سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دوشنبه شب ۵ اردیبهشت / ۲۵ آوریل در مصاحبه با تلویزیون دولتی روسیه، در مورد اهمیت پرهیز از وقوع جنگ جهانی سوم و خطر جنگ هستهای سخن گفت. او گفت:
«نمیخواهم این خطرات را بهشکل مصنوعی بالا ببرم. خیلیها چنین میخواهند. خطر جدی است، واقعی است، و ما نباید آن را دستکم بگیریم.»
دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین هشدار روسیه را نشانه ضعف این کشور در جنگ با اوکراین دانست. او پس از مصاحبه لاوروف در توییتر نوشت روسیه «آخرین امید خود برای ترساندن جهان در حمایت از اوکراین» را از دست داده است و این به معنای آن است که مسکو شکست را احساس میکند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز یکشنبه در جریان سفر به کییف وعده کمک نظامی بیشتر به اوکراین را دادند.
وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه از فروش ۱۶۵ میلیون دلار مهمات به اوکراین خبر داد. پنتاگون گفت این بسته میتواند شامل ادوات توپخانهای هویتزر، تانک و نارنجکانداز باشد. آمریکا همچنین بیش از ۳۰۰ میلیون دلار کمک به این کشور برای تأمین تسلیحات از بازارهای جهانی در نظر گرفت.
سفیر مسکو در واشنگتن به ایالات متحده گفت محمولههای نظامی را متوقف کند و هشدار داد که سلاحهای غربی جنگ را شعلهور میکنند.
در آلمان نیز بهرغم تردید دولت فدرال در ارسال سلاحهای سنگین به اوکراین، صبح سهشنبه ۶ اردیبهشت / ۲۶ آوریل اعلام شد که با ارسال سلاحهای سنگین، از جمله تحویل ۸۸ تانک جنگی اصلی لئوپارد موافقت شده است.
سرگئی لاوروف شب گذشته گفت:
«ناتو در واقع بهشکل نیابتی درگیر جنگ با روسیه است و طرف نیابتی خود را مسلح میکند. پس سلاح این نیابتی یک هدف مشروع است… جنگ، جنگ است.»
او افزود:
«این تسلیحات هدف قانونی نیروهای روسی در عملیات خود در اوکراین خواهد بود. انبارها، از جمله در غرب اوکراین، چندین بار هدف نیروهای ما قرار داشتهاند.»
مسکو اقدام نظامی خود را «عملیات ویژه» برای خلع سلاح اوکراین و محافظت در برابر فاشیستها میخواند. اوکراین و غرب میگویند این بهانهای نادرست برای جنگی تجاوزکارانه از سوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه است.
مقامهای آمریکایی اعلام کردهاند که ایالات متحده قرار است این هفته میزبان گردهمایی نمایندگان بیش از ۴۰ کشور برای گفتوگوهای دفاعی در مورد جنگ اوکراین باشد که بر تسلیح بیشتر کییف متمرکز خواهد بود.
حملات جدید روسیه
صبح سهشنبه اوکراین از کشتهها و مجروحان تازه پس از حملات جدید روسیه به چندین منطقه این کشور خبر داد.
شرکت راه آهن دولتی اوکراین در کانال خبری تلگرام اعلام کرد که بر اثر گلولهباران پنج ایستگاه راه آهن یک کارگر راه آهن کشته و چهار نفر دیگر زخمی شدند.
وزارت دفاع روسیه پیشتر اعلام کرده بود که موشکهای این کشور شش تأسیسات راهآهن اوکراین را که از آنها برای تحویل تسلیحات خارجی به نیروهای اوکراینی در منطقه دونباس استفاده میشد، منهدم کردند.
اوله سینیهوبوف، فرماندار خارکف (خارکیف) در شبکه تلگرام گفت در این منطقه روز دوشنبه بر اثر گلولهباران روسیه چهار نفر کشته و پنج نفر زخمی شدند. چهار غیرنظامی دیگر در شهر خارکف (خارکیف) زخمی شدند. یک خانه ۱۲ طبقهای نیز آتش گرفت و دو طبقه آن بهطور کامل سوخت.
گلولهباران در منطقه «سومی» در شمال شرق اوکراین نیز گزارش شده است. دمیترو ژیویتسکی، فرماندار این منطقه گفت این حمله از خاک روسیه به شهر بیلوپیلیا انجام شده اما هیچ تلفات یا خسارتی بر جا نگذاشته است.
الکساندر ویلکول، فرمانده ارتش محلی شهر کریفیی ریه، زادگاه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، نیز در تلگرام نوشت گلولهباران در این شهر نیز «بهشکل قابل توجهی» تشدید شده است.
واحدهای روسی همچنین تلاش کردند از خط دفاعی که هنوز در منطقه خرسون مستقر است عبور کنند اما موفق نشدهاند. با این حال، شمار پناهجویان منطقه خرسون افزایش یافته است.
ویاچسلاو گلادکوف، فرماندار استان بلگورود روسیه نیز گفت اوکراین به دو روستای این منطقه شلیک کرده و در این حمله دستکم دو نفر زخمی شدهاند.
