دولت اوکراین باور ندارد که روسیه واقعاً نیروهای خود را از مناطق اطراف کی‌یف و چرنیهیف در مقیاس وسیعی خارج کند. ستاد کل ارتش اوکراین شب گذشته سه‌شنبه ۹ فروردین / ۲۹ مارس اعلام کرد که «به‌اصطلاح عقب‌نشینی نیروها» بیشتر چرخش یگان‌ها برای فریب رهبری نظامی اوکراین است. ارتش اوکراین همچنین افزوده است تصمیمی که در استانبول اعلام شد به‌منظور وانمود کردن توقف طرح محاصره کی‌یف است.

بر اساس گزارش ستاد کل ارتش اوکراین، ارتش روسیه برخی از واحدهای خود را از مناطق اطراف کی‌یف و چرنیهیف خارج کرده است. اما نشانه‌هایی وجود دارد که این واحدها در سایر نقاط شرق اوکراین مستقر می‌شوند.

روز گذشته در مذاکرات هیأت‌های نمایندگی روسیه و اوکراین در استانبول، روسیه اعلام کرد که عملیات نظامی خود را در منطقه کی‌یف و نزدیکی چرنیهیف در شمال اوکراین «به‌طور اساسی» کاهش خواهد داد. الکساندر فومین، معاون وزیر دفاع روسیه گفت دولت او می‌خواهد از این طریق اعتمادسازی کند و امکان مذاکرات بیشتر را فراهم سازد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین نسبت به این اظهارنظر ابراز تردید کرد. او در یک سخنرانی ویدئویی در شب گذشته گفت نشانه‌های مثبتی در مذاکرات بین هیأت‌های اوکراینی و روسی در استانبول وجود داشته است. اما این نشانه‌ها «شلیک گلوله‌های روسیه را خاموش نمی‌کنند». او گفت واقعیت این است که شهرهای اوکراین همچنان محاصره و گلوله‌باران خواهند شد؛ بنابراین، نیروهای مسلح اوکراین «تنها ضامن بقای ما» هستند.

زلنسکی همچنین در مورد قابل اعتماد بودن روسیه تردید دارد. او گفت طرف اوکراینی دلیلی نمی‌بیند که سخنان نمایندگان کشوری را باور کند که هنوز برای نابودی کشورش فعالیت می‌کنند. زلنسکی تأکید کرد که «اوکراینی‌ها ساده‌لوح نیستند».

آندری ملنیک، سفیر اوکراین در برلین نیز تصمیم روسیه را «مانوری فریبنده» توصیف کرد. او به رسانه‌های آلمانی گفت:

«ما معتقدیم که این لفاظی آشتی‌جویانه از سوی مسکو چیزی جز گمراه‌سازی نیست.»

اوکراین می‌گوید از ساعت ۱۰ شب گذشته به‌وقت محلی، نیروهای روسی به عقب‌نشینی از کی‌یف و چرنیهیف ادامه دادند، اما این تحرکات به‌گفته ارتش اوکراین، صرفاً «چرخش واحدهای منفرد» و هدف آن «گمراه کردن رهبری نظامی» اوکراین است.

وزارت دفاع بریتانیا نیز مدعی شد یگان‌های روسی که متحمل خسارت‌های سنگین شده‌اند، مجبور شده‌اند برای سازماندهی و تدارکات مجدد به بلاروس و روسیه بازگردند.

میکولا پووروزنیک، معاون شهردار کی‌یف، چهارشنبه ۱۰ فروردین / ۳۰ مارس در تلویزیون اوکراین گفت صدای گلوله‌باران در طول شب در خارج از کی‌یف شنیده شده است، او گفت:

«شب با صدای آژیر و صدای تیراندازی از اطراف شهر، نسبتاً آرام گذشت، اما هیچ گلوله‌بارانی در خود شهر وجود نداشت.»

