونتسک قرار دارند. هر دو منطقه، دونباس، منطقه صنعتی اوکراین را تشکیل می‌دهند که روسیه مدعی است در حال «آزادسازی» آن است.

در حمله به کی‌یف، یک نفر زخمی شد، اما گزارشی از کشته شدن احتمالی افراد منتشر نشده است. پس از حمله روسیه به دو منطقه دورافتاده در روز یکشنبه، دود تیره‌ای از کیلومترها دورتر دیده می‌شد.

اوکراین گفت این حمله به تعمیرگاه واگن راه‌آهن اصابت کرده است، در حالی که مسکو گفت انبارهای تسلیحات ارسال‌شده از سوی کشورهای اروپای شرقی به اوکراین را منهدم کرده است.

اُلکساندر کامیشین، مدیر راه‌آهن اوکراین تأیید کرد که چهار موشک به تأسیسات تعمیر واگن‌ها در دارنیتسیا واقع در شرق کی‌یف اصابت کرده است، اما گفت هیچ سلاح نظامی در این مکان وجود ندارد.

این حمله یادآور جنگ در کی‌یف در ماه مارس گذشته بود. نیروهای روسی سپس از حومه کی‌یف بیرون رانده شدند و زندگی عادی تا حد زیادی به پایتخت اوکراین بازگشت.

میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس جمهوری اوکراین در توییتر نوشت:

«حملات موشکی به کی‌یف فقط یک هدف دارد – کشتن هر چه بیشتر.»

اوکراین گفت روسیه حمله به کی‌یف را با استفاده از موشک‌های دوربرد پرتاب‌شده از سامانه‌های سنگینی انجام داده است که  تا فاصله دریای خزر دور هستند.

اپراتور انرژی اتمی اوکراین اعلام کرد که یک موشک کروز روسی بر فراز دومین نیروگاه هسته‌ای این کشور «به شدت در سطح پایین» پرواز کرده است.

حمله روز یکشنبه نخستین حمله بزرگ به کی‌یف از اواخر آوریل بود که یک روزنامه‌نگار را کشت.

روسیه به‌تازگی نیروهای خود را بر خطوط مقدم در شرق و جنوب متمرکز کرده است، اگرچه گاهی به نقاط دیگری نیز حمله می‌کند که آن را کارزاری برای تخریب زیرساخت‌های نظامی اوکراین و مسدود کردن ارسال تسلیحات غربی می‌خواند.

خبرگزاری تاس روز یکشنبه گزارش داد، پوتین به غرب هشدار داد که اگر آمریکا به اوکراین موشک‌های دوربرد بدهد، روسیه به اهداف جدیدی حمله خواهد کرد.

ایالات متحده هفته گذشته اعلام کرد که سامانه‌های موشکی جدید و پیشرفته میان‌برد را به اوکراین خواهد فرستاد.

پوتین در مصاحبه‌ای با تلویزیون دولتی روسیه گفت موشک‌هایی که واشنگتن تاکنون وعده داده با تسلیحات دوران شوروی که اوکراین از قبل داشت قابل مقایسه است.

او گفت اگر واشنگتن موشک‌های دوربردتر تحویل دهد، «ما به اهدافی که هنوز هدف قرار نداده‌ایم، حمله خواهیم کرد». او تاثیر پهپادهای غربی را رد کرد و گفت روسیه به‌راحتی آن‌ها را نابود می‌کند.

بریتانیا سامانه‌های موشکی دوربرد به اوکراین می‌دهد

با وجود هشدارهای پوتین، بریتانیا نیز می‌خواهد سامانه‌های موشکی دوربرد در اختیار اوکراین قرار دهد. وزارت دفاع بریتانیا اعلام کرد که در مورد تحویل سامانه موشک‌انداز چندگانه (MLRS) ساخت آمریکا به اوکراین از نزدیک با دولت آمریکا هماهنگ شده است.

