سیدمحمود نبویان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی به ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم نامهای نوشت و در آن خواستار گرفتن تضمینهای محکمتر از طرفهای غربی در مذاکرات احیای برجام شد.
احمدحسین فلاحی، نماینده همدان در مجلس روز سهشنبه ۱۶ فروردین از حمایت گروهی از نمایندگان از این نامه خبر داد و گفت تاکنون بیش از ۱۹۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نامه نبویان به رئیسی را امضا کردهاند.
پس از گذشت ۱۱ ماه از آغاز مذاکرات احیای برجام، در اسفند / مارس گذشته در حالی که خبرها از وین حاکی از احتمال دستیابی به توافق بود، این مذاکرات متوقف شد و سپس با مطرح شدن درخواستهای جدید روسیه مبنی بر معافیت تحریمها علیه روسیه در رابطه این کشور با ایران، پیشبرد مذاکرات با مشکلاتی مواجه شد.
ارائه تضمینهای مقتضی، رفع تحریمها و حذف سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی آمریکا از مسائلی است که همچنان مورد مناقشه است و واشنگتن باید پیش از حصول توافق بر سر برجام درباره آنها به تصمیم برسد.
علی خضریان، نماینده تهران در مجلس روز سهشنبه ۱۶ فروردین در توئیتر گفت بندهایی از پیشنویس توافق احیای برجام «خطوط قرمز» علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمهای مجلس را رعایت نکرده است.
خضریان نوشت:
«طبق بند ۱۸، ۱۹ و ۲۵ پیوست بازاجرا، راستیآزمایی رفع تحریمهای آمریکا و اروپا، برعهده خود آنهاست و ایران هیچ دخالتی در آن ندارد. اما فعالیتهای ایران در زمینه هستهای طبق بند ۲۰ این پیوست، بهطور کامل توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی راستیآزمایی میشود.»
خضریان افزود آمریکا «نه تنها تعهد و تضمین نداده تحریمهای رفعشده را دوباره وضع نکند، بلکه علناً اعلام شده در صورتی که آمریکا تحریمهای رفعشده را بازوضع نماید، صرفاً بهشرط پایبندی کامل ایران به برجام، به سرمایهگذاران ۳۶۵ روز فرصت خروج از ایران میدهد».
بهگفته این نماینده مجلس، هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی تنها سخنرانی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در اکتبر ۲۰۲۱ را بهعنوان «تضمین محکم و روشن» قبول کرده و براساس بند ۲۸ پیوست بازاجرا، «احتمال اعمال مکانیسم ماشه» نیز «به صورت جدی» همچنان وجود دارد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز گذشته دوشنبه ۱۵ فروردین اعلام کرد که هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی تا زمانی که آمریکا به خواستههای تهران پاسخ ندهد به وین بازنخواهد گشت.
خطیبزاده گفت:
«آمریکا مسئول توقف امروز مذاکرات است. راه حل هم در کاخ سفید است. باید به خواستههای معقول ایران که مورد تأیید اعضای ۱+۴ است، پاسخ منطقی بدهد که ما آمادگی داشته باشیم به وین بازگردیم.»
او تأکید کرد که جمهوری اسلامی «نه از خطوط قرمز خود رد میشود و نه از خواستههای خود کوتاه میآید».
در مقابل، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت:
«تمامی کسانی که دستاندرکار مذاکرات بودهاند میدانند که کدام طرف پیشنهادهای سازنده ارائه کرده و کدام طرف خواستههایی را مطرح کرده که ارتباطی به برجام ندارند. همه میدانند که چطور به این نقطه رسیدهایم.»
پرایس تأکید کرد که:
«احیای برجام تا زمانی که به نفع دو طرف باشد و پیشروی برنامه هستهای ایران را محدود کند، مزیت به شمار میرود. در غیر این صورت ما برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی گزینههای دیگر را دنبال میکنیم.»
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران پیش از این گفته بود که «هر اتفاقی بیفتد»، سپاه پاسداران تحت تحریمهای آمریکا باقی خواهد ماند.