نیروهای اسرائیلی روز جمعه ۱۵ آوریل، به محوطه مسجدالاقصی یورش بردند. پزشکان از زخمی شدن دست کم ۱۵۸ فلسطینی در خشونتهای متعاقب آن خبر دادند.
پلیس اسرائیل اعلام کرد که در جریان درگیریهای اخیر دست کم ۳۰۰ فلسطینی را دستگیر کرده است. با این حال، منابع فلسطینی تعداد آنها را ۴۰۰ نفر اعلام کردند. بر اساس این گزارش سه افسر بر اثر «پرتاب سنگهای خیلی بزرگ» زخمی شدند.
پلیس اسرائیل گفت که آنها وارد محوطه حرم قدس، سومین مکان مقدس در اسلام و مورد احترام یهودیان (به عنوان قبة الصخره) شدند تا جمعیتی را که در پایان نماز صبح در محل باقی مانده بودند، متفرق کنند.
پس از آن که گروهی از فلسطینیها شروع به پرتاب سنگ به سمت فضای نماز یهودیان در دیوار غربی کردند، آنها «برای متفرق کردن و عقب راندن» جمعیت وارد شدند.
اردن همسایه اسرائیل، که متولی این مکان مقدس است، و تشکیلات خودگردان فلسطین بیانیه مشترکی صادر کردند و اسرائیل را به «تشدید خطرناک خشونتها که تهدیدی برای انفجار اوضاع است» متهم کردند. مصر نیز «حمله اسرائیل» را محکوم کرد.
صدها نفر در مقابل مسجد الکلوتی در نزدیکی سفارت اسرائیل در اردن تجمع کردند تا همبستگی خود را با فلسطینیها و حمایت از مسجدالاقصی نشان دهند. تظاهرکنندگان شعارهایی در حمایت از فلسطین و حماس سر دادند.
عمر بارلو، وزیر امنیت عمومی اسرائیل، که بر نیروی پلیس نظارت دارد، گفت که اسرائیل هیچ علاقهای به خشونت در مکان مقدس ندارد، اما پلیس مجبور شد با «عناصر خشن» که با سنگ و میلههای فلزی به آنها حمله کردند، مقابله کند. او گفت که اسرائیل متعهد به آزادی عبادت برای یهودیان و مسلمانان است.
مسجد بعداً بازگشایی شد و حدود ۶۰ هزار نفر در نماز جمعه اصلی شرکت کردند.
پس از اقامه نماز، هزاران فلسطینی با شعارهای «با جان، با خون، فدای تو الاقصی» و شعارهایی در حمایت از حماس، در اطراف میدان راهپیمایی کردند.
نجوان السامری از الجزیره در گزارشی از دروازه دمشق گفت که پلیس اسرائیل بدون بهانه به محوطه مسجد یورش برد و بعد از نماز صبح به نمازگزاران نزدیک نمازخانه قبلی حمله کرد.
وی افزود: «تشدید تنشها در حالی صورت گرفت که گروههای یهودی راست افراطی خواستار یورش به محوطه مسجدالاقصی در طول تعطیلات عید فصح یهودیان و قربانی کردن حیوانات در حیاط آن شدند که از زمانهای قدیم رخ نداده است.»
فلسطینیها اقدامات اسرائیل در داخل محوطه را یک اقدام تحریکآمیز میدانند.
در واکنش به این تحولات، تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیهای هجوم پلیس اسرائیل به محوطه مسجد الاقصی را «تحولی خطرناک» و «اعلان جنگ» خواند.
در ادامه این بیانیه آمده است که مردم فلسطین به نیروهای اشغالگر اسرائیل و شهرکنشینان یهودی اجازه تسلط بر این مکان مقدس را نخواهند داد و از جامعه جهانی خواست به تجاوزات اسرائیل پایان دهد.
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس گفت که مردم فلسطین به هر قیمتی از مسجدالاقصی دفاع و از آن محافظت خواهند کرد. او افزود که جایی برای «مزاحمین» در اورشلیم وجود ندارد.
حماس همچنین از فلسطینیان ساکن کرانه باختری اشغالی و اسرائیل خواست تا در حمایت از بیتالمقدس و مسجدالاقصی متحد شوند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که تنشها باید کاهش یابد. او در بیانیهای گفت: «ما از همه طرفها میخواهیم که خویشتندار باشند، از اقدامات تحریکآمیز و لفاظیها بپرهیزند و وضعیت تاریخی موجود در حرم الشریف/کوه معبد را حفظ کنند».
تور ونسلند، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور صلح خاورمیانه، از همه طرفها خواست تا به آرام کردن اوضاع کمک کنند، از گسترش لفاظیهای تحریکآمیز خودداری کنند و علیه کسانی که به دنبال تشدید خشونتها هستند صحبت کنند.
در مقابل افیر جندلمن، سخنگوی نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل گفت که اسرائیل اجازه نخواهد داد کسانی که او آنها را «آشوبگر» توصیف میکند مانع نماز در اورشلیم و برهم زدن نظم عمومی شوند.
جندلمن «اراذل و اوباش فلسطینی» را به پرتاب سنگ بدون بهانه با هدف شعلهور کردن تنشها در مسجدالاقصی متهم کرد. او گفت که پلیس اسرائیل برای متفرق کردن جمعیت و آرام کردن اوضاع مجبور به ورود به محوطه شد.
تنشها در هفتههای اخیر تشدید شده است. اسرائیل در پی یک سری حملات مرگبار توسط فلسطینیان در داخل اسرائیل، دست به دستگیری و حملات نظامی در کرانه باختری زد که منجر به درگیریهایی شد که در آن چندین فلسطینی از جمله هفت فلسطینی کشته شدند.
هفتهها تظاهرات و یورش به الاقصی در ماه رمضان سال گذشته، به یک حمله ۱۱ روزه به نوار غزه تبدیل شد.
این جنگ منجر به کشته شدن حداقل ۲۶۰ فلسطینی و همچنین ۱۳ اسرائیلی و ویرانی قابل توجهی در این سرزمین شد.
رمضان امسال مصادف با عید پسح یهودیان و هفته مقدس مسیحیان است و هزاران زائر و دیگر بازدیدکنندگان را به اورشلیم میآورد.
مسجدالاقصی برای چندین دهه نقطه عطف درگیری اسرائیل و فلسطین و کانون انتفاضه یا قیام فلسطینیان در سالهای ۲۰۰۰-۲۰۰۵ بوده است.
اسرائیل اورشلیم شرقی، از جمله شهر قدیمی را در جنگ ۱۹۶۷ تصرف کرد و آن را در اقدامی که در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته نشده بود، به خود ضمیمه کرد.