خبرگزاریهای پاکستان روز سهشنبه ۳ خرداد/۲۴ مه از قتل «ناموسی» دو خواهر با تابعیت دوگانه پاکستانی-اسپانیایی خبر دادند.
طبق گزارشهای منتشر شده حسن اورنگ زیب و عتیق حنیف با همکاری جمعی از مردان خانواده، انیسه عباس ۲۴ ساله و اروج عباس ۲۱ ساله را روز جمعه پس از کشاندن به شهر گجرات در شرق این کشور، به همراه مادرشان عذرا بی بی خفه کرده و سپس به ضرب گلوله به قتل رساندهاند.
گفته میشود هر دو خواهر سال گذشته به اجبار به پاکستان برگردانده شده و به ازدواج اقوامشان درآمده بودند. آنها از بدو ورود به پاکستان برای درخواست ویزای همسر از اسپانیا، تحت فشار قرار داشتند.
با اینحال به خاطر خودداری از ثبت درخواست ویزا و داشتن قصد جدایی و بازگشت به اسپانیا به قتل رسیدند.
محمد اختر، افسر پلیس پاکستان به خبرنگاران گفت که تحقیقات تأیید میکند که هر دو خواهر به نام «ناموس» کشته شدهاند.
او افزود حسن اورنگ زیب و عتیق حنیف شوهران مقتولان، عموی آنها و برادرشان دستگیر شده و به قتل اعتراف کردهاند. دو مرد دیگر در ارتباط با این حمله دستگیر شده اند که نسبت آنها ذکر نشده است.
سمر مینالله، یکی از فعالان حقوق بشر پاکستان در این زمینه گفت:
«با مورد دیگری از قتل وحشیانه دختران بیگناه مواجهیم. این دختران در فرهنگ دیگری بزرگ شدهاند که برای حقوق اولیه بشر ارزش قائل است، اما خانوادههایشان با آنها مانند اشیای بیجان رفتار میکنند.»
طبق گزارشها بسیاری از والدینی که دارای تابعیت مضاعف هستند، دختران خود را برای تضمین ویزای اقوامشان در پاکستان به ازدواج فامیلی مجبور میکنند. دولت بریتانیا در سال ۲۰۲۰ گزارشی را منتشر کرد که نشان میدهد تقریباً ۴۰ درصد از موارد مربوط به انتقال شهروندان بریتانیایی به پاکستان برای ازدواج، بر خلاف میل آنها انجام شده است.
براساس گزارش روزنامه گاردین، در سال ۲۰۱۶ سامیه شهید، آرایشگر پاکستانی بریتانیایی اهل برادفورد در شمال انگلستان، پس از ازدواج با مردی از خارج از خانواده، هنگامی که به منطقه جلوم بازگشت، مورد تجاوز قرار گرفت و کشته شد. او قبلاً شوهر اولش را که پسر عمویش بود و در روستایی در پاکستان سکونت داشت، ترک کرده بود. شوهر سابق و پدر این زن به جرم قتل او دستگیر شدند اما شش سال بعد، این پرونده هنوز بسته نشده است.
در پاکستان هم با وجود تغییر نسبی قوانین مرتبط با زنکشی به بهانه ناموس در پاکستان، هرسال صدها زن بهدست اعضای خانوادهشان به قتل میرسند. در غالب موارد زنکشی، مردان خانواده جان زنان را تنها به خاطر مخالفت با هنجارهای محافظهکارانه و مردسالارانه اعم از درخواست جدایی یا تن ندادن به هنجارهای مرتبط با زندگی جنسیشان میگیرند.
یکی از مشهورترین پروندههای زنکشی به بهانه ناموس قتل قندیل بلوچ، معروف به «کیم کارداشیان پاکستان» توسط برادرش وسیم عظیم است که خشم ملی را در این کشور برانگیخت. پس از این قتل فعالان حقوق زنان با تکیه بر افکار عمومی خواستار تغییر در قانون شدند.
وسیم عظیم به حبس ابد محکوم شد اما در فوریه سال جاری میلادی دادگاه با عفو والدینش او را تبرئه کرد.
بر پایه گزارش کمیسیون حقوق بشر پاکستان، تنها در سال ۲۰۲۱، بیش از ۴۷۰ مورد قتلهای «ناموسی» در این کشور گزارش شده است که کمتر از ارقام واقعی برآورد میشود.