سربازانی که همچنان در آخرین سنگر باقیمانده در ماریوپل مقاومت میکردند، روز دوشنبه ۱۶ مه کار تخلیه کارخانه ذوب آهن این شهر را آغاز کردند.
مجتمع صنعتی فولادسازی آزوفستال در بندر ماریوپل هفتهها در محاصره نیروهای روسی بود و بمباران برای تخریب تونلها و پناهگاههای زیرزمینی در مجتمع آزوفستال ادامه داشت.
به گفته مقامهای وزارت دفاع اوکراین، ۵۳ سرباز زخمی از مجتمع فولادسازی آزوفستال به شهر نوواآزوفسک در ۳۲ کیلومتری شرق کارخانه منتقل شدهاند.
شهر نوواآزوفسک در کنترل روسیه است.
۲۱۱ نفر دیگر به شهر یلهناوکا انتقال داده شدهاند. این شهر هم در کنترل جداییطلبان اوکراین است که توسط روسیه حمایت میشوند.
به گفته معاون وزیر دفاع روسیه تمامی سربازان و افراد تخلیه شده قرار است در جریان تبادل زندانی با روسیه به اوکراین بازگردانده شوند.
خبرنگاران رویترز در محل تایید کردهاند که پنج اتوبوس که سربازان را حمل میکردند اواخر وقت دوشنبه از آزوفستال وارد نوواآزوفسک شدند. برخی از این سربازان زخمی بودند و با برانکار از اتوبوس خارج میشدند.
گفته میشود که حدود ۶۰۰ سرباز همچنان در داخل کارخانه فولاد، آخرین سنگر ماریوپل مقاومت میکردند.
ولودیمیر زلینسکی رئیس جمهوری اوکراین شامگاه دوشنبه در پیامی گفت:
«ما امیدواریم جان افرادمان را نجات دهیم. در میان آنها برخی بشدت زخمی شدهاند و درمان خواهند شد. اوکراین قهرمانانش را زنده میخواهد.»
ارتش اوکراین میگوید «به فرماندهان واحد مستقر در آزوفستال دستور داده که جان پرسنل را نجات دهند و سربازان ماموریت رزمی خود را انجام دادهاند.»
به گفته ارتش تلاش برای نجات باقی سربازان همچنان در جریان است، اما اعلام نشده که چه تعداد سرباز هنوز در کارخانه باقی ماندهاند.
سربازان اوکراینی میگویند که ۸۲ روز در آزوفستال مقاومت کردند و به این وسیله برای بقیه اوکراین برای نبرد با روسیه و اطمینان یافتن از ارسال سلاحهای غرب زمان خریدند.
پس از تصرف ماریوپل توسط نیروهای روسیه اینک از شهر جز ویرانهای باقی نمانده است. هزاران نفر از مردم شهر کشته شدهاند.
در ماه آوریل، در حالی که نیروهای روسی بهدنبال تصرف کامل ماریوپل بودند، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه از نیروهایش خواسته بود این شهر را چنان مسدود کنند «که حتی یک مگس از آن عبور نکند».
در همین حال ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز دوشنبه لحنش در مورد تهدید علیه سوئد و فنلاند درصورت پیوستن به ناتو را نرمتر کرد.
پوتین گفت:
«در رابطه با توسعه (ناتو) ، از جمله اعضای جدید آن فنلاند و سوئد، روسیه مشکلی با این دور کشور ندارد. از این نظر به واسطه پیوستن این کشورها هیچ تهدید فوری متوجه روسیه نیست.»
سالهاست که پوتین توسعه ناتو را تهدیدی مستقیم علیه امنیت روسیه تلقی کرده و تهدید به تلافی میکند. اظهار نظر اخیر پوتین به نوعی تغییر موضع به حساب میآید.
سوئد روز دوشنبه -یک هفته پس از فنلاند- خبر داد که قصد دارد برای پیوستن به ناتو تقاضا دهد.