هانس گراندبرگ، نماینده سازمان ملل متحد گفت: «طرفهای متخاصم در درگیریهای هفت ساله یمن با یک آتشبس دو ماهه در سراسر کشور موافقت کردهاند که از ماه رمضان آغاز میشود.»
شنبه ۱۳ فروردین در یمن و عربستان آغاز ماه رمضان است.
توافق روز جمعه ۱۲ فروردین با میانجیگری سازمان ملل بین ائتلاف به رهبری عربستان سعودی و حوثیهای همسو با ایران، مهمترین گامی است که تاکنون برای پایان دادن به درگیریهایی برداشته شده که دهها هزار نفر را کشته و میلیونها نفر را به گرسنگی کشانده است. آخرین توقف هماهنگ شده خصومتها در سراسر کشور در جریان مذاکرات صلح در سال ۲۰۱۶ بود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: «این آتش بس باید اولین گام برای پایان دادن به جنگ ویرانگر یمن باشد.»
هانس گراندبرگ، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد گفت که آتش بس دو ماهه در ساعت ۷ بعدازظهر به وقت محلی (۱۶:۰ به وقت گرینویچ) روز شنبه اجرایی خواهد شد و میتواند با رضایت طرفین تمدید شود.
طرفین پذیرفتند که تمامی عملیات نظامی تهاجمی هوایی، زمینی و دریایی در داخل یمن و فراتر از مرزهای آن را متوقف کنند. آنها همچنین برای ورود کشتیهای سوخت به بنادر حدیده و پروازهای تجاری داخلی و خارجی از فرودگاه صنعا به مقصدهای از پیش تعیین شده در منطقه موافقت کردند.
فرستادگان سازمان ملل و ایالات متحده از سال گذشته در تلاش بودند تا آتشبس دائمی برقرار شود و پس از آن مذاکرات سیاسی متوقف شده از اواخر سال ۲۰۱۸ برای پایان دادن به درگیریها از سر گرفته شود.
دولت عبدربه منصور هادی که تحت حمایت عربستان است اواخر سال ۲۰۱۴ صنعا، پایتخت این کشور را ترک کرد و تا امروز در عربستان حضور دارد.
احمد بن مبارک، وزیر امور خارجه این دولت در توییتر نوشت: «ما بلافاصله آزادسازی دو کشتی سوخترسان برای پهلو گرفتن در بندر حدیده را اعلام میکنیم.»
محمد عبدالسلام، سخنگو و مذاکرهکننده ارشد حوثیها نیز روز جمعه در پستی توئیتری از آتشبس استقبال کرد.
یکی دیگر از مقامات ارشد حوثی، محمد علی الحوثی، در توییتر نوشت که آتشبس برقرار شده است.
ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که در مارس ۲۰۱۵ علیه حوثیها اعلام جنگ کرد، دریاها و فضای هوایی یمن را کنترل میکند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از آتش بس استقبال کرد و برای «فرآیند سیاسی» برای برقراری صلح در یمن ابراز امیدواری کرد.
گوترش به خبرنگاران گفت: «باید این اقدامات (مربوط به آتشبس) به دقت اجرا شود تا مطمئن شویم گفتوگوهای سیاسی از سر گرفته میشود. این نشان میدهد که حتی زمانی که همه چیز غیرممکن به نظر میرسد، اگر اراده برای سازش وجود داشته باشد، صلح ممکن میشود.»
آمریکا هم از اعلام آتش بس استقبال کرد. جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در بیانیهای گفت: «آتشبس باید رعایت شود و همانطور که قبلاً گفتهام، پایان دادن به این جنگ ضروری است.»
وزارت امور خارجه ایران نیز روز شنبه با استقبال از آتش بس، ابراز امیدواری کرد که این آتشبس بتواند اولین گام برای توقف دائمی جنگ و یافتن راهحل سیاسی برای خاتمه درگیریها باشد.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در بیانیهای افزود: «ایران همچنین امیدوار است که آتشبس وضعیت انسانی در یمن را بهبود بخشد و تبادل کامل اسرا بین طرفهای درگیر را تسهیل کند.»
طرفهای متخاصم همچنین درباره مبادله اسیران بحث میکنند که بر اساس آن صدها نفر از هر دو طرف، از جمله ۱۶ سعودی، سه سودانی و برادر عبدربه منصور هادی، رئیسجمهوری تبعیدی یمن آزاد خواهند شد.
آخرین مبادله بزرگ زندانیان، شامل حدود ۱۰۰۰ زندانی، در سال ۲۰۲۰ به عنوان بخشی از اقدامات اعتمادساز بود که در آخرین مذاکرات صلح در دسامبر ۲۰۱۸ مورد توافق قرار گرفت.
سازمان ملل از مدتها قبل هشدار داده بود که جنگ یمن زمینهساز بدترین بحران انسانی در جهان شده است.
سازمان ملل تخمین میزند که تا اواخر سال ۲۰۲۱ بیش از ۳۷۷ هزار نفر بر اثر درگیری جان خود را از دست دادهاند.
در گزارشی که اواخر سال گذشته میلادی منتشر شد، برنامه توسعه سازمان ملل متحد گفت که تقریباً ۶۰ درصد از مرگ و میرها ناشی از علل غیرمستقیم از جمله قحطی و بیماریهای قابل پیشگیری است. بقیه ناشی از جنگ و حملات هوایی است. این گزارش خاطرنشان کرد که ۷۰ درصد از مرگ و میرها را کودکان تشکیل میدهند.
بر اساس گزارش برنامه جهانی غذا (WFP)، حدود ۱۶,۲ میلیون یمنی یا حدود ۴۵ درصد از کل جمعیت، درگیر قحطی و گرسنگی هستند.