سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ۲ ژوئن/۱۲ خرداد اعلام کرد که طرفهای درگیر در یمن با تمدید آتشبس سراسری برای دو ماه دیگر موافقت کردهاند.
هانس گروندبرگ، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن در بیانیهای گفت: «من از طرفین برای برداشتن این گامها و موافقت با تمدید آتش بس قدردانی میکنم. آتش بس نشاندهنده تغییر قابل توجهی در مسیر جنگ است و با تصمیمگیری شجاعانه دو طرف و مسئولیتپذیریشان به دست آمده است.»
آتش بس بین دولت به رسمیت شناخته شده بینالمللی یمن و شورشیان حوثی برای اولین بار در ۲ آوریل مصادف با روز نخست ماه رمضان اجرایی شد. آن آتشبس که ۱۱ ساعت پیش از پایانش تمدید شد اولین آتشبس سراسری در هشت سال جنگ داخلی در یمن بود.
سازمان ملل در هفتههای گذشته تلاش فراوانی برای متقاعد کردن طرفین برای تمدید آتشبس انجام داده بود. تا صبح روز پنجشنبه یعنی ساعاتی پیش از پایان آتشبس نخست، هنوز حصول توافق دشوار به نظر میرسید ولی گویا دور آخر مذاکرات توانسته دیدگاه طرفین را به هم نزدیک کند.
نماینده سازمان ملل در امور یمن میگوید او متعهد است که به میانجیگری مذاکرات بین طرفهای درگیر برای اطمینان از تحکیم آتشبس جدید و در نهایت دستیابی به یک راهحل سیاسی برای پایان دادن به درگیری ادامه دهد.
مفاد آتش بس اولیه شامل بازگشایی جادههای اطراف تعز، برقراری دو پرواز تجاری در هفته بین صنعا و اردن و مصر و همچنین اجازه ورود ۱۸ کشتی حامل سوخت به بندر حدیده بود. هر دو شهر صنعا و حدیده را حوثیها کنترل میکنند.
هنوز مشخص نیست که تمدید آتشبس با چه شروطی انجام شده است و تعهدات هر طرف چیست.
در جریان آتش بس که از اوایل آوریل آغاز شد، جنگ زمینی، حملات هوایی و بمباران مواضع طرفین کاهش یافت و حوثیها هم حملات برون مرزی خود را به عربستان سعودی و امارات متحده عربی، دو ستون ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، متوقف کردند.
جنگ یمن در سال ۲۰۱۴ زمانی که شورشیان حوثی مورد حمایت ایران از مناطق تحت محاصره شمالی خودخارج شدند و صنعا را تصرف کردند شعلهور شد. حوثیها دولت شناخته شده بین المللی را مجبور به فرار از کشور کردند و این دولت هم که دستنشانده ریاض بود به عربستان رفت. سعودیها نیز در سال ۲۰۱۵ یک ائتلاف متشکل از چند کشور همپیمانشان شکل دادند و با بهانه بازگرداندن دولت قانونی در یمن، وارد معرکه جنگ شدند.
جنگ یمن که اکنون وارد هشتمین سال خود شده است به عنوان جنگ نیابتی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی در نظر گرفته میشود. عربستان میگوید اجازه نخواهد داد شورشیان حوثی که وابسته به سپاه قدس هستند کشور همسایهشان را در کنترل خود بگیرند. از دیگر سو شورشیان حوثی نیز میگویند با دولت دستنشانده ریاض خواهند جنگید و اجازه نخواهند داد این کشور بیش از این در مقدرات یمن دخالت کند.
یمن به دلیل آنکه در جنوب ورودی دریای سرخ به اقیانوس هند (تنگه بابالمندب) را در کنترل دارد، کشوری استراتژیک برای ایران، عربستان، اسرائیل، مصر و دیگر کشورهای شمالشرق آفریقا است. در جریان جنگ یمن تاکنون بیش از ۱۵۰ هزار نفر کشته شدهاند و یمن با یکی از بدترین بحرانهای انسانی در جهان مواجه شده است.