سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نخستین نشست خبری خود در سال ۱۴۰۱ که به دستاوردهای وزارت خارجه ایران در سال گذشته اختصاص داشت، مسئولیت وقفه طولانی در مذاکرات احیای برجام را متوجه ایالات متحده آمریکا کرد. خطیب‌زاده گفت:

«دولت آمریکا در مورد موضوعات باقی مانده در مذاکرات وین  هنوز  تصمیم سیاسی خود را نگرفته است و سعی می‌کند که موضوعات باقی مانده را گروگان مسائل سیاست داخلی خود کند.»

ارائه تضمین‌های مقتضی، رفع تحریم‌ها و حذف سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا از مسائلی است که واشنگتن باید پیش از حصول توافق بر سر برجام درباره آن‌ها به تصمیم برسد. رابرت مالی نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران یکشنبه ۷ اسفند/ ۲۷ مارس در دوحه اعلام کرد که سپاه پاسداران در فهرست تحریم‌ها باقی می‌ماند.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین سه‌شنبه ۲۹ مارس/ ۹ فروردین با انتشار پیامی در توییتر گفته بود دور هشتم گفت‌وگوهای وین درباره برنامه هسته‌ای ایران به سبب «اختلافات نهایی میان ایران و آمریکا» در حالت «وقفه» قرار گرفته است. خطیب‌زاده گفت:

«ما ملت صبوری هستیم ولی تا ابد صبر نمی‌کنیم. اگر آمریکا می‌خواهد توافقی حاصل شود باید تصمیم سیاسی خود را بگیرد.»

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در ادامه افزود:

«توافق بسیار در دسترس است؛ اگر آمریکا بداند و یقین کند و یقین داشته باشد که ما از خطوط قرمز خود  نه رد می‌شویم و نه از خواسته‌هایمان کوتاه می‌آییم.»

اتخاذ مواضع تکراری

در همان حال شامگاه گذشته حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در گفت‌وگوی تلفنی با  بدر بن حمد البوسعیدی وزیر خارجه سلطنت عمان ضمن انتقاد از اعمال تحریم‌های مجدد از سوی آمریکا در مورد برخی از اشخاص و شرکت‌های وابسته به سپاه گفت:

«جمهوری اسلامی ایران آماده یک توافق خوب و پایدار می‌باشد، اما طرف آمریکایی با برخی زیاده خواهی‌ها، مسئول مستقیم تطویل مذاکرات تاکنون بوده است.»

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده سابق مجلس در مصاحبه با رویداد ۲۴ درباره اصرار امیرعبداللهیان بر اتخاذ مواضع تکراری راجع به احیای برجام گفت:

«موضعگیری‌های مسئولان وزارت خارجه بیشتر ناشی از عدم اختیار آنها در موضوع مذاکرات احیای برجام است. آنها سعی می‌کنند وضع موجود را در قالب یکسری موضع‌گیری‌ها تبیین کنند. ایران به کشوری با اتخاذ تصمیمات پرهزینه معروف است چون منافع ملی نقشی در بعضی تصمیم‌گیری‌ها ندارد به عنوان مثال کشور عراق در عرض یک ماه اندازه یک سال ایران نفت می‌فروشد، حال آنکه در حوزه احیای برجام موضوع اختلافی برجای نمانده است.»

فلاحت‌پیشه در ادامه خواهان واگذاری مذاکرات به شورای عالی امنیت ملی شد:

« اگر قرار است وزارت خارجه هیچ نقشی نداشته باشد و تنها نقش توجیه‌گر مسائل را بازی کند بهتر است دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مسئولیت مذاکرات را برعهده بگیرد.»

کوروش احمدی، کارشناس روابط بین‌الملل هم در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفت:

«انتظار می‌رفت کار احیای برجام در همان تیر ماه گذشته به سرانجام می‌رسید. اما به هر دلیل این کار به دولت سیزدهم محول شد. دلیل تاخیر ۶-۵ ماهه برای شروع مذاکرات در دولت جدید نیز روشن نشد؛ در حالی که هر روز تاخیر در برداشتن تحریم‌ها مبالغ زیادی به خزانه دولت و منافع ملت ضرر وارد می‌کرد و می‌کند. در حال حاضر دلیل تاخیر چندین هفته‌ای اخیر نیز چندان مشخص نیست. برخی اختلاف‌هامیان ایران و  آمریکا و “تضمین اقتصادی” یا برخی اختلافات در مورد ترتیب و توالی اجرای تعهدات طرفین، از جمله اموری است که تداوم مذاکره را ایجاب می‌کند.»