وزارت دفاع بریتانیا تأکید کرد که تحویل برنامه‌ریزی‌شده موشک‌انداز‌های چندگانه ام۲۷۰ به معنای «افزایش قابل توجه توانایی‌های ارتش اوکراین» است. این سامانه تسلیحاتی می‌تواند اهدافی را تا فاصله ۸۰ کیلومتری با موشک‌های هدایت‌شونده دقیق مورد حمله قرار دهد.

بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا در بیانیه‌ای گفت موشک‌اندازهای قدرتمند به نیروهای مسلح اوکراین این امکان را می‌دهد تا بهتر از خود در برابر توپخانه‌های دوربرد روسیه دفاع کنند. سربازان اوکراینی باید برای استفاده از سامانه تسلیحاتی جدید در بریتانیا آموزش ببینند.

ایالات متحده هفته گذشته اعلام کرد که سامانه توپخانه‌ای سیار HIMARS خود را در اختیار اوکراین قرار خواهد داد که می‌تواند چندین موشک هدایت‌شونده دقیق را به‌طور همزمان پرتاب کند و از نظر برد و دقت از سیستم‌های تسلیحاتی قبلی اوکراین پیشرفته‌تر است. به گفته کارشناسان نظامی، برد آن تا ۸۰ کیلومتر کمی بیشتر از سامانه‌های مشابه روسی است و به نیروهای کی‌یف این امکان را می‌دهد توپخانه‌های دشمن را از فاصله دور مورد حمله قرار دهند.

جو بایدن، رئیس‌ جمهوری آمریکا، تحویل سامانه‌های موشکی با برد دور‌تر را به‌رغم درخواست‌های کی‌یف رد کرده بود.

ادامه درگیری‌ها در سیویرودونتسک

وزارت دفاع بریتانیا در توییتر خود اعلام کرده است که درگیری‌های شدید در سیویردونتسک ادامه دارد و نیروهای روسی در حال پیشروی به سمت اسلوویانسک هستند.

سرهی گایدای، فرماندار لوهانسک پیشتر گفته بود که نیروهای اوکراینی به عقب راندن روس‌ها از سیویرودونتسک، در ۸۵ کیلومتری شرق اسلوویانسک ادامه می‌دهند.

این ادعاها را نمی‌توان به‌طور مستقل تأیید کرد. هر دو طرف می‌گویند تلفات زیادی در سیورودونتسک به طرف مقابل وارد کرده‌اند.

گایدای امروز دوشنبه ۱۶ خرداد / ۶ ژوئن گفت در لیسیچانسک، نیروهای روسی به یک نانوایی و چندین ساختمان اداری و مسکونی شلیک کردند و یک غیرنظامی زخمی شده است.

او افزود تخلیه افراد از بخش تحت کنترل اوکراین در استان لوهانسک روز یکشنبه از سر گرفته شد و ۹۸ نفر از این منطقه خارج شدند.

یک روزنامه‌نگار رسانه‌های دولتی روسیه روز یکشنبه گفت ژنرال رومن کوتوزوف در شرق اوکراین کشته شده است و این به مجموعه تلفات نظامیان بلندپایه مسکو می‌افزاید.

رومن استاروویت، فرماندار منطقه کورسک غربی روسیه گفت اوکراین صبح دوشنبه به روستای مرزی تیوتکینو حمله کرد و یک پل و برخی مغازه‌ها را هدف قرار داد. هنوز گزارشی از تلفات جانی منتشر نشده است.

ارتش اوکراین گزارش داد که نیروهای این کشور روز یکشنبه هفت حمله را در مناطق دونتسک و لوهانسک دفع، چهار تانک را منهدم و یک هلیکوپتر جنگی را سرنگون کردند.

ستاد کل ارتش اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که نیروهای روسی در حال انجام «حمله‌های شدید توپخانه‌ای و خمپاره‌ای» به مواضع اوکراینی‌ها در منطقه خارکف (خارکیف) در دونتسک هستند.

این گزارش می‌گوید روسیه زیرساخت‌های غیرنظامی را در چندین شهر هدف قرار داده است. مسکو هدف قرار دادن غیرنظامیان را تکذیب می‌کند.