صندوق بین‌المللی پول در بیانیه‌ای از درخواست مصر برای کمک بیشتر به این کشور خبر داد.

در این بیانیه آمده است:

«صندوق بین المللی پول از نزدیک با مقام‌های مصری همکاری می‌کند تا با هدف حمایت از رشد پایدار، غنی و فراگیر برای مذاکره آماده شوند.»

سخنگوی کابینه مصر در بیانیه جداگانه‌ای گفت برنامه جدید اقتصادی این کشور ممکن است مستلزم کمک مالی بیشتر از سوی صندوق بین‌المللی پول باشد.

مصر در پی حمله روسیه به اوکراین تحت فشار اقتصادی جدیدی قرار گرفته است.

روز دوشنبه ارزش پوند مصر ۱۴ درصد کاهش یافت، در حالی‌که از نوامبر ۲۰۲۰ تغییر چندانی نکرده بود. در روز چهارشنبه، ارزش پول کمی افزایش یافت و هر یک دلار به ۱۸,۳۲ پوند رسید و ۳ پوند جهش یافت.

روسیه و اوکراین صادرکنندگان اصلی گندم به مصر هستند و مصر از بزرگترین واردکنندگان غله در جهان است. روسیه بزرگترین صادرکننده گندم است و اوکراین در رده چهارم صدور این محصول قرار دارد. صادرات گندم از روسیه و اوکراین مجموعاً ۳۰ درصد صادرات گندم در جهان است. دو کشور مجموعاً ۱۹ درصد صادرات ذرت جهان را نیز برعهده دارند.

صندوق بین‌المللی پول گفت:

«شرایط جهانی که به سرعت در حال تغییر است و تأثیرات بد اقتصادی مربوط به جنگ در اوکراین چالش‌های مهمی را برای کشورهای سراسر جهان از جمله مصر ایجاد می‌کند. انعطاف‌پذیری در تغییرات نرخ ارز برای تحمل شوک‌های خارجی و حفاظت از سپرهای مالی در این دوران ضروری است. همچنین سیاست‌های مالی و پولی محتاطانه‌ برای حفظ ثبات اقتصاد کلان نیاز کنونی است.»

قاهره روز دوشنبه یک بسته کمک اقتصادی ۱۳۰ میلیارد پوندی مصر (۷,۰۵ میلیارد دلاری) را اعلام کرد، اقدامی که به‌گفته تحلیلگران به‌نظر می‌رسد برای جلب حمایت صندوق بین‌المللی پول طراحی شده است.

دولت مصر در روزهای اخیر همچنین تصمیم گرفت تا افزون بر افزایش قیمت سیلندرهای گاز خانگی و تجاری، برای دومین بار در سه ماه گذشته، ۱۵,۳ درصد قیمت سیلندرهای گاز خانگی و تجاری را نسبت به پایان سال گذشته افزایش دهد و یک تن گاز فله به شش هزار پوند رسید.

نمایندگان پارلمان مصر می‌گویند، دولت در صدد افزایش قیمت برق و سوخت نیز است. چنین اقدامی منجر به افزایش نرخ تورم به بیش از ۱۵ درصد می شود در حالی‌که در ماه گذشته این افزایش ۱۰ درصد بود. حقوق کارمندان دولت اما بیش از ۷ درصد افزایش نخواهد یافت.

صندوق بین‌المللی پول در بیانیه خود «اقدامات اخیر مقام‌های مصر برای گسترش حمایت اجتماعی هدفمند» را ستود.

مصر در چند سال گذشته سه بار به صندوق بین‌المللی پول مراجعه کرده است. در نوامبر ۲۰۱۶، ۱۲ میلیارد دلار، در ماه مه ۲۰۲۰، ۲,۸ میلیارد دلار، و در ژوئن ۲۰۲۰، ۵,۲ میلیارد دلار از این صندوق وام گرفت وام گرفت.