دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در لیبی اعلام کرد که نمایندگان دو دولت رقیب لیبی که هر یک بخشی از حاکمیت در این کشور را به عهده دارند در مصر با یکدیگر وارد گفتوگو شدهاند.
لیبی از مارس/ فروردین سال جاری که پارلمان مستقر در شرق این کشور فتحی باشاغا را به جای عبدالحمید الدبیبه، نخست وزیر مستقر در طرابلس منصوب کرد، صاحب دو دولت رقیب شده. این امر باعث تجدید بنبست بین شرق و غرب این کشور شده است.
الدبیبه که سال گذشته در مذاکرات مورد حمایت سازمان ملل به عنوان نخستوزیر موقت انتخاب شد، از واگذاری قدرت به باشاغه خودداری کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، استفانی ویلیامز، مشاور سازمان ملل در لیبی در جلسه افتتاحیه مذاکرات در قاهره گفت:
«راهحل نهایی برای مسائلی که همچنان گریبانگیر لیبیست، از طریق انتخابات سراسری و بر اساس قانون اساسی به دست میآید. انتخابات میبایست بر اساس قانون اساسی و در یک چارچوب مشخص و محکم برگزار شود.»
کشورهای غربی از ویلیامز حمایت میکنند. قرار بود انتخابات سراسری دسامبر/دی سال گذشته برگزار شود اما این طرح در پی بحثهایی بر سر نحوه برگزاری انتخابات شکست خورد.
نمایندگان پارلمان مستقر در شرق و شورای عالی دولتی مستقر در طرابلس ۱۲ عضو از هر مجلس را برای شرکت در گفت وگوهای قاهره معرفی کردهاند. عبدالله بلحیق سخنگوی پارلمان اعلام کرده است که مذاکرات قاهره تا ۲۰ آوریل ادامه خواهد داشت.
انتخابات پارلمانی لیبی در سال ۲۰۱۴ برگزار شد و از طریق یک توافقنامه سیاسی در سال ۲۰۱۵ به رسمیت شناخته شد. برگزاری انتخابات سراسری بخشی از یک روند صلح مورد تایید سازمان ملل است که هدف آن پایان دادن به یک دهه هرج و مرج پس از قیام سال ۲۰۱۱ با حمایت ناتو و سرنگونی معمر قذافی است.
عقیله صالح، رئیس پارلمان لیبی پیش از این گفته بود:
«از برگزار نشدن به موقع انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در ۲۴ دسامبر گذشته بسیار ناامید بودیم. نهادهایی که طبق توافقنامه سیاسی برگزاری انتخابات به آنها سپرده شده بود، نتوانستند وظایف محوله را در این زمینه به خوبی اجرا کنند.»
صالح تاکید کرده بود:
«در نقشه راه جدید تمام اقدامات برای ایجاد امنیت اجتماعی و اقتصادی، وضع قوانین اساسی و تشکیل کمیتهای متشکل از کارشناسان و متخصصان برای بررسی اصلاح برخی از مفاد پیش نویس بحث برانگیز قانون اساسی و سپس ارائه همه پرسی مردمی پیش بینی شده است، تا کمیسیون عالی انتخابات در اسرع وقت نسبت به برگزاری انتخابات اقدام کند.»
پس از این تحولات بود که عبدالحمید الدبیبه، رئیس دولت وحدت ملی لیبی، متعهد شد انتخابات سراسری لیبی را برگزار کند.
ویلیامز در نشست افتتاحیه مذاکرات بین دو دولت رقیب در قاهره گفت:
«شما نقش مهمی در حمایت از دو میلیون و ۸۰۰ هزار شهروند لیبیایی خود دارید که برای حضور در پای صندوقهای رأی ثبت نام کردهاند.»