۱۲ فروردین جمعی از زنان سینماگر ایران با انتشار بیانیهای خواستار تشکیل کمیتهای مستقل در خانه سینما برای بررسی آزار و خشونت جنسی در پشت صحنه سینمای ایران شدند. زنان سینماگر میگویند خشونتهای جنسی سیستماتیک و گسترده است و ساز و کاری هم برای بازدارندگی پیشبینی نشده. خانه سینما پیشنهاد داد که به این شکایتها در شورای صیانت بررسی شود. زنان سینماگر معترض اما این پیشنهاد را رد کردند و نوشتند:
«لازم است درخواست مندرج در بیانیه “زنان سینماگر علیه خشونت جنسی” که به امضای بیش از سیصد زن دست اندرکار سینما رسیده، شفاف گردد: هدف، تشکیل یک نهاد مستقل از مناسبات داخلی خانه سینما (شامل حقوقدان، روانشناس، متخصص حوزه جنسیت، متخصص مدیریت منابع انسانی، متخصص حوزه خشونت جنسی و سینماگر) است.»
امضاکنندگان در ادامه شرایطی را برای این نهاد مشخص کردند. آنها نوشتهاند:
«این نهاد می بایست: ۱) از وابستگی و پیوند با روابط قدرت موجود در فضای سینمای ایران دور باشد. ۲) تمامی اعضای این نهاد میبایست در حوزه خشونت جنسی آموزش موثر و قابل ارزیابی دیده باشند. ۳) این نهاد با اکثریت مطلق از زنان تشکیل شود. ۴) این نهاد از طریق رایگیری جمعی و دموکراتیک فعالیت کند. ۵) این نهاد برای همه زنان در صنعت سینما در دسترس باشد.»
زنان سینماگر یادآور شدند: آنچه خانه سینما در بیانیه خود به عنوان «راهکار» بیان کرده با چنین ساختاری در تضاد قرار دارد. چرا که در چهارچوب خانه سینما اعضای تصمیم گیرنده، که اکثرا در پستهای بالای مدیریتی خانه سینما هستند، منتخب خود خانه سینما هستند که «استقلال» لازم برای رسیدگی به این منظور را زیر سوال می برد چرا که منافع آنها درگیر روابط قدرت موجود در ساختار سینما خواهد شد. ثانیاً این اعضا برای رسیدگی به خشونتهای جنسی آموزش لازم را ندیده اند و سیستم موجود در دسترس همه زنانی که با پروژههای سینمایی سرو کار خواهند داشت، نیست. در آخر، برخی از این اعضا هم تا به امروز روایت زنان سینماگر را فعالانه سرکوب کردهاند و معتقدند این امور را باید پشت درهای بسته حل و فصل کرد.
زنان سینماگر سپس اعلام کردند:
«با این توضیحات اعلام میکنیم که در پیشنهاد مطرح شده در بیانیه خانه سینما در واقع ما با تکرار همان روال ناکارآمد رسیدگی به این خشونتها تا امروز مواجه هستیم که برای تغییر آن تلاش خواهیم کرد.»
خانه سینما پس از چند روز تاخیر در واکنش به بیانیه دهها تن از زنان دستاندرکار سینما در ایران در مورد رواج «خشونت و آزار جنسی» در محیط کار، اعلام کرد که «شورای صیانت» مسئولیت رسیدگی به «هرگونه رفتاری مغایر با شئون فرهنگی و اخلاق حرفهای اهالی سینما» را برعهده دارد.
شورای صیانت خانه سینما (متشکل از رئیس هیأت مدیره، رئیس شورای عالی داوری، سه نفر از شخصیتهای معتمد و صاحب نام سینمای ایران به انتخاب مجمع عمومی خانه سینما، نماینده وزارت ارشاد اسلامی و یک نفر عضو حقوقدان) است.
چهارشنبه ۳ فروردین سمیه میرشمسی، دستیار کارگران، در توییتر فرهاد اصلانی، بازیگر را به رفتار خشونتآمیز پشت صحنه فیلمی به کارگردانی هاتف علیمردانی متهم کرده بود. سینماگران زن نیز از او حمایت کرده بودند. بیانیه زنان سینماگر بعد از آن افشاگری منتشر شده است. زنان سینماگر در این بیانیه نوشته بودند:
«نه تنها سازوکاری برای بازداشتن فرد صاحب قدرت از ارتکاب به خشونت وجود ندارد، بلکه در یک توافق نانوشته اعمال خشونت بر زنان در محیط کاری، عادیسازی شده و هیچ عواقب جدیای متوجه فرد خشونتگر نیست. نه در قراردادهای کاری ذکر شده و نه از طریق اعلانهای عمومی به زنان گفته میشود که در شرایط اعمال زور، خشونت و باجگیری عاطفی و جنسی و آزارهای کلامی و توهین و تحقیر از طریق چه سازوکاری باید اقدام قانونی کنند و در صورت شکایت از فرد خاطی چه حمایتهایی شامل حال آنها میشود و سالهاست که اصناف و اتحادیهها، جرایمی چنین سنگین بر جان و روان زنان را در پشت درهای بسته و با میانجیگری بین قربانی و خشونتگر حل و فصل میکنند، البته با حداقل هزینه برای خشونتگر.»