به گزارش شبکه الجزیره در اثر هجوم ریزگردها برای هفتمین بار در طی فقط یک ماه، لایه‌ای از غبار به شکل ابرهای تیره نارنجی آسمان بغداد و نجف را تیره و تار کردند. سیف البدر، سخنگوی وزارت بهداشت  در بیانیه‌ای گفت:

«یک مورد مرگ در بغداد ثبت شده است و تا پایان پنجشنبه ( ۵ مه/۱۵ اردیبهشت) بیش از  ۵۰۰۰ نفر به بیمارستان‌ها مراجعه کرده‌اند.»

بنا بر بیانیه وزارت بهداشت عراق کسانی که از بیماری‌های تنفسی برای مثال آسم رنج می‌بردند و همچنین سالمندان و افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی تحت تأثیر هجوم ریزگردها و آلودگی هوا در عراق قرار گرفته بودند.

 سخنگوی وزارت بهداشت عراق گفت اکثر کسانی که بیمارستان‌ها مراجعه کرده بودند، به‌طور سرپایی درمان شدند.

در پی فرسایش خاک، خشکسالی‌های شدید ناشی از تغییرات آب و هوایی، با افزایش میانگین دما و کاهش شدید بارندگی، طوفان‌های گرد و غبار در سال‌های اخیر به طور چشمگیری در عراق افزایش یافته است. همچنین زمینه را برای گسترش باکتری‌ها و ویروس‌ها و همچنین آفت‌کش‌ها و سایر سموم فراهم می‌کند.

الجزیره می‌نویسد ساکنان شش استان از ۱۸ استان عراق، از جمله بغداد و مناطق وسیعی از استان الانبار، روز پنجشنبه با ابر غلیظی که آسمان را پوشانده بود، از خواب بیدار شدند.

خبرگزاری رسمی عراق گزارش داد که مقامات استان‌های الانبار و کرکوک در شمال پایتخت از مردم خواسته‌ بودند منازل خود را ترک نکنند.

انس قیس، یک مقام بهداشتی به خبرگزاری رسمی عراق گفت که بیمارستان‌ها در استان الانبار بیش از ۷۰۰ بیمار مبتلا به مشکلات تنفسی را پذیرفته‌اند.

این خبرگزاری افزود که استان مرکزی صلاح‌الدین بیش از ۳۰۰ مورد از مراجعه به بیمارستان‌ها را گزارش کرده، در حالی که دیوانیه و استان نجف در جنوب بغداد هر کدام حدود ۱۰۰ مورد مراجعه را ثبت کردند.

یک مقام در فرودگاه بغداد که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت پروازهایی که قرار بود صبح پنجشنبه انجام شوند به تعویق افتادند.

تغییرات آب و هوایی در عراق

انتظار می‌رود که طوفان‌ها با سرعت گرفتن روند تغییرات آب و هوایی شدیدتر شوند زیرا بیابان‌زایی با افزایش درجه هوا و بارندگی‌های نامنظم سریع‌تر اتفاق می‌افتد.

عراق نفت‌خیز، علی‌رغم دو رود بزرگ دجله و فرات، یکی از پنج کشور جهان است که در برابر تغییرات آب و هوایی و بیابان‌زایی آسیب‌پذیرتر هستند.

دانشمندان می‌گویند تغییرات آب و هوایی خشکسالی را تشدید می‌کند و شدت و فراوانی آن به نوبه خود امنیت غذایی را تهدید می‌کند.کارشناسان گفته‌اند که این عوامل تهدیدی برای ایجاد فجایع و بحران‌های اجتماعی و اقتصادی برای عراق به‌عنوان یک کشور آسیب دیده از جنگ است.

 نوامبر ۲۰۲۱ بانک جهانی هشدار داد که عراق با ۴۱ میلیون نفر جمعیت ممکن است تا سال ۲۰۵۰ به دلیل تغییرات اقلیمی، ۲۰ درصد کاهش منابع آب را تجربه کند. سازمان ملل می‌گوید حدود یک سوم جمعیت عراق اکنون در فقر زندگی می‌کنند.

اثرات کاهش بارندگی با کاهش سطح دجله و فرات به‌دلیل سدهای بالادست در همسایگی ایران و ترکیه تشدید شده است.

در آوریل/ اوایل اردیبهشت، یک مقام دولتی هشدار داد که عراق ممکن است در دهه‌های آینده با «۲۷۲ روز گرد و غبار» در سال روبه‌رو شود.

عزام الواش، رئیس سازمان غیرانتفاعی «طبیعت» عراق، هشدار داد که تغییرات آب و هوا به تنهایی بیانگر «همه تصویر» نیستند. الگوهای کشت نامناسب و  سوءمدیریت منابع آب به مشکلات دامن زده است. او گفت:

«تغییرات اقلیمی به بهانه‌ای بسیار مناسب برای مسئولان برای اجتناب از مسئولیت عدم اقدام در ۲۰ تا ۴۰ سال گذشته تبدیل شده است.»

الواش گفت بیابان‌زایی ناشی از شیوه‌های قدیمی آبیاری که قدمت آن به دوران سومری می‌رسد و افزایش شوری آب نیز از عوامل موثر در بحران اقلیمی است.

این بحران در ایران هم وجود دارد. در روزهای گذشته در هفته جاری استان خوزستان نیز درگیر پدیده ریزگردها بود. مسئولان بهداشتی استان خوزستان اعلام کرده‌اند که تنها در روز پنجشنبه بیش از ۵۰۰ نفر که از آسم و بیماری‌های قلبی رنج می‌بردند به بیمارستان‌های استان مراجعه کرده‌اند.