فرماندار منطقه لوهانسک در شرق اوکراین نیز صبح جمعه از گلوله‌باران شدید مناطق مسکونی شهر لیسیچانسک خبر داد.

سرهیج گایدایی در شبکه اجتماعی تلگرام نوشت:

«برخی مجتمع‌های ساختمانی آسیب دیدند. ما در حال جمع‌آوری اطلاعات در مورد شمار قربانیان هستیم. بسیاری از ساختمان‌ها فرو ریخته‌اند. نیروهای امدادی در تلاش برای نجات کسانی هستند که هنوز زنده مانده‌اند.»

کشورهای غربی هم با احتیاط نسبت به «کاهش شدید» عملیات نظامی روسیه واکنش نشان داده‌اند. ماکس بلین، سخنگوی بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، گفت:

«ما پوتین و رژیم او را بر اساس اقداماتش قضاوت خواهیم کرد، نه گفتارش.»

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا اظهارات مشابهی داشت. او گفت تا زمانی که «اقدامات عملی» نیروهای مسلح روسیه را نبیند در این‌باره ارزیابی نخواهد کرد. بایدن تأکید کرد:

«ما خواهیم دید که آیا آن‌ها آنچه را که وعده داده‌اند اجرا خواهند کرد؟»

رئیس جمهوری آمریکا تأکید کرد، تا زمانی که تغییر واقعی رخ ندهد، فشار بر مسکو با «تحریم‌های سخت» ادامه خواهد داشت و ارتش اوکراین همچنان مورد حمایت قرار خواهد گرفت.

در سوی دیگر، ولادیمیر مدینسکی، مذاکره‌کننده ارشد مسکو گفت:

«وعده روسیه برای کاهش شدید عملیات نظامی به منزله آتش‌بس نیست.»

مدینسکی در گفت‌وگو با «تاس»، خبرگزاری دولتی روسیه گفت:

«هنوز راه زیادی برای رسیدن به توافق دوجانبه با اوکراین وجود دارد.»

پس از اعلام روسیه، دو مقام ارشد آمریکایی گفتند ایالات متحده شاهد است که روسیه شروع به خروج برخی از نیروهایش از کی‌یف کرده است، اقدامی که به‌گفته آن‌ها تغییر «عمده» در استراتژی روسیه است. یکی دیگر از مقام‌های آمریکایی گفت هرگونه حرکت نیروهای روسی از اطراف کی‌یف به منزله «استقرار مجدد است، نه عقب‌نشینی».

دولت بریتانیا گفت این کشور نشانه‌هایی از «کاهش ناچیز» بمباران روسیه در اطراف کی‌یف دیده اما تأکید می‌کند که گام‌های آزمایشی به سوی یک توافق صلح احتمالی را به جای گفتار در عمل قضاوت خواهد کرد.

سخنگوی نخست‌وزیر بریتانیا گفت:

«ما نمی‌خواهیم چیزی کمتر از خروج کامل نیروهای روسیه از خاک اوکراین ببینیم.»

وزارت دفاع بریتانیا در آخرین اطلاعات خود اعلام کرد که «تقریباً مطمئن است که حملات روسیه با هدف محاصره کی‌یف شکست خورده است».

روز جمعه ایرینا ورشچوک، معاون نخست‌وزیر اوکراین اعلام کرد که امروز سه گذرگاه بشردوستانه برای تخلیه غیرنظامیان ایجاد خواهد شد.

دای بینگ، معاون سفیر چین در سازمان ملل وضعیت انسانی در اوکراین را نگران‌کننده توصیف کرد و خواستار حفاظت از جان غیرنظامیان و احترام به قوانین بین‌المللی بشردوستانه شد. دای بینگ گفت افزایش تحریم‌ها علیه روسیه «مشکلات انسانی جدیدی ایجاد می‌کند»، از جمله به بازارهای جهانی انرژی، مواد غذایی، اقتصادی، تجاری و مالی آسیب می‌رساند.