ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در یک سفر ظاهراً اعلام نشده ۱۱ روز بعد از فاجعه متروپل و دو روز بعد از سرکوب اعتراضات مردمی در آبادان و سایر شهرهای استان و برخی دیگر از شهرهای ایران وارد آبادان شد. نماینده ولی فقیه و فرمانده ولیعصر خوزستان، استاندار و فرماندار آبادان رئیسی را همراهی می‌کنند.

برج‌های دوقلوی متروپل، یک پروژه ساختمان‌سازی هلدینگ عبدالباقی واقع در خیابان امیری آبادان است. ظهر روز دوشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۱ بخشی از برج متروپل بر اثر شکست سازه‌ای فروریخت. در این حادثه ده‌ها نفر کشته و مجروح شدند. پیش‌بینی می‌شود تعدادی همچنان زیر آوار باشند. گفته می‌شود یکی از نزدیکان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و نماینده خامنه‌ای در این شورا حسین عبدالباقی، مالک ساختمان را به شهرداری آبادان معرفی کرده و شهرداری هم در این پروژه ذی‌نفع بوده است.

در اعتراض به رانت‌خواری و فساد در جمهوری اسلامی که فاجعه متروپل تنها نمودی از آن است، به مدت ۹ روز مردم آبادان و سایر شهرها با برگزاری مراسم عزاداری و تجمعات اعتراضی نارضایتی خود از فساد و سوءمدیریت در جمهوری اسلامی را اعلام کردند. این اعتراضات سرکوب شد.

برخورد «عبرت‌آموز» با خاطیان، مهم‌ترین اقدام دولت یا وظیفه دستگاه قضایی؟

به گزارش تسنیم، ابراهیم رئیسی صبح جمعه در بدو ورود به آبادان با حضور در خیابان امیرکبیر این شهر از محل حادثه و روند آواربرداری از ساختمان متروپل بازدید کرد. رئیس دولت سیزدهم در جلسه شورای اداری آبادان با بیان اینکه ‌مردم به حق انتظار دارند به روابط ناسالم و فسادهای صورت گرفته منجر به حادثه متروپل معترض شوند گفت:

«خاطیان بدانند که گذر زمان آنها را از مسئولیت و پاسخگویی مبرا نخواهد کرد.»

پژوهشکده مهندسی سازه پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، سه دلیل اصلی فروریختن این مجتمع را عدم توجه به رعایت سیستم‌های مهندسی، عدم توجه سازندگان به هشدارهای مهندسان ناظر و بی‌توجهی شهرداری آبادان به این هشدارها اعلام کرده است. رئیسی گفت:

«این وضعیت حق مردم این خطه نیست. تا روزی که مشکلات آبادان حل شود مدام به خوزستان سفر خواهم کرد.»

سپس رئیسی در دیدار با خانواده‌ای که چهار عضو خود را در این فاجعه از دست داده است گفت:

«برخورد عبرت آموز با عوامل خاطی مهم‌ترین اقدام دولت است و دولت اغماضی در این امر ندارد. از مسئولان می‌خواهم با نظارت دقیق ساختمان‌های ناایمن و بررسی شرایط آن‌ها نگذارند اگر ساختمانی ناایمن است مردم در آن ساکن شوند.»

تاکنون بنا بر آمار رسمی ۳۷ نفر کشته و ۳۷ نفر مصدوم شده‌اند. اما به این آمار نمی‌توان اعتماد کرد. در هر شیفت کاری برای ساختن برج متروپل، ۱۰۸ کارگر کار ساختمانی می‌کردند و این تعداد کارگر قاعدتا هنگام فرو ریختن این ساختمان، در محل بوده‌اند. اغلب آن‌ها هم از بیمه برخوردار نیستند و از وضع بازماندگانشان اطلاعی در دست نیست.  

 تصویر منتشر شده از یکی از ستون‌های ساختمان متروپل آبادان که گفته می‌شود متعلق به فرد جوشکاری است که برای تعمیر آن فراخوانده شده، نشان می‌دهد پلیت‌های تقویتی ستون دچار جداشدگی و پخش‌شدگی کامل شده که او را مامور جوش دادن آن می‌کنند. علی بیت‌اللهی، رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تایید اصالت تصویر گفته بود که تحمیل بار بیش از حد ناشی از ساخت پنج طبقه‌ اضافی در ساختمان متروپل منجر به خمیدگی و کمانش ستون‌ها و سقف‌ها شده است.

رئیسی قبل از سفر به آبادان در استان آذربایجان شرقی گفته بود از مشکلات جامعه مطلع است.