بهگفته وزارت دفاع بریتانیا، روسیه احتمالاً سعی خواهد کرد مواضع امنیتی در شرق اوکراین را محاصره کند. در زاپروژیا، نیروهای اوکراینی خود را برای حمله روسها آماده میکنند. براساس گزارشهای بریتانیا، نبردهای شدیدی در جنوب شهر ایزیوم، واقع در استان خارکف (خارکیف) جریان داشت و نیروهای روسی سعی داشتند به سمت شهرهای اسلوویانسک و کراماتورسک پیشروی کنند. همچنین گزارشهایی مبنی بر سقوط شهر کرمینا منتشر شده است.
الکسی آرستویچ، دستیار رئیس جمهوری اوکراین گفت نیروهای روسی روز دوشنبه به بمباران و گلولهباران کارخانه بزرگ فولاد آزوفستال در ماریوپل ادامه دادند. این کارخانه همچنان در محاصره است.
مسکو همچنین گفت در حال باز کردن گذرگاهی برای خروج غیرنظامیان از کارخانه است، اما کییف میگوید هیچ توافقی حاصل نشده است.
طرح اتحادیه اروپا: استقلال از انرژی روسیه تا سال ۲۰۲۷
اتحادیه اروپا میخواهد تا پایان سال ۲۰۲۷ از گاز و نفت روسیه مستقل شود. به گفته پائولو جنتیلونی، کمیسر اقتصادی اتحادیه اروپا، این اتحادیه در نظر دارد تا پایان سال دو سوم از وابستگی خود به نفت و گاز روسیه را کاهش دهد و تا پایان سال ۲۰۲۷ در این زمینه کاملاً مستقل شود. جنتیلونی همچنین اعلام کرد که اتحادیه اروپا انتظارات خود برای رشد اقتصادی در سال جاری را کاهش داده است. با این حال، هنوز خیلی زود است که گفته شود این کاهش رشد به رکود نیز منجر خواهد شد یا خیر.
حذف تعرفه کالاهای اوکراینی در بریتانیا ـ اخراج دیپلماتهای آلمانی از مسکو
بریتانیا همچنین اعلام کرد که تمامی تعرفههای کالاهایی که از اوکراین به این کشور وارد میشوند براساس یک قرارداد تجارت آزاد حذف خواهند شد.
بریتانیا گفته است آمبولانسهای جدید، ماشینهای آتش نشانی، تجهیزات پزشکی و بودجه برای کارمندان بخش بهداشتی برای کمک به خدمات اورژانس اوکراین ارسال خواهد کرد.
از سوی دیگر پس از اخراج ۴۰ دیپلمات روسی از برلین، وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که ۴۰ کارمند دیپلماتیک آلمان در مسکو را اخراج کرده است.
لندن: برداشت غلات در اوکراین ۲۰ درصد کاهش یافت
حمله روسیه به اوکراین بهطور قابل توجهی کشاورزی در اوکراین را مختل کرد. وزارت دفاع بریتانیا در بهروز رسانی اطلاعات روزانه خود اعلام کرد که انتظار میرود برداشت غلات در اوکراین امسال حدود ۲۰ درصد کمتر از سال ۲۰۲۱ باشد و کاهش عرضه غلات از اوکراین فشارهای تورمی و افزایش قیمت جهانی غلات را در پی خواهد شد.
در همین زمینه، برنامه جهانی غذا خواستار باز نگه داشتن مسیرهای تجاری غلات از اوکراین شد. مارتین فریک، مدیر دفتر آلمان برنامه جهانی غذای سازمان ملل گفت:
«با وجود جنگ، اوکراین احتمالاً امسال دوباره قادر به رشد و برداشت گندم خواهد بود، حتی اگر نصف مقدار معمول باشد.»
بهگفته فریک این برای تأمین غذایی مردم جهان بهویژه در آفریقا و خاورمیانه بسیار مهم است. او افزود برنامه جهانی غذا خواستار آن است که مسیرهای تجارت غلات با وجود جنگ اوکراین باز بماند.
اوکراین یکی از مهمترین صادرکنندگان غلات در جهان است. به دلیل حمله نظامی روسیه به این کشور، مسیر دریایی بهویژه برای صادرات مقادیر زیادی غلات مسدود شده است. قیمتها در بازار جهانی نیز افزایش چشمگیری داشتهاند.
با توجه باینکه 40 کشور به رهبری امریکا و بریتانیا کشورهای متحد را حول پیمان نظامی تهاجمی ناتو شکل داده اند قطعا متوفقین نیز جبهه ی ضد فاشیسم را علیه متحدین حول پیمان شانگهای سازمان خواهند داد و با توجه باینکه شکستهای پی درپی جنگجویان نیابتی ناتو در اوکراین نزدیک به نیمی از شهرهای اوکراین را اشغال کرده اند لذا ناتو از طریق لهستان مستقیما وارد جنگ خواهد شد و به احتمال زیاد مردم لهستان اولین مردم بدشانسی هستند که بدلیل رهبران بی عقل مانند اوکراین اولین هزینه های جنگهای اتمی سوم را خواهند داد . جنگ اتمی محتمل است زیرا وقتی رهبران احمق اوکراین و لهستان با تشویق ناتو تن به همین جنگ نیابتی دادند و بدبختی و فلاکت و ویرانی را بجای مذاکره بر مردم خود تحمیل کردند قطعا جنگ جهانی را نیز بر مردم دنیا تحمیل خواهند کرد ما هم اکنون با رهبران دیوانه ی دنیا روبرو هستیم
فرهاد - فرهادیان / 26 April 2022